Za nami jubileuszowa edycja Festiwalu Kuchni Polowych w Walimiu

Za nami kolejny, dziesiąty już Festiwal Kuchni Polowych w Zajeździe Hubert w Walimiu. W sobotę, 5 lipca imprezę odwiedziły setki osób z całego kraju i nie tylko. Nikt chyba nie żałował, bo było tam proste ale pyszne jedzenie, wspaniała atmosfera, i przez chwilę można było poczuć się jak po cofnięciu w czasie, w okolice frontów wojen z różnych epok.
Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w WalimiuZa nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Paweł Gołębiowski/Polska Press
Paweł Gołębiowski
  • Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu
  • Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu
  • Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu
  • Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu
  • Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu
[1/5] Za nami jubileuszowy X. Festiwal Kuchni Polowych w Walimiu Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Paweł Gołębiowski/Polska Press

W powietrzu roznosił się zapach grochówki z kuchni polowej, świeżo pieczonego chleba (z pieca naprędce stawianego z gliny i starych cegieł). A zaczęło się od otwarcia kantyny polowej i placków ziemniaczanych wypiekanych przez Ludowe Wojsko Polskie. Tradycją naszego wojska jest też pyszna grochówka, Która rozchodziła się jak przysłowiowe świeże bułeczki, a dla porównania kuchnia polowa Armii Amerykańskiej serwowała fasolę na wołowinie i włoskich pomidorach.

W Walimiu tradycyjnie już zjawiła się malownicza grupa gości z Czech w mundurach z epoki, podobnie jak Napoleońskie Wojsko Cesarskie, które proponowało magiczna miksturę nazwaną Le Bouilli.

Można było zatem spróbować jak gotowano kiedyś pod gołym niebem w sytuacji kiedy trzeba było wyżywić pluton czy kompanię. Można też było zrobić sobie zdjęcie z osobami w mundurach z epoki.

Wybrane dla Ciebie

Festyn rodzinny dla Michalinki za nami - zebrano pokaźną kwotę
Festyn rodzinny dla Michalinki za nami - zebrano pokaźną kwotę
XIX Osada Cup za nami – plażowe emocje na najwyższym poziomie
XIX Osada Cup za nami – plażowe emocje na najwyższym poziomie
Kordian na zakończenie Festiwali Sera i Wina w Siarach. Publiczność dała się ponieść tanecznej muzyce, przed sceną szaleństwo
Kordian na zakończenie Festiwali Sera i Wina w Siarach. Publiczność dała się ponieść tanecznej muzyce, przed sceną szaleństwo
W klatce pięciu zmysłów. Jak bardzo ograniczone jest nasze postrzeganie rzeczywistości?
W klatce pięciu zmysłów. Jak bardzo ograniczone jest nasze postrzeganie rzeczywistości?
Straż Graniczna zatrzymała troje Ukraińców, którzy przemycali imigrantów przez Polskę do Niemiec
Straż Graniczna zatrzymała troje Ukraińców, którzy przemycali imigrantów przez Polskę do Niemiec
Pijany kierowca wjechał w 4 auta przed kościołem na Białołęce
Pijany kierowca wjechał w 4 auta przed kościołem na Białołęce
Prognoza pogody na poniedziałek 7 lipca w Łodzi i okolicy
Prognoza pogody na poniedziałek 7 lipca w Łodzi i okolicy
Rodzinne spotkanie z folklorem – Folk Festiwal w Muzeum Kultury Ludowej
Rodzinne spotkanie z folklorem – Folk Festiwal w Muzeum Kultury Ludowej
Nightskating Lublin 2025. Setki rolkarzy opanowało miasto
Nightskating Lublin 2025. Setki rolkarzy opanowało miasto
W Międzyzdrojach wakacje w pełni. Widać to na plaży i na promenadzie
W Międzyzdrojach wakacje w pełni. Widać to na plaży i na promenadzie
Motocyklistka zderzyła się czołowo z samochodem osobowym. Lekarzom nie udało się uratować jej życia
Motocyklistka zderzyła się czołowo z samochodem osobowym. Lekarzom nie udało się uratować jej życia
Szukasz ochłody w upalne dni?  MOSiR otworzył basenie przy Strzeleckiej w Lesznie
Szukasz ochłody w upalne dni? MOSiR otworzył basenie przy Strzeleckiej w Lesznie