SkinnyTok niszczy psychikę i ciało. Ekspertka obnaża szkodliwy trend
SkinnyTok – niebezpieczny kult „ekstremalnie szczupłej sylwetki”
Pod hashtagiem „SkinnyTok” na TikToku publikowane są filmy promujące skrajną chudość, rygorystyczne diety oraz intensywne ćwiczenia mające na celu szybkie zrzucenie kilogramów. Użytkownicy często pokazują posiłki o bardzo niskiej kaloryczności, wynikające z obsesyjnego liczenia kalorii, a także dzielą się poczuciem winy, gdy ich wysiłki w dążeniu do „idealnej” sylwetki wydają się niewystarczające.
– Jako dietetyk z niepokojem obserwuję ten trend. Wiem, jak ogromny wpływ mogą mieć media społecznościowe na młode osoby, które dopiero kształtują swoją tożsamość i relację z ciałem. Promowanie ekstremalnej szczupłości może prowadzić do poważnych zaburzeń odżywiania, takich jak anoreksja, ortoreksja czy bulimia, a także do problemów psychicznych – w tym niskiej samooceny, depresji i zaburzeń lękowych – mówi Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności i psychodietetyk z Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW.
W odpowiedzi na rosnące zagrożenie, francuskie władze oraz europejskie instytucje wywarły presję na TikToka, który zablokował hashtag #SkinnyTok. Obecnie po jego wpisaniu w wyszukiwarkę aplikacji pojawia się komunikat z numerem telefonu do organizacji wspierającej osoby z zaburzeniami odżywiania.
SkinnyTok niesie ze sobą szkodliwe i fałszywe przesłanie, że wartość osoby jest powiązana z jej wagą, a bycie ekstremalnie chudym to ideał. Generuje to presję, zwłaszcza wśród młodych ludzi, i może negatywnie wpływać na ich samoocenę oraz zdrowie psychiczne i fizyczne.
Zamiast SkinnyTok zbilansowana dieta i różnorodność na talerzu
SkinnyTok promuje i gloryfikuje ekstremalną chudość oraz niezdrowe metody odchudzania. Użytkownicy w ramach SkinnyTok często publikują treści związane z restrykcyjnymi dietami.
– W swojej pracy podkreślam, że zdrowe odżywianie opiera się na równowadze i różnorodności. Nasz organizm potrzebuje odpowiednich ilości białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, aby prawidłowo funkcjonować. Skrajne ograniczanie kalorii lub eliminowanie całych grup produktów może prowadzić do niedoborów żywieniowych, osłabienia organizmu, zaburzeń hormonalnych i problemów z koncentracją – ostrzega psychodietetyk Joanna Mulik-Buczma.
Jak podkreśla specjalistka różnorodna, zbilansowana dieta wspiera nie tylko zdrowie fizyczne, ale również psychiczne. Pozwala cieszyć się jedzeniem bez poczucia winy, buduje zdrowe nawyki i wspiera pozytywną relację z jedzeniem oraz własnym ciałem. Dlatego tak ważne jest, by przeciwdziałać szkodliwym trendom i promować realistyczne, zdrowe wzorce sylwetki i stylu życia.