Dieta już nie wystarczy. Ten suplement przywróci prawidłowy poziom cukru już w 3 miesiące
Przywróci prawidłowy poziom cukru w 3 miesiące
W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Nutrition naukowcy wzięli pod lupę wpływ suplementacji na osoby z nieprawidłową glikemią na czczo, potocznie zwaną stanem przedcukrzycowym.
Miał specjalne skrytki w bmw. Wpadł podczas kontroli na granicy
W sześciomiesięcznym badaniu wzięły udział 62 osoby na zdrowej diecie DASH, która została stworzona w celu wspierania leczenia nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Połowa z nich otrzymywała suplement zawierający ekstrakty z cytrusów (cytryna, pomarańcza) i czerwonych winogron (źródło flawonoidów, w tym hesperydyny) oraz chrom (250 µg).
Wyniki okazały się przełomowe. W grupie przyjmującej suplement poziom glukozy na czczo spadł ze 114 mg/dl do 94 mg/dl - co oznacza powrót do prawidłowego poziomu w ciągu zaledwie 3 miesięcy!
Suplementacja obniżyła też poziom "złego" cholesterolu (LDL-C) i podniosła poziom "dobrego" cholesterolu (HDL-C).
Z kolei w grupie placebo, która stosowała tylko dietę, spadek glukozy był niewielki (ze 113 do 107 mg/dl) i wciąż pozostawał w zakresie stanu przedcukrzycowego, a poziom trójglicerydów nawet wzrósł.
Stan przedcukrzycowy da się odwrócić
Stan przedcukrzycowy, ściśle powiązany z ryzykiem chorób układu krążenia to narastający problem. Chociaż często jest odwracalny poprzez zmiany w stylu życia, przestrzeganie zaleceń jest niskie, a sama dieta często nie wystarcza. To skłoniło naukowców do poszukiwania naturalnych substancji, które mogłyby wzmacniać tradycyjne metody obniżania poziomu cukru we krwi i zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2.
Badanie to potwierdza terapeutyczny potencjał suplementu zawierającego naturalne ekstrakty z owoców cytrusowych takich jak cytryna i pomarańcza oraz winogron z dodatkiem chromu w stabilizacji metabolizmu glukozy i lipidów. Sugeruje to, że takie wieloskładnikowe podejście może stanowić wartościową strategię leczenia stanu przedcukrzycowego. Choć konieczne są dalsze badania, wyniki dają nadzieję na lepszą i bardziej naturalną kontrolę zdrowia metabolicznego.
Źródło: Impact of a food supplement containing Citrus limon L. Osbeck and Vitis vinifera L. extracts, hesperidin and chromium in combination with an isocaloric diet on glucose and lipid metabolism in subjects with impaired fasting blood glucose: a single-center, controlled, randomized, parallel-arm, double-blind clinical trial Frontiers in Nutrition