Zmarł po zjedzeniu gotowego dania z supermarketu. To kolejne śmiertelne zatrucie groźną bakterią. Resort zdrowia ostrzega przed epidemią
W tym artykule:
Gotowe dania przyczyną śmierci! Bakterie w „gotowcu”
Jedna osoba zmarła po spożyciu skażonego bakterią gotowego posiłku sprzedawanego w sieci supermarketów Tesco i Aldi w Irlandii. Ten tragiczny przypadek jest częścią szerszej, potencjalnie śmiertelnej epidemii zakażeń Listerią, bakterią wywołującą groźną infekcję – listeriozę. W obliczu rosnących obaw o bezpieczeństwo publiczne, supermarkety szybko usunęły z półek skażone produkty, w tym gotowe dania marki Ballymaguire Foods, w skład których wchodziły lasagne, zapiekanki makaronowe, zapiekanki wiejskie i dodatki ziemniaczane.
To nie pierwszy taki przypadek. Wcześniej w tym roku, trzy osoby zmarły w Wielkiej Brytanii z powodu zakażenia Listerią po spożyciu czekoladowych deserów dostarczanych do tamtejszych szpitali publicznych.
Bakterie Listeria mogą powodować poważne infekcje, szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Ryzyko ciężkiego przebiegu choroby wzrasta wraz z wiekiem; ofiary śmiertelnych zakażeń miały od 68 do 89 lat.
Co to jest listeriozą i jakie są jej objawy? Zwróć na to uwagę
Listerioza to groźna bakteryjna choroba zakaźna wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes. Bakteria ta jest szeroko rozpowszechniona w środowisku – można ją znaleźć w glebie, wodzie, a także w przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi.
Zakażenie Listerią zazwyczaj utrzymuje się przez kilka dni, a objawy listeriozy to:
- gorączka,
- złe samopoczucie,
- bóle mięśni i stawów,
- dreszcze,
- nudności lub wymioty,
- biegunka.
W przypadku kobiet w ciąży mogą wystąpić dodatkowo bóle brzucha lub zmniejszona aktywność płodu. Niemowlęta z listeriozą mogą być drażliwe i mniej chętnie jeść.
Jeśli objawy utrzymują się dłużej niż kilka dni, należy pilnie skontaktować się z lekarzem.
W cięższych przypadkach, szczególnie u osób z grupy ryzyka choroba może utrzymywać się dłużej z bardziej nasilonymi objawami. Bakterie mogą się też przedostać się do krwi i układu nerwowego, prowadząc do:
- sepsy (posocznicy),
- zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych,
- zapalenia mózgu.
Zakażenie najczęściej następuje poprzez spożycie żywności skażonej bakterią Listeria lub przez kontakt z chorą osobą nie przestrzegającą odpowiedniej higieny rąk.
Jak uniknąć zakażenia Listerią? Zastosuj te wskazówki
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) podjęła środki ostrożności, wycofując wszystkie chłodzone desery dostarczane do ośrodków zdrowia i domów opieki po wykryciu bakterii w musach. Aby zapobiec zakażeniom, NHS zaleca proste, codzienne nawyki higieniczne:
- Regularne mycie rąk – myj ręce mydłem z wodą przed i po kontakcie z żywnością.
- Przechowuj żywność w niskiej temperaturze – upewnij się, że lodówka działa prawidłowo i jest ustawiona na 5°C lub niższą.
- Oddzielne przechowywanie – surowe produkty przechowuj oddzielnie od gotowych do spożycia.
- Szybkie spożycie – posiłki gotowe do spożycia zjedz w ciągu 4 godzin od wyjęcia z lodówki.
- Stosuj się do zaleceń na etykietach – spożyj otwartą żywność w ciągu 2 dni (chyba że podano inaczej).
- Sprawdzaj terminy ważności – przestrzegaj dat przydatności do spożycia.
- Dokładne gotowanie/podgrzewanie – gotuj lub podgrzewaj żywność (w tym mrożone warzywa), aż będzie gorąca w środku.