Badacze potwierdzają: ta przekąska może poprawiać pamięć, wpływa na działanie mózgu i jelit
Tania i łatwo dostępna przekąska z lodówki może stać się lekiem na chorobę Alzheimera i demencję? Tak twierdzą naukowcy z Brazylii, którzy odkryli, że kefir wpływa korzystnie nie tylko na jelita, ale też na działanie mózgu. Może poprawić pamięć i koncentrację u osób cierpiących na alzheimera.
Zdrowie mózgu zależy od jelit? Ta przekąska może być pomóc w leczeniu demencji
Choroba Alzheimera to najczęstszy rodzaj demencji. Charakteryzuje się stale postępującą utratą funkcji poznawczych mózgu i jest nieuleczalna. Obecnie nie ma więc leku na demencję, a leczenie polega jedynie na łagodzeniu objawów. Jednak naukowcy z Brazylii odkryli, że zdrowie jelit może odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu, w tym pomagać w zapobieganiu i łagodzeniu objawów demencji i alzheimera.
Naukowcy przyjrzeli się potencjalnym korzyściom płynącym ze spożywania kefiru jako suplementu dla osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Zainteresowanie kefirem wynika z jego unikalnego składu mikrobiologicznego i roli probiotyków w zdrowiu jelit, które, jak udowadnia coraz więcej badań naukowych, ma wpływ na zdrowie mózgu. W jednym z badań na ludziach zaobserwowano, że jedzenie kefiru przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych i wyników testów pamięciowych.
Jak jelita i zdrowe bakterie wpływają na działanie mózgu?
Wcześniejsze badania udowadniały korzystny wpływ probiotyków na funkcje poznawcze u osób z chorobą Alzheimera. Brazylijscy naukowcy wzięli natomiast pod uwagę wpływ kefiru na zdrowie mózgu.
Probiotyki odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych jelit, zwiększając liczbę korzystnych bakterii w mikrobiomie. Zachowanie równowagi we florze bakteryjnej jelit może pozytywnie wpływać na wiele aspektów zdrowia, w tym na układ odpornościowy i serce. Zdrowe bakterie znajdziemy w produktach takich jak jogurt i kiszona kapusta, ale dostępne są również w formie napojów, w tym popularnego fermentowanego napoju mlecznego – kefiru.
Kefir, powstający w procesie fermentacji ziaren kefirowych z mlekiem (zarówno zwierzęcym, jak i roślinnym), wyróżnia się na tle innych produktów probiotycznych. Jak podkreślają autorzy jednego z przeglądów, zawiera on „zarówno bakterie, jak i drożdże w symbiotycznej relacji”, co czyni go unikalnym.
Dlatego naukowcy przejrzeli wiele baz danych, aby znaleźć badania dotyczące związku między kefirem a chorobami neurodegeneracyjnymi. Do analizy włączono siedem badań: jedno z udziałem ludzi, cztery przeprowadzone na gryzoniach i dwa na muchach.
Badacze skupili się na tym, jak kefir może wpływać na funkcje poznawcze, stany zapalne w mózgu i stres oksydacyjny. Ten ostatni, według przeglądu z 2016 roku, jest „procesem nasilonym w mózgu wraz z wiekiem” i może znacząco przyczyniać się do rozwoju demencji.
Uważa się, że kefir, sfermentowana żywność pełna żywych mikroorganizmów, wpływa na mikroflorę jelitową, potencjalnie zmniejszając stan zapalny i gromadzenie się toksycznych białek w mózgu. Ponadto kefir zawiera związki bioaktywne, takie jak witaminy z grupy B, cholinę i kwas foliowy, które są niezbędne dla zdrowia neuronów i funkcji poznawczych. W związku z tym kefir może stać się obiecującym uzupełniającym leczeniem choroby Alzheimera – podkreślili badacze.
Czy kefir może poprawić pamięć i koncentrację? Może stać się „lekiem" na demencję
Badanie na ludziach trwało 1,5 miesiąca. Wzięło w nim udział 13 osób z chorobą Alzheimera. Uczestnicy jedli codziennie kefir w dawce 2 ml na kilogram masy ciała, co oznacza, że np. osoba ważąca 70 kg zjadała 140 ml kefiru.
Badanie wykazało, że regularne picie kefiru może przynieść korzyści dla funkcji motorycznych, pamięciowych i poznawczych u osób we wczesnym stadium choroby. U uczestników zaobserwowano poprawę w kluczowych aspektach funkcjonowania neurologicznego. Niestety, w przypadku zaawansowanych stadiów choroby Alzheimera, efekty działania kefiru są minimalne.
Jednym z kluczowych elementów, które przyciągają uwagę naukowców, są przeciwzapalne właściwości probiotyków zawartych w kefirze. Te naturalne składniki mogą odgrywać istotną rolę w ochronie mózgu przed degeneracją, co jest szczególnie istotne w kontekście chorób neurodegeneracyjnych.
Badania sugerują, że regularne spożycie kefiru może zmniejszać stan zapalny w organizmie, co z kolei może przyczynić się do poprawy funkcji neurologicznych. Probiotyki zawarte w kefirze wspierają zdrową mikroflorę jelitową, co ma bezpośredni wpływ na zdrowie mózgu. Warto podkreślić, że kefir jest łatwo dostępny i może być włączony do codziennej diety bez większych trudności.
– Przegląd przedstawia kefir jako obiecującą terapię wspomagającą ze względu na modulację neurozapalenia i stresu oksydacyjnego za pośrednictwem osi jelitowo-mózgowej, ale obecne dowody są nadal bardzo wstępne. Chociaż uzasadnienie biologiczne jest silne, konieczne są bardziej solidne badania kliniczne, zanim zaleci się kefir jako rutynowy składnik leczenia [choroby Alzheimera] – podkreślił dr n. med. Peter Gliebus, dyrektor neurologii poznawczej i behawioralnej w Marcus Neuroscience Institute, Baptist Health South Florida.
Źródło: Potential benefits of kefir and its compounds on Alzheimer's disease: A systematic review Brain Behavior and Immunity Integrative