Wrocław: Gastro Miasto 2025: rekordowa frekwencja i premiery kulinarne

Gastro Miasto 2025 na Bulwarze Dunikowskiego we Wrocławiu po raz kolejny zamieniło centrum miasta w kulinarną stolicę Dolnego Śląska. Przez pięć weekendów od maja do września, wydarzenie przyciągnęło setki wystawców i tysiące gości spragnionych nowych smaków, miejskiego klimatu oraz oryginalnych doświadczeń. Finałowa wrześniowa odsłona była największą i najbogatszą w historii festiwalu, pełną premier, debiutujących stoisk, lokalnych win, warsztatów i doskonałej atmosfery. Gastro Miasto już na stałe wpisało się w kulturalny kalendarz Wrocławia.
Gastro Miasto 2025Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Tomasz Pawlak
Tomasz Pawlak
  • Gastro Miasto 2025
  • Gastro Miasto 2025
  • Gastro Miasto 2025
  • Gastro Miasto 2025
[1/4] Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Tomasz Pawlak

Ostatni dzień Gastro Miasto 2025 na Bulwarze Dunikowskiego we Wrocławiu zamknął tegoroczną edycję festiwalu rekordową liczbą wystawców i nowościami kulinarnymi, oferując ogromny wybór dań od lokalnych restauracji, foodtrucków i producentów rzemieślniczych.

Co można było spróbować?

Na finałowej odsłonie serwowano:

  • Holenderskie stroopwafle - charakterystyczne słodkie wafle.
  • Specjały z nowych konceptów, m.in. Stu Mostów oraz Le Pączki.
  • Włoskie dania od Don Ciccio oraz przekąski z Nori Sushi Bar z Psiego Pola.
  • Smashburgery, rameny, tacos, grillowane kanapki, sushi, hot dogi, pierogi, hummus, ostrygi, eklery, churrosy, mini lody i wiele innych sezonowych przysmaków.
  • Wyborne sery, wędliny, oliwki, focaccie, bajgle z różnych polskich i międzynarodowych konceptów.

Do najchętniej wybieranych dań należały propozycje od takich restauracji jak Randori Ramen, Meatologia, Żeberka, Giro, Pastrami Summer, Solleim, Chingu, Thali, Rumbar, Papi Chulo, Menu Motto, Izakaya, Krasnolód, Craft, Ovo, Pasibus i Sushi Corner.

Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą
Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą © Polska Press Grupa | Tomasz Pawlak

Nowości i debiuty w 2025 roku

W edycji 2025 pojawiły się aż 11 debiutujących konceptów, m.in.:

  • Marietta (street food w stylu włoskim z focacciami)
  • Dessert Boutique (cukiernia premium z Wrocławia)
  • Squisitissimo (sery włoskie, cannoli, oliwki, wędliny)
  • Dough it (kuchnia włoska z nutą azjatycką)
  • Casa de dona Maria (kuchnia brazylijska)
  • Mamy to bistro (słynne knysze wrocławskie)
  • Tostador (toster na kołach, grillowane kanapki)
  • Ach bajgiel (bajgle z wyjątkowym nadzieniem).

Wśród napojów nowością była oferta 15 lokalnych winnic oraz kilka stanowisk serowarskich. Organizatorzy stawiali w tym roku mocno na foodpairing win i dań, a wieczory kończyły się silent disco.

Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą
Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą © Polska Press Grupa | Tomasz Pawlak

Podsumowanie 2025: frekwencja, atmosfera i rekordy

Tegoroczna Gastro Miasto 2025 to:

  • Największa edycja w historii - rekordowa liczba wystawców i gości.
  • Ponad 100 restauracji, foodtrucków i lokalnych producentów uczestniczyło w całym cyklu od maja do września.
  • Świetna, festiwalowa atmosfera, muzyka na żywo, strefy relaksu, rękodzieło i stoiska z winami.
  • Finałowy weekend przyciągnął tłumy, kończąc sezon z bardzo pozytywnymi opiniami uczestników i mediów.

Gastro Miasto potwierdziło swoją pozycję najważniejszego kulinarnego wydarzenia Wrocławia, łącząc lokalną gastronomię z międzynarodowymi trendami i integrując mieszkańców oraz turystów.

Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą
Rekordowa frekwencja, dziesiątki premier kulinarnych i niezapomniana atmosfera nad Odrą © Polska Press Grupa | Tomasz Pawlak

Kiedy spodziewać się zapowiedzi?

Organizatorzy, zgodnie z wcześniejszymi latami, publikują szczegóły dotyczące kolejnej edycji dopiero na początku wiosny kolejnego roku po analizie frekwencji i feedbacku uczestników. Warto śledzić stronę Gastro Miasto oraz profile w mediach społecznościowych w okolicach marca-kwietnia 2026, gdy powinna pojawić się oficjalna zapowiedź kolejnego sezonu. Oczywiście też będziemy was o tym informować.

Wybrane dla Ciebie

Do czego ludzie tak naprawdę używają ChatGPT? Poznaliśmy dane
Do czego ludzie tak naprawdę używają ChatGPT? Poznaliśmy dane
Konin: Umowa na budowę nowej zajezdni MZK podpisana. Powstanie w dwa lata
Konin: Umowa na budowę nowej zajezdni MZK podpisana. Powstanie w dwa lata
Warszawa: Popularne centrum handlowe wprowadza opłaty za parking
Warszawa: Popularne centrum handlowe wprowadza opłaty za parking
Zielona Góra: Ciekawe zawody na lotnisku w Przylepie. Wstęp wolny
Zielona Góra: Ciekawe zawody na lotnisku w Przylepie. Wstęp wolny
Gorzów: Masowe kontrole trzeźwości będą kontynuowane
Gorzów: Masowe kontrole trzeźwości będą kontynuowane
Dobiegniew: Policjanci zatrzymali dilera. Handlował marihuaną, amfetaminą i metamfetaminą
Dobiegniew: Policjanci zatrzymali dilera. Handlował marihuaną, amfetaminą i metamfetaminą
Chmielewo: Tragiczny wypadek. Motocyklista nie żyje, zatrzymano kierowcę audi
Chmielewo: Tragiczny wypadek. Motocyklista nie żyje, zatrzymano kierowcę audi
Garwolin: Policjanci patrzyli z drona na „wyścigi słoni” na drodze S17
Garwolin: Policjanci patrzyli z drona na „wyścigi słoni” na drodze S17
Poznań: Kolejne kontrole taksówek. Sprawdzono kilkadziesiąt pojazdów
Poznań: Kolejne kontrole taksówek. Sprawdzono kilkadziesiąt pojazdów
Dieta 1000 kalorii. Popularna i zdrowa?
Dieta 1000 kalorii. Popularna i zdrowa?
Czy kawa może się przeterminować?
Czy kawa może się przeterminować?
Lublin: 21-latek wynajął garaż pod magazyn narkotyków. W szafkach ukrył 13 kg mefedronu
Lublin: 21-latek wynajął garaż pod magazyn narkotyków. W szafkach ukrył 13 kg mefedronu