Witamina D dla Twojego organizmu! Klucz do odporności, kości i dobrego nastroju. Dlaczego warto ją suplementować?
Dlaczego witamina D jest tak ważna?
Witamina D (a właściwie D3 - cholekalcyferol) działa w organizmie jak hormon. Reguluje setki procesów biologicznych, m.in.:
- wspiera wchłanianie wapnia i fosforu - budulców kości i zębów,
- wzmacnia odporność,
- zmniejsza ryzyko infekcji i chorób autoimmunologicznych,
- wpływa pozytywnie na nastrój i zdrowie psychiczne,
- wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego.
Co ważne - organizm wytwarza witaminę D pod wpływem słońca, ale w naszym klimacie przez większą część roku promieniowania UVB jest za mało, by pokryć zapotrzebowanie. Dlatego konieczne jest znalezienie innych źródeł tej witaminy.
Objawy niedoboru witaminy D
Niedobory witaminy D są bardzo powszechne - mogą występować u nawet 80% Polaków zimą. Objawy to m.in.:
- przewlekłe zmęczenie i osłabienie,
- bóle mięśni i stawów,
- pogorszenie nastroju, nawet stany depresyjne,
- częste infekcje, osłabiona odporność,
- u dzieci - krzywica, a u dorosłych - osteoporoza i złamania kości,
- wypadanie włosów.
Jeśli któryś z tych objawów Cię dotyczy, warto wykonać badanie poziomu 25(OH)D we krwi.
Czy można przedawkować witaminę D?
Tak - choć rzadko, przewlekła suplementacja bardzo wysokich dawek (powyżej 10 000 IU dziennie) może prowadzić do:
- hiperkalcemii (zbyt wysokiego poziomu wapnia),
- zaburzeń pracy serca,
- osłabienia nerek.
Dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem i/lub regularnie kontrolować poziom witaminy D we krwi.
Jak i kiedy suplementować witaminę D?
Zalecenia Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego mówią jasno:
- od października do kwietnia każdy powinien suplementować witaminę D,
- osoby z ciemniejszą karnacją, seniorzy i osoby pracujące głównie w pomieszczeniach powinny robić to cały rok.
Zalecane dawki witaminy D3:
- Dzieci do 10 roku życia - 600-1000 IU.
- Młodzież do 18 roku życia - 800-2000 IU
- Dorośli do 75. roku życia - 800-2000 IU
- Seniorzy powyżej 75. roku życia - 2000-4000 IU
- Kobiety w ciąży - 1500-2000 IU.
Dokładna suplementacja zależy od tego, czy mamy poważny niedobór, czy nie. Czasem lekarz może zalecić większe dawkowanie.
- Suplementuj w trakcie lub po posiłku tłuszczowym - witamina D wchłania się lepiej z tłuszczami.
- Wybieraj witaminę D3, najlepiej z dodatkiem K2, jeśli suplementujesz długo.
- Regularnie (np. raz w roku) badaj poziom witaminy D - optymalny zakres to 30-50 ng/ml (lepiej nie sugerować się normą laboratoryjną - a po badaniu i tak lepiej niech to lekarz spojrzy na wyniki!)
Źródła witaminy D w diecie
Witamina D występuje w niewielkich ilościach w jedzeniu. Naturalne źródła to:
- tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, sardynki),
- tran,
- żółtka jaj,
- sery dojrzewające,
- grzyby (np. boczniaki, pieczarki wystawione na słońce).
Jednak dieta nie wystarczy, by pokryć pełne zapotrzebowanie - stąd konieczność suplementacji.