Skutki jedzenia śledzi. Kto powinien ich unikać? Rady dietetyków
Ryby to ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwostrawne i dobrze przyswajalne. Zawierają mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie, regulują poziom cholesterolu, wspierają pracę serca i mózgu. Spożywanie ryb wiąże się z lepszą pamięcią, odpornością, niższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, a nawet depresji.
Ryby dostarczają też wielu mikroskładników, których często brakuje w codziennej diecie: jodu, selenu, magnezu oraz witamin A, D i z grupy B. Co ważne, ryby są zazwyczaj chude lub średniotłuste, dzięki czemu nie obciążają organizmu nadmiarem kalorii.
Tragiczne zdarzenia w Nigerii. Nastolatkowie porwani ze szkół katolickich
Które ryby warto jeść?
W polskich sklepach z łatwością znajdziemy ryby, które nie tylko smakują dobrze, ale i są korzystne dla zdrowia. Oprócz śledzi, warto włączyć do diety (przynajmniej 2-3 dni w tygodniu) łososia (jest bogaty w omega-3, witaminę D i pełnowartościowe białko), makrelę (to jedna z bardziej tłustych ryb, ale wyjątkowo zdrowa, zawiera duże ilości kwasów EPA i DHA czyli najcenniejszych postaci omega-3, jest też dobrym źródłem selenu), pstrąga (ma stosunkowo mało tłuszczu, a jednocześnie dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych), sardynki (uznawane za superfood, poza omega-3 zawierają wapń, witaminę D oraz koenzym Q10) oraz dorsza (to ryba wyjątkowo chuda, świetna dla osób na diecie redukcyjnej, dostarcza białka, jodu oraz selenu).
Wartości odżywcze śledzi
Śledzie zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Choć często kojarzą się z daniami świątecznymi, warto po nie sięgać częściej. Regularne, umiarkowane spożywanie śledzi wspiera zdrowie serca, poprawia koncentrację i zwiększa ogólną odporność organizmu. Śledzie są źródłem:
- kwasów omega-3 - wspierają serce, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, poprawiają pracę mózgu,
- pełnowartościowego białka - buduje mięśnie, regeneruje tkanki,
- witamin A, D, E - kluczowych dla odporności, wzroku i pracy układu nerwowego,
- witamin z grupy B - m.in. B12, której braki są powszechne,
- selenu - działającego jako silny przeciwutleniacz,
- jodu - istotnego dla pracy tarczycy.
Kto powinien uważać na śledzie?
Niestety, mimo wielu zalet, śledzie nie są dla każdego. Niektórym osobom śledzie mogą bardzo zaszkodzić. Zobacz w galerii, kto powinien unikać jedzenia śledzi.