Trwa płukanie miejskiego wodociągu w Bochni. Są zalecenia sanepidu
Temat jakości wody pitnej w Bochni był jednym z wielu, omawianych podczas wtorkowego posiedzenia Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, zwołanego przez starostę Adama Kortę.
Halina Bielec z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przekazała informacje dotyczące jakości wody pitnej dostarczanej przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Bochni.
Zgodnie z wynikami analiz, wykryte drobnoustroje nie są obecnie chorobotwórcze, jednak bez wdrożenia odpowiednich działań mogłoby dojść do pogorszenia sytuacji. Obecnie woda wciąż przekracza dopuszczalne parametry, choć poprawa już postępuje – woda na stacji uzdatniania spełnia wszystkie normy, a trwa proces płukania sieci wodociągowej.
Przyczyny problemu przedstawił Marek Knapiński z MPWiK. Jak poinformował, głównym źródłem trudności był nagły wzrost temperatury wody w rzece Rabie, który nastąpił w ciągu zaledwie dwóch dni. Dodatkowo stwierdzono brak odpowiedniego przepływu wody w instalacji podziemnej w rejonie ulic Trudnej i Poniatowskiego, co stworzyło dogodne warunki do rozwoju drobnoustrojów.
Po rozpoznaniu problemu 4 lipca zwiększono dawkę substancji dezynfekujących na stacji uzdatniania wody, co przyspieszyło proces przywracania odpowiednich parametrów jakościowych wody. Do odwołania obowiązują wszystkie zalecenia wydane przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.
Przypomnijmy, badania laboratoryjne próbek wody pobranej 2.07.2025 wykazały przekroczenie parametru bakteriologicznego. Decyzją sanepidu woda jest warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt. Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być używana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.