Ochota na słodycze. Dieta nie ma nią wpływu

Okazuje się, że twój apetyt na słodycze może nie być kształtowany przez dietę. Wyniki nowego badania sugerują, że spożywanie większej ilości produktów o słodkim smaku nie zwiększa preferencji do takiego smaku.
fot. Pexels from Pixabayfot. Pexels from Pixabay
JP

Naukowcy odkryli, że po sześciu miesiącach stosowania diet o różnej zawartości produktów słodkich, preferencje uczestników badania względem słodyczy pozostały takie same - bez względu na to, ile słodkich produktów spożywali.

- Odkryliśmy również, że diety o mniejszej lub większej słodkości nie były związane ze zmianami w spożyciu energii ani w masie ciała mówi prof. Kees de Graaf z Uniwersytetu Wageningen w Holandii. - Chociaż wiele osób wierzy, że słodkie produkty sprzyjają wyższemu spożyciu energii, nasze badanie pokazało, że sama słodycz nie jest winna nadmiernemu przyjmowaniu kalorii - dodaje.

Agnieszka Kaczorowska po raz pierwszy o rozwodzie. "Cieszę się, że nie trwał latami, tylko skończyło się na pierwszej rozprawie" (WIDEO)

W ramach testów trzy grupy po około 60 osób otrzymywały zestawy posiłków składających się głównie z produktów słodkich, mniej słodkich lub mieszanych. Co dwa tygodnie dostarczano im paczki z żywnością i napojami zapewniające około połowy dziennego zapotrzebowania na jedzenie. Uczestnicy dostawali codzienne jadłospisy jako wskazówki, ale mogli zjadać dowolną ilość z dostarczonych produktów.

Do produktów słodkich zaliczano m.in. dżem, mleczną czekoladę, słodzone produkty mleczne i napoje z dodatkiem cukru. Do produktów niesłodkich zaliczono m.in. szynkę, ser, masło orzechowe, hummus, solony popcorn i wodę gazowaną.

Preferencje względem smaku słodkiego mierzono przed rozpoczęciem diety, dwukrotnie w trakcie, bezpośrednio po jej zakończeniu oraz miesiąc i cztery miesiące po zakończeniu programu. Badano także całkowite spożycie energii i makroskładników, dietę podczas testów oraz parametry fizjologiczne, takie jak masa ciała, skład ciała i markery krwi związane z ryzykiem cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych (glukoza, insulina, cholesterol).

Aby uniknąć czynników zakłócających, zawartość węglowodanów, tłuszczu i białka w dostarczanych produktach była jednakowa w każdej grupie. Losowo przydzielano też osoby o podobnej płci, wieku i masie ciała, aby uniknąć dużych różnic między grupami.

Jak się okazało, mniejsza ekspozycja na produkty słodkie nie prowadziła do zmian w preferencjach smaku słodkiego, jego postrzeganiu, wyborze żywności ani spożyciu energii. Podobnie, grupa jedząca więcej słodkich produktów nie odnotowała wzrostu upodobania do słodkiego smaku. Nie znaleziono też związku między ilością spożywanych produktów słodkich a zmianami masy ciała czy markerów cukrzycy i chorób serca. Po zakończeniu interwencji uczestnicy naturalnie wrócili do poziomu spożycia słodkich produktów sprzed badania - zarówno po miesiącu, jak i po czterech miesiącach.

- Testy mierzyły i kontrolowały poziom słodkości w całej diecie, w realistycznym zakresie odpowiadającym rzeczywistemu spożyciu. Ma to znaczenie, ponieważ niektórzy unikają słodkich produktów, wierząc, że regularne ich spożywanie zwiększy preferencję do smaku słodkiego - ale nasze wyniki pokazują, że tak nie jest - wyjaśnia prof. de Graaf.

Na podstawie:

Cutting sugar won't curb your sweet tooth, scientists say

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodatkowe kilogramy po świętach? Spokojnie, to nie tłuszcz
Dodatkowe kilogramy po świętach? Spokojnie, to nie tłuszcz
Sen, który chroni serce. Proste zasady na całe życie
Sen, który chroni serce. Proste zasady na całe życie
Wrocław: Wypadek osobówki i tramwaju w centrum. MPK wyznaczyło objazdy
Wrocław: Wypadek osobówki i tramwaju w centrum. MPK wyznaczyło objazdy
Korek na Pabianickiej po kolizji trzech samochodów
Korek na Pabianickiej po kolizji trzech samochodów
Kowal: 15. edycja świątecznej akcji z wizytą Mikołaja
Kowal: 15. edycja świątecznej akcji z wizytą Mikołaja
Kościan: O krok od tragedii. Zakrwawiony mężczyzna w mieszkaniu
Kościan: O krok od tragedii. Zakrwawiony mężczyzna w mieszkaniu
Żnin: Pszczelarze uhonorowani Krzyżami św. Ambrożego
Żnin: Pszczelarze uhonorowani Krzyżami św. Ambrożego
Grzybów: Pożar w domu jednorodzinnym
Grzybów: Pożar w domu jednorodzinnym
Włocławek: Tak ciepło w grudniu? Prognoza zaskakuje
Włocławek: Tak ciepło w grudniu? Prognoza zaskakuje
Kraków: Nowa inwestycja przy stadionie Wisły
Kraków: Nowa inwestycja przy stadionie Wisły
Kultowe przedmioty z PRL‑u znów w modzie – kosztują fortunę
Kultowe przedmioty z PRL‑u znów w modzie – kosztują fortunę
Warszawa: Zaskakujące odkrycia strażników miejskich
Warszawa: Zaskakujące odkrycia strażników miejskich
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥