Skutki jedzenia dużej ilości jajek: czy można jeść jajka codziennie?
Skutki uboczne jedzenia dużej ilości jajek codziennie
Jajka są jednym z podstawowych produktów spożywczych, który znajduje się w naszych lodówkach i wykorzystujemy je w wielu potrawach słonych i słodkich wypiekach. Ugotowane w skorupkach lub usmażone są również bardzo pożywną propozycją śniadania, które zawiera wiele składników odżywczych niezwykle potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jajka zawierają bowiem dużą ilość białka (jedno jajko ważące około 56g zawiera ponad 7g białka), są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz A, D, E oraz K. W jajach kurzych znajduje się również spora ilość minerałów. Najwięcej zawierają magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia oraz potasu.
Oprócz tego, że zawierają wiele składników odżywczych, spożywanie jajek niesie za sobą wiele innych korzyści dla organizmu. Mimo to jedzenie jajek codziennie ma też swoje złe strony.
Dlaczego nie wolno jeść codziennie jajek?
Nad tym, ile można jeść jajek dziennie krąży wiele mitów i dietetycy w tym temacie również mają podzielone zdania, ponieważ podejrzewano, że jajka mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi. Wielkie znaczenie ma również sposób przygotowania jajek oraz dodatki, z którymi je spożywamy. Jajecznica smażona na boczku, albo jajko z majonezem będzie jeszcze bardziej kaloryczne niż zwykłe jajko gotowane lub duszone.
Codzienne spożywanie jajek w dużych ilościach jest również dużym obciążeniem dla układu trawiennego. Jajka są niczym innym jak białkiem pochodzenia zwierzęcego, co obciąża nerki i wątrobę. Spożywanie jajek codziennie jest wręcz zakazane dla osób zmagających się z niewydolnością nerek lub wątroby.