Zielona Góra: Festiwal Smaków Świata. Azja i Europa w jednym miejscu
W sobotę, 27 września rozpoczął się dwudniowy Festiwal Smaków Świata. Pod jednym dachem odbywają się jednocześnie cztery różne kulinarne imprezy. Trudno się oprzeć egzotycznym smakom i zapachom. Zobaczcie, w czym można wybierać.
Festiwal Azjatycki
Azjatycka kuchnia to bogactwo przypraw i smaków. Na odwiedzających czekają tajskie, japońskie, koreańskie, indyjskie i gruzińskie dania, m.in. sushi, pakora, chaczapuri, udon oraz marynowana rzepa, czarny sezam, curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą, zupa pho i wietnamskie sajgonki. Nie zabraknie słodyczy rodem z Azji.
Sakra Festiwal
To strefa gastronomiczna, w której można poznać tradycyjne japońskie smaki - od sushi, po aromatyczne rameny i klasyczne przekąski w tempurze. Warto spróbować słodyczy z matchą czy ryżowych ciasteczek mochi.
Na stoiskach znajdziemy również stoiska z orientalną dodatkami, kosmetykami i biżuterią.
Belgijska czekolada i francuskie makaroniki
Festiwal Słodyczy Świata to kolejna strefa w zielonogórskiej hali. Perskie desery, turecka baklawa, grecka chałwa, gruzińskie churchele, włoskie cannoli, hiszpańskie churrosy i kolorowe makaroniki to tylko część bogatej oferty.
Festiwal Napojów Rzemieślniczych
Na Festiwalu Smaków znalazło się również miejsce dla napojów kraftowych. W jednym miejscu można spróbować przeróżnych napojów rzemieślniczych, które wytwarzane są m.in. z jabłek, winogron lub chmielu.
Godziny otwarcia
W sobotę festiwal potrwa do godz. 20.00, a w niedzielę odbędzie się w godz. 12.00 - 18.00.