Tokarnia: Święto Chleba 2025. Dobra zabawa i regionalne przysmaki
W niedzielę, 31 sierpnia, w Parku Etnograficznym w Tokarni miało miejsce Święto Chleba.
Święto Chleba 2025 w Tokarni
- Święto Chleba to jedno z ulubionych wydarzeń osób, które nas odwiedzają. Dlatego, że jest pełne obrzędowości, tradycji i oczywiście zapachu chleba - relacjonowała Beata Ryń, dyrektor działu promocji i marketingu muzeum wsi kieleckiej.
Park Etnograficzny specjalnie na Święto Chleba 2025 uruchomił swój młyn.
- Więc turyści, którzy nas odwiedzili, mogli poznać, jak powstaje chleb, ile wysiłku należało kiedyś przez naszych przodków włożyć, aby ten chleb mógł powstać. Mieli okazję przemielić mąkę w żarnach, a także wysłuchać opowieści o tym, jak pracowały dawniej młyny wietrzne - uzupełniała Beata Ryń.
Małgorzata Pawlik, pracownica Muzeum Wsi Kieleckiej i autorka książki "Jak ziarno staje się chlebem" pokazywała wypiek chleba, którego można było następnie posmakować. Opowiedziała też o dawnych, minionych tradycjach.
Dużo gospodyń wiejskich na Święcie Chleba w Tokarni
W Parku Etnograficznym przez cały dzień trwały występy na scenie. W alejkach rozstawione były stragany kół gospodyń wiejskich. Jednym z nich było Koło "Łomianeczki" z Łomna, gmina Pawłów.
- Lubimy przyjeżdżać do Tokarni bo to świetne miejsce na tego typu imprezy. Można się poznać z innymi. Przygotowanie do takiego wydarzenia trwa około tygodnia. Przygotowałyśmy pierogi z mięsem i kapustą, krokiety, chleb, flaczki, bigos i pięć rodzajów ciast. Prawie wszystko nam już zeszło - powiedziała Mirosława Gałek z Koła Gospodyń Wiejskich "Łomianeczki".