Szreniawa: Poznańska Pyra. Wykopki, kiszone ziemniaki i parowa lokomobila „Hipolina”
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza w niedzielę, 5 października, na Poznańską Pyrę – rodzinne święto poświęcone ziemniakowi. O programie i muzealnych aktualnościach opowiedziała w „Hej Poznań” kustoszka Agnieszka Frysztak.
Wydarzenie potrwa od 11.00 do 17.00. Jedną z największych atrakcji są wykopki, podczas ktrych zwiedzający mogą wejść na pole i w cenie biletu zebrać własne pyrki. Organizatorzy podkreślają, że to odpowiedź na „głód ziemi”: dorośli chętnie pokazują dzieciom, jak wygląda tradycyjna praca przy ziemniakach.
Podczas wydarzenia nie zabraknie kulinariów. W menu znajdą się klasyki – pyra z gzikiem, placki ziemniaczane, kluski i regionalny bamżok. Nowością będzie degustacja kiszonych ziemniaków.
Wielką atrakcją będzie też ożywiony folwark. Obok traktorów pojawią się maszyny z prywatnych kolekcji, a prawdziwą gwiazdą będzie lokomobila parowa „Hipolina”, wyprodukowana w 1919 roku w zakładach Hipolita Cegielskiego.
W rozmowie w programie „Hej Poznań” Agnieszka Frysztak przypomniała także historię ziemniaka.
Szreniawa przygotowała również specjalną ekspozycję z okazji 150-lecia muzealnictwa rolniczego w Polsce. Wystawa „wystawa o wystawach” prezentuje bogatą historię pokazów rolniczych i towarzyszyła wrześniowemu Traktor Fest.
Do muzeum najwygodniej dojechać koleją lub autobusem – stacja Szreniawa leży tuż przy bramie. Bilety na Poznańską Pyrę można kupić w kasie lub wcześniej przez internet. W pozostałe soboty wstęp do muzeum jest bezpłatny, choć bez dodatkowych atrakcji związanych z festynem.