Wrocław: Dyniowe szaleństwo na targowiskach. Gdzie najtaniej?
Dynia to z całą pewnością jedno z najpopularniejszych jesiennych warzyw. Sezon na dynie w Polsce trwa od końca sierpnia do listopada, a jego szczyt przypada na październik. Wtedy warto zrobić przetwory, bo dynie są najbardziej dojrzałe i najsmaczniejsze. Najczęściej odwiedzane targowiska we Wrocławiu mogą pochwalić się bogatym asortymentem.
Sezon na dynie. Co znajdziemy na wrocławskich targach?
Zapytaliśmy sprzedawców, jakie są najczęściej kupowane odmiany dyni. Klienci nierzadko szukają konkretnych odmian.
- U mnie najczęściej schodzą dynie ozdobne, mam sporo różnych kształtów i kolorów - mówi sprzedawca z Bazaru Komandor.
Jakie dynie znajdziemy na targowiskach we Wrocławiu?
- hokkaido,
- francuskie muskat,
- patisony,
- piżmowe (lungi),
- dynie ozdobne.
Warto wspomnieć, że dynie są bardzo wrażliwe na ujemne temperatury, wystarczy niewielki przymrozek, by zmarnować uprawy. Po zerwaniu trzeba je przechowywać w odpowiednich warunkach, w przeciwnym razie robią się gąbczaste i niesmaczne.
Zobacz także: Grzyby na Dolnym Śląsku. Pogoda dopisuje, zaczyna się wysyp. Grzybowe Eldorado nabiera tempa
Ile zapłacimy w tym roku za dynie na straganie?
Na razie sezon na dynie dopiero się rozpoczyna, wiec jest szansa, że ceny nieco spadną w połowie października. Na najpopularniejszych targowiskach takich jak: Hala Targowa, Targowisko Niedźwiedzia czy Bazar Komandor ceny za konkretne odmiany wahają się od 4 zł do 10 zł za kilogram:
- hokkaido - od 5 zł,
- muskat - od 6 zł,
- patison - 8,90 zł,
- ozdobne - od 4 zł.
Z innych sezonowych warzyw warto jeszcze kupować pomidory, paprykę oraz brukselkę i rzepę. Oprócz dyń na targowiskach można znaleźć owoce, takie jak: maliny, gruszki, jabłka czy śliwki.
Tu możecie kupić dynie: