Toruń: Krzysztof Ptak kozy hoduje i serami czaruje! Będzie na Wolnym Jarmarku w niedzielę
Krzysztof Ptak, gospodarz spod Gniewkowa, pojawi się na niedzielnym (28.09) Wolnym Jarmarku na Rynku Nowomiejskim w Toruniu. Będzie zatem znów okazja, by degustować i kupować jego kozie wytwory. O tym, że są świetne, świadczyły kolejki do jego stoiska w sierpniu, gdy na jarmarku u nas zadebiutował.
-Pan Ptak to wielki pasjonata tego, co robi. Bardzo się cieszę, że udało nam się pozyskać takiego wystawcę. Żywność wytwarza tradycyjnie, ekologicznie, z sercem i po prostu bardzo smacznie - podkreśla Filip Malinowski, organizator Wolnego Jarmarku Toruńskiego.
Zamienił blacharkę na stado 130 kóz. Oto historia Krzysztofa Ptaka
Historia Krzysztofa Ptaka do typowych nie należy. Kto bowiem zamyka zakład blacharski i postanawia hodować kozy? To rzadkie przypadki. Tak jednak było w jego przypadku - gospodarzem zaczął być przy okazji zmiany pracy. Hodowlę zaczynał od jednej kozy na własny użytek, a dziś jego stado liczy okolo130 zwierząt.
Pierwszą kozę wziął około 29-30 lat temu. Dla siebie, bo po prostu bardzo lubi mleko. Od tego się zaczęło. Co go przekonało, żeby zwiększyć stado i produkować na sprzedaż? -Na mojej drodze spotkałem Zbigniewa Jaskólskiego, miłego pasjonata z małym stadkiem ekologicznym. Tak z dnia na dzień postanowiłem robić coś podobnego, bo szerzenie dobra generuje same plusy - mówił Krzysztof Ptak wiosną naszej dziennikarce.
Tu dodajmy, że Zbigniew Jaskólski prowadzi gospodarstwo ekologiczne Kozi Zakątek w Czarnym Błocie niedaleko Torunia. Jest faktycznie przemiłym człowiekiem, a kozy traktuje równie czule (tak!), co obecnie Krzysztof Ptak.
Pan Krzysztof swoją hodowlę i produkcję koziego nabiału stworzył zatem na podwalinach blacharskiego warsztatu i kupionego pierwszego hektara ziemi. Oczywiście, potem gospodarkę rozbudowywał i udoskonalał. Dziś efektem jego pracy są wspaniale kozie sery i nie tylko.
Niespotykaną jakość i smak produkty od Krzysztofa Ptaka zawdzięczają przede wszystkim temu, że nie idzie na skróty. W przeciwieństwie do wielu innych wytwórców kozi nabiał wytwarza z tzw. żywego mleka, czyli niepasteryzowanego.
-Kozie mleko swoim składem jest najbardziej zbliżone do ludzkiego mleka matki. Najmniej alergizuje, ma wielkie wartości zdrowotne. Już w niedzielę w Toruniu będzie można od Krzysztofa Ptaka kupować nie tylko jogurt i naturalne sery, ale także jego serek podwędzany czy sery z ziołami. Jeśli będzie naprawdę ciepło, to ponownie będzie miał w ofercie prawdziwą rzadkość, czyli lody z koziego jogurtu z owocami- zapowiada Filip Malinowski.
Co jeszcze na Wolnym Jarmarku Toruńskim w niedzielę? Atrakcje na pożegnanie
Wolny Jarmark odbędzie się w niedzielę (28.09) na Rynku Nowomiejskim, w godzinach od 10.00 do 15.00. Znów będzie okazja kupować rozmaite swojskie produkty prosto od gospodarzy oraz rękodzieło. Ponownie też jarmarkowi towarzyszyć będzie obok Pchli Targ Toruński oraz muzyka na żywo. Tyle, że ostatni raz w tym sezonie...
Takie wielkie handlowanie z muzyką odbywa się tutaj od kwietnia bieżącego roku, przy wsparciu miasta. Wróci w tej formule wiosną 2026 roku. Teraz natomiast - także jesienią i zimą - co dwa tygodnie będzie tradycyjnie odbywał się sam Wolny Jarmark.
-Czeka nas zatem w niedzielę swoiste zamknięcie sezonu. Bedzie smacznie i ciekawie. Na pożegnanie znów koncert da Jerzy Mazzol, muzyk jaasowy. Znów wystąpi z nowy repertuarem i innym składem muzyków. Serdecznie zapraszamy - kończy Filip Malinowski, organizator jarmarku.