Woj. świętokrzyskie: "Coś ruszyło". Po deszczu grzybiarze ruszyli do lasów. Dominują kanie
Grzybobranie w Świętokrzyskiem. Są kanie i maślaki
Intensywne opady z ostatnich dni przyniosły wytęsknioną wilgoć, dzięki której lasy w świętokrzyskiem zaczęły ożywać. Grzybiarze z regionu ruszyli w poszukiwaniu darów lasu. O ile na borowiki trzeba jeszcze cierpliwie poczekać, specjaliści przewidują, że już wkrótce i one zaczną osiągać pełnię swojego rozwoju. Tymczasem lasy obfitują w kanie, które już teraz cieszą się dużą popularnością wśród zbieraczy.
Z podobnym entuzjazmem grzybiarze poszukują także maślaków. Nie jest to jeszcze szczyt sezonu, ale już teraz wiele osób nie wraca z lasu z pustymi rękami.
Gdzie zbierać grzyby w Świętokrzyskiem?
Wiele osób zgadza się, że lasy wokół Zagnańska nie są miejscem, gdzie aktualnie można liczyć na bogate zbiory. Niemniej jednak, doświadczeni grzybiarze znają swoje sprawdzone miejsca, gdzie zawsze można liczyć na grzybobranie z sukcesami. Pomimo czasem sceptycznych komentarzy, jakoby niektórzy zamieszczali stare zdjęcia lub korzystali z pomocy technologii AI, zapaleni miłośnicy grzybobrania są zgodni: "Coś zaczyna się dziać".
Ci, którzy dobrze znają lasy, korzystają z okazji i dzielą się swoimi osiągnięciami z innymi za pośrednictwem internetu.
Facebookowa grupa "Świętokrzyscy grzybiarze" stała się platformą dla lokalnej społeczności grzybiarzy, którzy dzielą się informacjami, poradami i zamieszczają zdjęcia swoich znalezisk. Często pojawiają się tam sugestie, gdzie warto udać się na grzyby. Powiaty takie jak skarżyski, włoszczowski i okolice Chmielnika cieszą się opinią obfitujących w grzyby miejsc.
Masz zdjęcie z grzybobrania? Przyślij je do nas a zamieścimy je w galerii
Czekamy na Wasze zdjęcia z grzybobrania w Świętokrzyskiem. Prześlijcie je wraz ze swoim imieniem oraz informacją, gdzie zostały zebrane grzyby, na adres email: internet@echodnia.eu.
Zdjęcia zamieścimy w galerii zdjęć wraz z innymi fotografiami miłośników grzybobrania.
Bezpieczne grzybobranie - ważne zasady
Pamiętaj - zbieraj jedynie grzyby, których jesteś pewny. Jeśli masz wątpliwości, zostaw grzyba w lesie lub zabierz go do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.