Siew warzyw w okresie wakacyjnym. Te uprawy będą hitem
Za gorąco? Za sucho? Choć letnia aura może dać się we znaki, są rośliny, które można siać w tym okresie. W większości mówimy wtedy o poplonie, czyli uprawach po zbiorach jednego plonu, a przed rozpoczęciem kolejnego.
Poplon zagospodaruje wolne miejsce w warzywniku
W lipcu wielu z nas będzie cieszyć się smakiem polskich truskawek, malin czy pomidorów. O ile większość warzyw można bez problemu kupić na pobliskim targu, część z nich można łatwo i szybko wyhodować na własną rękę. Zwłaszcza że zostaną wolne miejsca w ogródku po zakończeniu wegetacji wcześniejszych wiosennych upraw.
Przed rozpoczęciem poplonu warto zadbać o glebę – oczyścić ją z resztek i spulchnić, dzięki temu kolejne rośliny lepiej się przyjmą. Okres wakacyjny to ryzyko wysokich temperatur, dlatego decydując się na uprawę, trzeba będzie intensywnie o nią zadbać. Dobrze, aby miejsce było zacienione, warzywa czy zioła należy również regularnie podlewać, najlepiej rano i wieczorem, gdy jest nieco chłodniej. Warzywa mogą być narażone na działanie szkodników, więc monitorowanie stanu grządek także jest kluczowe.
Te warzywa możesz wysiać w lipcu i sierpniu
W lipcu warto postawić na wysiew rukoli, roszponki lub sałaty liściowej. Warzywa rosną dość szybko, więc jeszcze w wakacje będzie można cieszyć się młodymi listkami do sałatki. Puste miejsce z chęcią wykorzysta rzodkiewka. Tu także na plony nie trzeba długo czekać – wystarczy kilka tygodni. Przez cały miesiąc dobrze mieć pod ręką zioła, ogrodnicy zalecają wysiew m.in. koperku, szczypiorku, pietruszki naciowej czy rzeżuchy. Początek lipca to ostatni moment na zasianie buraków ćwikłowych, z późnego siewu poradzi sobie kapusta pekińska. Niektóre warzywa, jak np. brokuł, lepiej uprawiać z rozsady. Na jesienne zbiory dobrze jest przeznaczyć fasolkę szparagową, trzeba jednak pamiętać o odmianach przystosowanych do letniego wysiewu.
Sierpień to czas siewu na późniejsze zbiory. Niektórych będzie można posmakować jeszcze jesienią, części dopiero na wiosnę. Dalej można umieszczać nasiona kopru ogrodowego, który szybko wschodzi i ucieszy oko jeszcze przed jesienią. Podobnie, jak w lipcu, we własnym warzywniku można mieć roszponkę i rukolę. W sierpniu światła dziennego jest coraz mniej, dlatego mówi się, że to idealny miesiąc dla warzyw krótkich dni, jak np. szpinak czy rzodkiewka z późnych odmian. Plon pierwszego będzie gotowy już pod koniec września lub na początku października, drugiego nieco wcześniej.
W kolejnym roku zaplonują warzywa takie, jak skorzonera czy szczaw, odpowiednia pielęgnacja pozwoli im przezimować. Pod koniec miesiąca poleca się też rozpoczęcie uprawy cebuli ozimej, będzie gotowa do spożycia już w maju, trzeba jednak wybierać stosowne odmiany.
Posiadacze warzywnika powinni pamiętać, aby niektórych rodzin, np. kapustowatych, nie wysiewać po sobie, nie wpłynie to dobrze na dalszą wegetację.