Zmarł po zjedzeniu gotowego dania z supermarketu. To kolejne śmiertelne zatrucie groźną bakterią. Resort zdrowia ostrzega przed epidemią

Dorosły pacjent z Irlandii zmarł kilka dni po zjedzeniu gotowego posiłku kupionego w supermarkecie. Znane i obecne również w Polsce sieci sklepów wycofały podejrzane produkty z rynku. Jak ostrzega brytyjski resort zdrowia, ten tragiczny przypadek jest częścią szerszej, potencjalnie śmiertelnej epidemii listeriozy. Sprawdź, jakie są objawy listeriozy i jak uniknąć zakażenia Listerią, aby nie narażać się na śmiertelne zatrucie.
Zmarł po zjedzeniu gotowego dania z supermarketuOsoba zmarła z powodu spożycia gotowego dania z supermarketu, które było skażone bakterią Listeria.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | AndreyPopov/gettyimages.com
Monika Góralska

Gotowe dania przyczyną śmierci! Bakterie w „gotowcu”

Jedna osoba zmarła po spożyciu skażonego bakterią gotowego posiłku sprzedawanego w sieci supermarketów Tesco i Aldi w Irlandii. Ten tragiczny przypadek jest częścią szerszej, potencjalnie śmiertelnej epidemii zakażeń Listerią, bakterią wywołującą groźną infekcję – listeriozę. W obliczu rosnących obaw o bezpieczeństwo publiczne, supermarkety szybko usunęły z półek skażone produkty, w tym gotowe dania marki Ballymaguire Foods, w skład których wchodziły lasagne, zapiekanki makaronowe, zapiekanki wiejskie i dodatki ziemniaczane.

Osoba zmarła z powodu spożycia gotowego dania z supermarketu, które było skażone bakterią Listeria.
Osoba zmarła z powodu spożycia gotowego dania z supermarketu, które było skażone bakterią Listeria. © GettyImages.com | AndreyPopov/gettyimages.com

To nie pierwszy taki przypadek. Wcześniej w tym roku, trzy osoby zmarły w Wielkiej Brytanii z powodu zakażenia Listerią po spożyciu czekoladowych deserów dostarczanych do tamtejszych szpitali publicznych.

Bakterie Listeria mogą powodować poważne infekcje, szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Ryzyko ciężkiego przebiegu choroby wzrasta wraz z wiekiem; ofiary śmiertelnych zakażeń miały od 68 do 89 lat.

Co to jest listeriozą i jakie są jej objawy? Zwróć na to uwagę

Listerioza to groźna bakteryjna choroba zakaźna wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes. Bakteria ta jest szeroko rozpowszechniona w środowisku – można ją znaleźć w glebie, wodzie, a także w przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi.

Zakażenie Listerią zazwyczaj utrzymuje się przez kilka dni, a objawy listeriozy to:

  • gorączka,
  • złe samopoczucie,
  • bóle mięśni i stawów,
  • dreszcze,
  • nudności lub wymioty,
  • biegunka.

W przypadku kobiet w ciąży mogą wystąpić dodatkowo bóle brzucha lub zmniejszona aktywność płodu. Niemowlęta z listeriozą mogą być drażliwe i mniej chętnie jeść.

Jeśli objawy utrzymują się dłużej niż kilka dni, należy pilnie skontaktować się z lekarzem.

W cięższych przypadkach, szczególnie u osób z grupy ryzyka choroba może utrzymywać się dłużej z bardziej nasilonymi objawami. Bakterie mogą się też przedostać się do krwi i układu nerwowego, prowadząc do:

  • sepsy (posocznicy),
  • zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych,
  • zapalenia mózgu.

Zakażenie najczęściej następuje poprzez spożycie żywności skażonej bakterią Listeria lub przez kontakt z chorą osobą nie przestrzegającą odpowiedniej higieny rąk.

Jak uniknąć zakażenia Listerią? Zastosuj te wskazówki

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) podjęła środki ostrożności, wycofując wszystkie chłodzone desery dostarczane do ośrodków zdrowia i domów opieki po wykryciu bakterii w musach. Aby zapobiec zakażeniom, NHS zaleca proste, codzienne nawyki higieniczne:

  • Regularne mycie rąk – myj ręce mydłem z wodą przed i po kontakcie z żywnością.
  • Przechowuj żywność w niskiej temperaturze upewnij się, że lodówka działa prawidłowo i jest ustawiona na 5°C lub niższą.
  • Oddzielne przechowywanie – surowe produkty przechowuj oddzielnie od gotowych do spożycia.
  • Szybkie spożycie – posiłki gotowe do spożycia zjedz w ciągu 4 godzin od wyjęcia z lodówki.
  • Stosuj się do zaleceń na etykietach – spożyj otwartą żywność w ciągu 2 dni (chyba że podano inaczej).
  • Sprawdzaj terminy ważności – przestrzegaj dat przydatności do spożycia.
  • Dokładne gotowanie/podgrzewanie – gotuj lub podgrzewaj żywność (w tym mrożone warzywa), aż będzie gorąca w środku.

Wybrane dla Ciebie

Rybnik: Upamiętnili poległych w World Trade Center
Rybnik: Upamiętnili poległych w World Trade Center
Wypadek na autostradzie A1 w powiecie włocławskim. Ranne trzy osoby
Wypadek na autostradzie A1 w powiecie włocławskim. Ranne trzy osoby
Poznań świętował 100-lecie komunikacji autobusowej wielką paradą pojazdów
Poznań świętował 100-lecie komunikacji autobusowej wielką paradą pojazdów
Poznań: Ulica Kościuszki do remontu. Szykują się duże zmiany w centrum!
Poznań: Ulica Kościuszki do remontu. Szykują się duże zmiany w centrum!
Wrocław: Ruszajcie na Gastro Miasto. Dziś ostatni dzień imprezy dla łasuchów
Wrocław: Ruszajcie na Gastro Miasto. Dziś ostatni dzień imprezy dla łasuchów
Tragedia na tzw. modliszówce. Zginął rowerzysta. Ustalane będą okoliczności zdarzenia
Tragedia na tzw. modliszówce. Zginął rowerzysta. Ustalane będą okoliczności zdarzenia
Proszowice: Powiatowe zawody strażackie. Decydowały ułamki sekund
Proszowice: Powiatowe zawody strażackie. Decydowały ułamki sekund
Poważny wypadek na autostradzie A1 między Nowymi Marzami i Grudziądzem. Trasa zablokowana
Poważny wypadek na autostradzie A1 między Nowymi Marzami i Grudziądzem. Trasa zablokowana
Resko: Wzięli maczety i poszli napaść na sklep
Resko: Wzięli maczety i poszli napaść na sklep
Warszawa: Tragiczny pożar altanki na Bielanach. Jedna osoba nie żyje, druga została ranna
Warszawa: Tragiczny pożar altanki na Bielanach. Jedna osoba nie żyje, druga została ranna
Runęła ściana kamienicy w Wągrowcu. W środku znajdowała się kobieta
Runęła ściana kamienicy w Wągrowcu. W środku znajdowała się kobieta
Olszewo: Zatopiona wieś w Kujawsko-Pomorskiem. To polska Atlantyda
Olszewo: Zatopiona wieś w Kujawsko-Pomorskiem. To polska Atlantyda