Szamotulski miód - nowy regionalny produkt już wkrótce!
W Światowy Dzień Pszczół, obchodzony 20 maja, Miasto i Gmina Szamotuły z dumą ogłosiły wyjątkową inicjatywę, która nie tylko wspiera lokalną bioróżnorodność, ale również przyczyni się do stworzenia nowego produktu regionalnego - szamotulskiego miodu.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | fot. Wojciech Wojtkielewicz
Natalia Nowotna
Dzięki dobrej współpracy z Zakładem Gospodarki Komunalnej - firmą Biosystem - zakupiono cztery ule, w których już rozpoczęła się intensywna praca pszczół. To właśnie z ich działalności powstanie lokalny miód, który ma szansę stać się jednym z symboli Szamotuł.
Jak podkreśla burmistrz Miasta i Gminy Szamotuły Piotr Michalak, szamotulski miód ma stać się regionalnym produktem.
Kluczową rolę w całym przedsięwzięciu odgrywa pan Tadeusz Maciałek, lokalny pszczelarz, który opiekuje się ulami i czuwa nad procesem powstawania miodu. Jego wiedza i doświadczenie mają zagwarantować najwyższą jakość produktu, który już niedługo będzie dostępny dla mieszkańców i gości regionu.
- Efekty już wkrótce - zapowiada z uśmiechem pszczelarz.