Zapomnij o ruskich! Te pierogi ze szpinakiem i fetą rozpływają się w ustach

Delikatne ciasto, kremowy farsz ze szpinaku i słonej fety i mamy obiad idealny. Pierogi w tym wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pachnące czosnkiem pierogi ze szpinakiem i fetą po prostu rozpływają się w ustach.
Mashed potato stuffed dumplings with creamPierogi ze szpinakiem i fetą - najlepszy domowy przepis krok po kroku.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Rouzes/Getty Images
Gabriela Fedyk

Pierogi ze szpinakiem i fetą - domowy przepis krok po kroku

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: średni

Pierogi ze szpinakiem i fetą - najlepszy domowy przepis krok po kroku.
Pierogi ze szpinakiem i fetą - najlepszy domowy przepis krok po kroku. © GettyImages.com | Rouzes/Getty Images

Składniki:Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania),
  • ok. 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.
Na farsz:
  • 2 pęczki świeżego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie, ale polecam),
  • sól i pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
  • woda do gotowania,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • masło do polania pierogów.

Sprawdź też: Smakowite pierogi ze szpinakiem i serem. Poznaj prosty przepis na ciasto na pierogi oraz pyszny farsz. Taki obiad zachwyci całą rodzinę

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą?

  1. W dużej misce połącz mąkę z solą, dolej olej i stopniowo wlewaj gorącą wodę (nie dodawaj całości - nie musisz użyć całej szklanki), mieszając łyżką. Następnie wyrabiaj rękoma ciasto - powinno być gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, żeby odpoczęło.
  2. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz. Szpinak umyj i osusz. Odetnij twarde łodyżki i drobno posiekaj. Czosnek drobno posiekaj. Ser feta pokrusz do miseczki (możesz to zrobić też widelcem).
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekany czosnek (ok. 1 minuta). Dodaj szpinak, duś chwilę, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody.
  4. Do szpinaku dodaj sól i pieprz (do smaku) i odstaw do ostudzenia.
  5. Do ostudzonego szpinaku dodaj pokruszoną fetę i - jeśli używasz - skórkę z cytryny. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  6. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, pamiętając o podsypywaniu mąką.
  7. W rozwałkowanym cieście wycinaj kółka (np. szklanką), nakładaj łyżeczką farsz i dokładnie sklejaj brzegi.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj od razu, polane roztopionym masłem. Smacznego!

Porady:

  • Ciasto na pierogi będzie elastyczniejsze, jeśli użyjesz gorącej wody - nie wrzątku, ale naprawdę gorącej.
  • Lepiej nie przesadzać z farszem - wtedy pierogi się nie rozkleją podczas gotowania.
  • Chcesz zamrozić swoje pierogi ze szpinakiem i fetą? Surowe pierogi rozłóż na tacce, włóż do zamrażarki, a gdy się zamrożą, przełóż do woreczków.
  • Dodatek oleju w wodzie sprawia, że pierogi nie będą do siebie przywierały.

Z czym jeść pierogi ze szpinakiem i fetą?

Pierogi ze szpinakiem i fetą to niezwykle uniwersalne danie - można je podawać na wiele sposobów, w zależności od okazji i upodobań. Najprościej możesz je podać po prostu polane roztopionym masłem i posypane świeżo mielonym pieprzem. Świetnie komponują się też z domowym sosem czosnkowym, jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym. Warto posypać je świeżymi ziołami (np. koperkiem czy natką pietruszki) albo skropić sokiem z cytryny, który podkreśli smak szpinaku. W wersji bardziej sycącej sprawdzą się podsmażone na złoto z cebulką albo boczkiem. To danie smakuje dobrze na świeżo, jak i odgrzewane na patelni.

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Ostatnia garażówka i znów tłumy na miejscu. Mieszkańcy przyszli szukać wyjątkowych skarbów
Warszawa: Ostatnia garażówka i znów tłumy na miejscu. Mieszkańcy przyszli szukać wyjątkowych skarbów
Sosnowiec: Biegamy - Pomagamy - Bieg dla schroniska
Sosnowiec: Biegamy - Pomagamy - Bieg dla schroniska
Łódź: Obchody Święta Pszczoły i Dnia Pszczelarza. Ta oryginalna, malownicza impreza od lat cieszy się niezmiernym powodzeniem
Łódź: Obchody Święta Pszczoły i Dnia Pszczelarza. Ta oryginalna, malownicza impreza od lat cieszy się niezmiernym powodzeniem
Rybnik: Upamiętnili poległych w World Trade Center
Rybnik: Upamiętnili poległych w World Trade Center
Wypadek na autostradzie A1 w powiecie włocławskim. Ranne trzy osoby
Wypadek na autostradzie A1 w powiecie włocławskim. Ranne trzy osoby
Poznań świętował 100-lecie komunikacji autobusowej wielką paradą pojazdów
Poznań świętował 100-lecie komunikacji autobusowej wielką paradą pojazdów
Poznań: Ulica Kościuszki do remontu. Szykują się duże zmiany w centrum!
Poznań: Ulica Kościuszki do remontu. Szykują się duże zmiany w centrum!
Wrocław: Ruszajcie na Gastro Miasto. Dziś ostatni dzień imprezy dla łasuchów
Wrocław: Ruszajcie na Gastro Miasto. Dziś ostatni dzień imprezy dla łasuchów
Tragedia na tzw. modliszówce. Zginął rowerzysta. Ustalane będą okoliczności zdarzenia
Tragedia na tzw. modliszówce. Zginął rowerzysta. Ustalane będą okoliczności zdarzenia
Proszowice: Powiatowe zawody strażackie. Decydowały ułamki sekund
Proszowice: Powiatowe zawody strażackie. Decydowały ułamki sekund
Poważny wypadek na autostradzie A1 między Nowymi Marzami i Grudziądzem. Trasa zablokowana
Poważny wypadek na autostradzie A1 między Nowymi Marzami i Grudziądzem. Trasa zablokowana
Resko: Wzięli maczety i poszli napaść na sklep
Resko: Wzięli maczety i poszli napaść na sklep