Słomniki: Festiwal Kulinarny z wariacjami dyniowymi
Festiwal Kulinarny odbył się na Rynku w Słomnikach w celu promocji podkrakowskich tradycji. Całe przedpołudnie na Rynku stały stragany z najpyszniejszymi potrawami jesiennymi. Wydarzenie organizowały: Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa, powiat krakowski, gmina Słomniki oraz Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Słomnikach.
Kulinarne tradycje podkrakowskie
- Tym razem nie robiliśmy konkursu na najlepsze potrawy, ale prezentację potraw. Nie wyłanialiśmy zwycięzców, bo wszyscy zasługują na uznanie. W festiwalu brało udział 10 wystawców - kół gospodyń wiejskich z czterech gmin: Słomniki, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice i Zielonki - mówi Monika Kwaczała, dyrektorka biura Lokalnej Grupy Działania Korona Północnego Krakowa.
Podczas wydarzenia kulinarnego na słomnickim rynku zaplanowano:
- prezentacje kół gospodyń wiejskich
- degustacje tradycyjnych potraw
- występy lokalnych artystów
Wariacje dyniowe na ciepło i zimno
Jak wskazują organizatorzy Festiwalu Kulinarnego, który organizują co roku - za każdym razem jest inne hasło przewodnie. Obecnie akcent był położony na potrawy z dyni, czyli wariacje dyniowe, a ponadto regulamin przewidywał zaprezentowanie jeszcze wielu innych dań, z dynią lub bez.
- Wśród propozycji kulinarnych KGW miały przygotować wariacje dyniowe i tu uczestnicy przeglądu kulinarnego mogli zaprezentować swoje najbardziej pomysłowe potrawy z dyni. Ponadto należało przygotować dowolne danie na ciepło oraz na zimno, a do tego ciasto lub deser oraz przekąskę dyniową - wymienia Monika Kwaczała.
Jak podkreślają przedstawiciele Stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa - Festiwal Kulinarny był dofinansowany przez powiat krakowski współfinansowany przez LGD Korona Północnego Krakowa i organizowany przy wsparciu słomnickiego centrum kultury.