Skarżysko Kościelne: Topinambur. Czym jest ta zapomniana bulwa? Uwielbia i uprawia ją świętokrzyski rolnik Szymon Płusa

Rolnik, sołtys i wiceszef Koła Gospodyń Wiejskich Szymon Płusa z gminy Skarżysko Kościelne ma misję. Chce przekonać Polaków do topinamburu. Od prawie 18 lat uprawia to niepozorne warzywo, które wygląda jak dziki imbir, a ma moc prawdziwego leku. Topinambur późną jesienią kwitnie na żółto i pachnie miodem.

Na zdjęciu od lewej: Teresfor Dudek z Koła Gospodyń Wiejskich Skarżysko Kościelne oraz Szymon Płusa - świętokrzyski rolnik, szef Ekologicznego Gospodarstwa Topinamburu w Skarżysku KościelnymNa zdjęciu od lewej: Teresfor Dudek z Koła Gospodyń Wiejskich Skarżysko Kościelne oraz Szymon Płusa - świętokrzyski rolnik, szef Ekologicznego Gospodarstwa Topinamburu w Skarżysku Kościelnym
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Bartosz Stępień
Anna Gwóźdź
  • Szymon Płusa uprawia topinambur od blisko 18 lat
  • Szymon Płusa z gminy Skarżysko Kościelne od 18 lat uprawia topinambur - warzywo bulwiaste pochodzące z Ameryki Północnej, które wygląda jak imbir i smakuje jak orzech laskowy.
  • Zainteresował się nim po tym, jak jego znajoma chora na cukrzycę znacznie poprawiła zdrowie dzięki wprowadzeniu topinamburu do diety.
  • Bulwy są bogate w inulinę - naturalny prebiotyk obniżający poziom cukru we krwi, oraz minerały i witaminy wspierające pracę serca i układu trawiennego.
  •  Na swoim ekologicznym gospodarstwie uprawia je bez chemii, a roślina wytrzymuje mrozy do -50°C, więc można ją zbierać od jesieni do wiosny.
[1/5] Szymon Płusa uprawia topinambur od blisko 18 lat Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Bartosz Stępień

Topinambur ze Skarżyska Kościelnego

Wszystko zaczęło się od przyjaciółki z cukrzycą. Po tym, jak zaczęła jeść topinambur, jej zdrowie znacząco się poprawiło, a poziom cukru spadł. To skłoniło Szymona Płusę do eksperymentu na własnym polu.

- Przypomniałem sobie wtedy moją babcię. W latach 60. uprawiała topinambur i robiła z niego napój dla dziadka. Dziadek dożył ponad 80 lat, co wtedy było nie lada wyczynem - opowiada świętokrzyski rolnik.

Topinambur to emigrant z Ameryki Północnej. Indianie jedli go na długo przed przybyciem białych kolonizatorów. Do Europy trafił w XVII wieku i szybko się zadomowił. Na Ukrainie, w Rosji czy na Kaukazie rośnie powszechnie.

- Zauważyłem, że w krajach, gdzie go uprawiają, ludzie mają mniej problemów z sercem, nadciśnieniem czy cukrzycą - mówi Szymon Płusa.

Zobaczcie zdjęcia z naszej wizyty u Szymona Płusy:

Jak dodaje, bulwy można jeść na wszystkie sposoby: surowe chrupią jak rzodkiewka i smakują orzechami laskowymi, gotowane przypominają ziemniaki, a pieczone, stają się słodkie. Na polu o wielkości 2,8 hektara rolnik uprawia je bez chemii. Stare łodygi ścina na sieczkę i zostawia na polu jako naturalny nawóz.

Eksperymenty kuchenne

W kuchni Szymona Płusy topinambur przechodzi prawdziwą metamorfozę. Robi z niego zupy, kotlety, tortille, kawę, soki i nalewki. Jego zupa krem zajęła drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie "Polska Smakuje".

- Można go gotować jak ziemniaki, blendować na kremy albo suszyć jego liście na herbatkę - wylicza pomysły. - Robimy nawet pierogi z pigwą i topinamburem. Brzmi dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie - mówi rolnik.

Najcenniejszy składnik to inulina - naturalny prebiotyk, który pomaga diabetykom kontrolować cukier we krwi i wspomaga florę bakteryjną jelit. Do tego krzem, żelazo, cynk, potas, magnez oraz witaminy A, C, E i z grupy B.

Topinambur. Roślina przyszłości

Topinambur można zbierać od jesieni do wiosny, wytrzymuje mrozy nawet do -50 stopni Celsjusza. Szymon Płusa sprzedaje go bezpośrednio z gospodarstwa po 10 złotych za kilogram, podczas gdy w hipermarketach kosztuje prawie dwa razy więcej.

Poza uprawą rolnik działa społecznie. Jest sołtysem i wiceprzewodniczącym Koła Gospodyń Wiejskich Skarżysko Kościelne. Organizuje festyny i promuje lokalną kulturę. Wkrótce razem z KGW nagra płytę.

- Topinambur to roślina przyszłości - przekonuje Szymon Płusa. - Może pomóc w walce z chorobami cywilizacyjnymi. A rośnie praktycznie wszędzie i nie wymaga żadnej chemii.

Wybrane dla Ciebie

Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Gorzów: Nowy rozkład jazdy. Pięć par pociągów Intercity do Poznania
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zabójstwo przy Dworcu Centralnym. 41-latek zatrzymany
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Warszawa: Zderzenie łosia z pociągiem w Wawrze. Zwierzę nie przeżyło
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Wrocław: Zbliża się Wrocławski Festiwal Krasnoludków
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Brilliant Lady rozpoczął rejsy. Nowy wycieczkowiec, nowe kierunki
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Osówiec: BMW pędziło ścieżką rowerową. 21-latek usłyszał zarzuty
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Zielona Góra: Varius Manx i Kasia Stankiewicz na winobraniowej scenie... Publiczność w strugach deszczu
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Warszawa: Tragiczny wypadek w metrze. Nie żyje kobieta
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Ciecierzyca i czarna fasola. Niedoceniane produkty dobre dla zdrowia
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Jawiszowice: Kierowca po amfetaminie nie zauważył braku opony
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Bydgoszcz: Kierowca audi rażąco złamał przepisy
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!
Powiat chojnicki: Dwie dziewczynki ranne w wypadku hulajnogi. Zabrał je śmigłowiec ratunkowy!