Otyłość główną przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego
Kobiety są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój tej choroby niż mężczyźni, choć spożywanie diety śródziemnomorskiej i zwiększenie ilości błonnika w diecie może obniżyć ryzyko.
Na podstawie danych z 131 badań z lat 1988-2024, naukowcy przeanalizowali ponad 150 czynników ryzyka u osób w wieku 20 - 80 lat. Ustalono, że:
- Niezdrowa dieta (w tym ultraprzetworzona żywność) i nadwaga zwiększają ryzyko choroby.
- Dieta śródziemnomorska, zielona herbata oraz ciemne pieczywo mogą zmniejszyć to ryzyko.
- Starszy wiek miał tylko niewielki wpływ na ryzyko zachorowania.
- Wyeliminowanie otyłości i urazów kolana mogłoby zmniejszyć ryzyko choroby o 14 proc. w całej populacji.
- Choroba zwyrodnieniowa kolan to wyniszczająca przypadłość, dotykająca ponad 500 milionów ludzi na świecie i będąca jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności - powiedziała dr Abdel Shaheed, współautor badań. - Nasze badania pokazują, że zmiana stylu życia - jak utrata masy ciała czy poprawa diety - może znacząco poprawić zdrowie.
Prof. David Hunter z Kolling Institute i Uniwersytetu w Sydney dodaje: - Kobiety są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój choroby, a wiek odgrywa mniejszą rolę, niż wcześniej sądzono.
Według autorów odpowiednia polityka dotycząca ryzyka zawodowego, dofinansowanie programów zapobiegania urazom kolan oraz promowanie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej w celu ograniczenia otyłości pomoże osłabić wskaźniki choroby zwyrodnieniowej stanu kolanowego.
Na podstawie:
Obesity a leading cause of knee osteoarthritis