Słodka podróż w czasie. Jak Muzeum Fabryki Czekolady zaskakuje po roku?
Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedel kończy rok
Muzeum Fabryki Czekolady działa już rok. Miałam okazję gościć w ich murach i porównać zmiany, które nastąpiły przez 365 dni. Przewodniczka pokazała nam, że zwiększono miejsca do degustacji czekolady. Zaczęłam od nibsów - rozkruszonych ziaren kakaowca, następnie przeszłam do stanowisk z płynną czekoladą podawanych na wafelkach (łącząc dwa, można uzyskać deser nazywany czekoladową kanapką). Ciekawostką jest, że w ten sposób podano zwiedzającym ponad 10 tysięcy litrów czekolady.
Następnie po zwiedzaniu ekspozycji o ptasim mleczku poczęstowano nas zmrożonym deserem o smaku malin i mascarpone. Ostatnim punktem była degustacja urodzinowych muffinek czekoladowych i otrzymanie słodkiej pamiętniki w postaci czekolady muzealnej. Ponadto pojawiły się makiety pokazujące profile sensoryczne kakaowca oraz wystawa Pawła Bownika "Światło, kolor, czekolada".
Warsztaty dekorowania torcików wedlowskich
Na koniec wzięłam udział w warsztatach dekorowania torcika wedlowskiego. Pokazano sposób temperowania czekolady, zaprezentowano najlepszą metodę trzymania tutki z płynną białą czekoladą oraz zaoferowano nam szablony, które mogły ułatwić pracę. Wybrałam motyw misia trzymającego serce, ale część osób wolała puścić wodze fantazji. Ostatecznie każdy wyszedł uśmiechnięty i zadowolony z efektów swojej pracy.
Muzeum Czekolady popularną atrakcją turystyczną
W dwanaście miesięcy muzeum zdążyło stać się jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w Warszawie, a nawet zostać 7. najpopularniejszą atrakcją turystyczną w kraju. Ponad 350 tysięcy odwiedziło mury muzeum, odkrywając kolejne rozdziały historii. Co więcej, 80 tysięcy uczestników warsztatów włożyło fartuchy i sięgnęło po rękawy cukiernicze, tworząc 20 tysięcy własnoręcznie udekorowanych torcików wedlowskich, 73 tysiące pralin i 2,2 tysiąca tabliczek czekolady.
A dzięki akcji "Daj im szansę" - inicjatywie, w której można kupić wyroby odbiegające od perfekcyjnego wyglądu, ale pełnowartościowe w smaku. Wspólnie uratowano 13 ton czekolady.
Mam nadzieję, że ta krótka relacja zachęci cię do zrobienia słodkości z czekoladą i świętowania Międzynarodowego Dnia Czekolady przypadającego 4 września. Smacznego!
Źródło: IRCenter na zlecenie E.Wedel, Badanie Omnibus, znajomość i odwiedzanie atrakcji turystycznych w Polsce, CAWI, fala IV, maj 2025