Więcej czasu na uzyskanie certyfikatów. Bez nich nie będzie dopłaty
Dwa miesiące zapasu na uzyskanie certyfikatu QMP i QAFP. Szykuje się zmiana przepisów
Obecne przepisy regulują, że czas na uzyskanie certyfikatów QMP i QAFP mija 31 lipca. Resort chce wydłużyć ten termin do 30 września. W praktyce hodowcy, którzy ubiegają się o płatność dobrostanową i realizują praktykę utrzymania zwierząt w systemach QMP i QAFP, będą mieli więcej czasu na proces certyfikacji. Dotyczy to zarówno nowych uczestników, jak i tych, którzy w momencie ubiegania się o wsparcie nie mieli ważnego certyfikatu.
Certyfikaty jakości są istotne w kontekście ubiegania się o dopłaty w ramach ekoschematu Dobrostan zwierząt. Brak dokumentu wiąże się z odmówieniem wypłat.
W ubiegłym roku, według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w ramach kampanii dopłat bezpośrednich o pieniądze z realizowania systemów poprzez ekoschemat Dobrostan zwierząt, ubiegało się ok. 1,9 tys. rolników.
- Decyzja resortu na wniosek organizacji branżowych umożliwi rolnikom pogodzenie prac sezonowych z wymaganiami procesu certyfikacji, co przełoży się na rozwój bazy surowcowej dla krajowej branży mięsnej i wzmocni pozycję polskiej żywności wysokiej jakości na rynku - wskazują organizacje, m.in. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Systemy QMP i QAFP określają jakość żywności, przy objęciu całego procesu produkcyjnego.
QMP dotyczy wyłącznie producentów mięsa wołowego
QMP, czyli Quality Meat Program, dotyczy wołowiny, producenci bydła mają profity z utrzymywania zwierząt w podwyższonym dobrostanie. Certyfikowane są obszary łańcucha dostaw – od produkcji żywca, przez produkcję i dostawców pasz, po transport i przetwórstwo kończąc. Resort rolnictwa przypomina, że wśród obowiązków rolników, którzy decydują się na ten system, są m.in. dobór odpowiednich ras bydła, stosowanie bezuwięzowej hodowli, spełnienie zaleceń opasania (waga i parametry tuszy w określonym wieku).
Obecnie w Polsce jest osiem jednostek certyfikujących, działających w ramach systemu QMP.
Jakość żywności na najwyższym poziomie. QAFP dla drobiu i wieprzowiny
Z kolei QAFP, czyli Quality Assurance for Food Products, dotyczy jakości mięsa wieprzowego i drobiowego, a także wędlin drobiowych i wieprzowo-wołowych. System Gwarantowanej Jakości Żywności opracowała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
W przypadku wieprzowiny producenci muszą zagwarantować proces produkcji, oparty o krzyżowanie ras świń dających mięso wysokiej jakości kulinarnej, przestrzeganie standardów żywienia tuczników, obowiązek zapewnienia świniom odpoczynku w magazynach przedubojowych po transporcie, pilnowanie granic czasu zakończenia czynności uboju, brak nastrzykiwania mięsa i zakaz znakowania uprzednio mrożonego mięsa znakiem jakości QAFP. Wytyczne określają także, że końcowy produkt musi spełniać wymogi m.in. wizualne i pH mięśnia.
Mięso drobiowe w ramach systemu jakości gwarantuje odpowiednie krzyżowanie ras kur, kogutów i rodów indyków. Tu podobnie trzeba przestrzegać standardów żywienia, wyglądu, świeżości i zakazów wprowadzania wody i substancji dodatkowych do mięsa.
QAFP określa również spełnienie najwyższych poziomów w zakresie wędlin dla poszczególnych kategorii. Ministerstwo rolnictwa wskazuje, że kluczowe są m.in. selekcja surowca, określenie czasu dojrzewania, wyeliminowanie mięsa oddzielonego mechanicznie, ograniczenie procesów stosowania dodatków.
W Polsce funkcjonuje pięć jednostek certyfikujących w ramach QAFP.