Targi Ekonatura w podgorzowskiej Kłodawie. Posmakuj lubuskich specjałów i wyjątkowej dziczyzny
Na zielonym terenie rozstawione są stosika. Swoje wyroby (i nie tylko!) prezentują na nich m.in. koła łowieckie, gospodynie, a także producenci lubuskich specjałów, którzy przygotowali mnóstwo smacznych rzeczy (niektórych można skosztować zupełnie za darmo). Jest więc i smacznie, i ciekawie.
Z kolei najmłodsi mogą wziąć udział w grach zręcznościowych lub puszczać gigantyczne bańki. Dzieje się też sporo na scenie! Tu występują lokalni artyści, a na wieczór zaplanowano kilka koncertów.
Lubuskie dziczyzną smakuje
Celem wydarzenia jest promowanie lubuskich specjałów. Pokazanie, jak wiele dobrego daje nam las i natura.
- Chcemy wypromować produkty regionalne. W naszym województwie jest bowiem około pięciuset producentów regionalnych. Chcemy, by mieszkańcy o nich wiedzieli – mówił nam jeszcze przed imprezą Mateusz Karkoszka, prezes Stowarzyszenia Nowoczesnego Łowiectwa „Pasjonaci”. – My myśliwi jesteśmy największymi producentami żywności. Państwo nakazuje nam bowiem odstrzelić około pół miliona sztuk dzikiej zwierzyny. Większość dziczyzny trafia jednak na zachód, a warto, żeby to zdrowe mięso zostawało na naszych stołach – dodaje prezes Pasjonatów.
Jeżeli już jesteście miłośnikami dziczyzny, albo posmakuje Wam ona na dzisiejszym wydarzeniu na tyle, że zechcecie ją kupić, to miejcie na uwadze, że coraz więcej kół łowieckich taki handel prowadzi, a dziczyzna zakupiona od myśliwych jest dużo tańsza (i smaczniejsza) niż ta przetworzona w sklepie.
Mamy coraz więcej produktów regionalnych
Warto też wspomnieć o innych produktach regionalnych, bo ich producentów w Lubuskiem naprawdę nie brakuje. Z roku na rok jest ich coraz więcej.
- W ostatnich latach wydajemy rekordowe liczby certyfikatów. Ludzie chcą wychodzić ze swoimi produktami na zewnątrz, bo na rynku widać na to zapotrzebowanie – mówiła naszej redakcji Anna Kołłątaj-Sobolewska z Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze – Jakość lubuskich produktów regionalnych z roku na rok jest coraz wyższa. Widzimy to po konkursach w całej Polsce. Lubuscy producenci zaczynają wygrywać coraz więcej z nich – dodaje.