Targi Ekonatura w podgorzowskiej Kłodawie. Posmakuj lubuskich specjałów i wyjątkowej dziczyzny

W sobotę 12 lipca na terenie przy Gminnym Ośrodku Kultury w Kłodawie odbywają się II Łowieckie Targi Produktu Regionalnego - Ekonatura 2025. Zobaczcie, czego możecie tu posmakować!
Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie.Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Sandra Soczewa
(sndr)
  • Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie.
  • Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie.
  • Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie.
  • Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie.
[1/4] Impreza odbywa się przy GOK-u w Kłodawie. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Sandra Soczewa

Na zielonym terenie rozstawione są stosika. Swoje wyroby (i nie tylko!) prezentują na nich m.in. koła łowieckie, gospodynie, a także producenci lubuskich specjałów, którzy przygotowali mnóstwo smacznych rzeczy (niektórych można skosztować zupełnie za darmo). Jest więc i smacznie, i ciekawie.

Z kolei najmłodsi mogą wziąć udział w grach zręcznościowych lub puszczać gigantyczne bańki. Dzieje się też sporo na scenie! Tu występują lokalni artyści, a na wieczór zaplanowano kilka koncertów.

Lubuskie dziczyzną smakuje

Celem wydarzenia jest promowanie lubuskich specjałów. Pokazanie, jak wiele dobrego daje nam las i natura.

- Chcemy wypromować produkty regionalne. W naszym województwie jest bowiem około pięciuset producentów regionalnych. Chcemy, by mieszkańcy o nich wiedzieli – mówił nam jeszcze przed imprezą Mateusz Karkoszka, prezes Stowarzyszenia Nowoczesnego Łowiectwa „Pasjonaci”. – My myśliwi jesteśmy największymi producentami żywności. Państwo nakazuje nam bowiem odstrzelić około pół miliona sztuk dzikiej zwierzyny. Większość dziczyzny trafia jednak na zachód, a warto, żeby to zdrowe mięso zostawało na naszych stołach – dodaje prezes Pasjonatów.

Jeżeli już jesteście miłośnikami dziczyzny, albo posmakuje Wam ona na dzisiejszym wydarzeniu na tyle, że zechcecie ją kupić, to miejcie na uwadze, że coraz więcej kół łowieckich taki handel prowadzi, a dziczyzna zakupiona od myśliwych jest dużo tańsza (i smaczniejsza) niż ta przetworzona w sklepie.

Mamy coraz więcej produktów regionalnych

Warto też wspomnieć o innych produktach regionalnych, bo ich producentów w Lubuskiem naprawdę nie brakuje. Z roku na rok jest ich coraz więcej.

- W ostatnich latach wydajemy rekordowe liczby certyfikatów. Ludzie chcą wychodzić ze swoimi produktami na zewnątrz, bo na rynku widać na to zapotrzebowanie – mówiła naszej redakcji Anna Kołłątaj-Sobolewska z Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze – Jakość lubuskich produktów regionalnych z roku na rok jest coraz wyższa. Widzimy to po konkursach w całej Polsce. Lubuscy producenci zaczynają wygrywać coraz więcej z nich – dodaje.

Wybrane dla Ciebie

Barka paliwowa uderzyła w nabrzeże i odpłynęła z miejsca. Kapitan statku był pijany
Barka paliwowa uderzyła w nabrzeże i odpłynęła z miejsca. Kapitan statku był pijany
Weekend otwartej Wieży Braniborskiej. Ciekawe widoki i smaczne ciasta
Weekend otwartej Wieży Braniborskiej. Ciekawe widoki i smaczne ciasta
Tak prezentuje się wyczekiwany stadion Sandecji w Nowym Sączu. Prace w końcu na finiszu. Będzie wielkie otwarcie
Tak prezentuje się wyczekiwany stadion Sandecji w Nowym Sączu. Prace w końcu na finiszu. Będzie wielkie otwarcie
Co się dzieje z Tobą, kiedy śnisz, że jesteś kimś innym?
Co się dzieje z Tobą, kiedy śnisz, że jesteś kimś innym?
Zgierz: "Polskie art déco w setną rocznicę Wystawy Światowej w Paryżu"
Zgierz: "Polskie art déco w setną rocznicę Wystawy Światowej w Paryżu"
Radom: Fosa Pełna Kultury w Amfiteatrze
Radom: Fosa Pełna Kultury w Amfiteatrze
Władysław Warneńczyk. Czy naprawdę miał sześć palców?
Władysław Warneńczyk. Czy naprawdę miał sześć palców?
Chłopi zatrzymali Krzyżaków. Zwycięstwo Polaków w XIV wieku
Chłopi zatrzymali Krzyżaków. Zwycięstwo Polaków w XIV wieku
Zmarł czy został wyeliminowany? Kulisy śmierci Breżniewa
Zmarł czy został wyeliminowany? Kulisy śmierci Breżniewa
Stefan Batory. Był okazem zdrowia, umierał w męczarniach
Stefan Batory. Był okazem zdrowia, umierał w męczarniach
Himalaistka Dorota Rasińska-Samoćko: „Wspinaczka to próba wytrwałości do końca”. Rozmowa
Himalaistka Dorota Rasińska-Samoćko: „Wspinaczka to próba wytrwałości do końca”. Rozmowa
Kopalniany szyb na Śląsku atrakcją turystyczną. Tak będzie wyglądać
Kopalniany szyb na Śląsku atrakcją turystyczną. Tak będzie wyglądać