Stosuje ją pół miliona Polaków, ale dieta wegańska wciąż budzi obawy
W tym artykule:
Odkrycie w fotelu kierowcy. Nagranie z kontroli w Terespolu
1 listopada obchodzimy w Polsce Światowy Dzień Wegan. Weganizm to częsty powód do żartów i docinek w towarzystwie, nie wszyscy wiedzą jednak z czym się wiąże.
Czy weganizm jest zdrowy?
Przejście na weganizm to zwykle decyzja podyktowana kwestią światopoglądu. Weganie jako priorytet traktują godne traktowanie zwierząt i ograniczanie emisji gazów cieplarnianych. Wykluczenie z diety produktów odzwierzęcych oznacza jednak potencjalne niedobory różnych składników odżywczych, w tym:
- witaminy B12 i D3
- żelaza
- wapnia
- jodu
- cynku
- kwasów omega-3
W celu ich uzupełnienia należy starannie komponować swoje posiłki, zgodnie z zaleceniami dietetycznymi, co może być problematyczne zwłaszcza dla zabieganych. Jeśli jednak się to powiedzie, dieta wegańska może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów nowotworów.
Wegańska restauracja w Poznaniu
O tym, jak wygląda prowadzenie wegańskiego lokalu gastronomicznego w Poznaniu, opowiada kierowniczka restauracji "Wypas" - Kamila Kułaga.
- Na pewno więcej klientów jest świadomych i wybiera dietę roślinną ze względu na zdrowie, poszanowanie życia i zwierzęta. Baza klientów rzeczywiście się poszerza. Ludzie są ciekawi smaków i bardziej otwarci niż kiedyś. Z drugiej strony widać, że powstaje dużo nowych knajp, więc jest większy wybór i większa konkurencja - tłumaczy.
Dieta wegańska? "Strach bierze się z niewiedzy"
Osoby, które odrzucają kuchnię wegańską argumentują zwykle, że jest ona mniej ciekawa i różnorodna.
- Obecnie jest łatwiej przygotować wegańskie potrawy, ponieważ wszystkie produkty są o wiele bardziej dostępne. Kiedyś nie było mlek roślinnych w sklepach, jeszcze 10-15 lat temu były one sprowadzane. Dzisiaj można kupić je we wszystkich supermarketach. Z przygotowaniem menu też nie ma większego problemu. Wiadomo, że większe wyzwanie jest zimą, kiedy tych warzyw sezonowych i owoców jest mniej, ale nie sprawia nam to kłopotu. Cały czas mamy też nowe pomysły - mówi w rozmowie z "Głosem Wielkopolskim" Kamila Kułaga.
Zapytana o strach ludzi przed utratą ważnych wartości odżywczych przy przejściu na dietę wegańską odpowiada:
- Myślę, że strach bierze się z niewiedzy. Białko jest dostarczane w innej postaci, głównie strączków, fasolki edamame. Edukacja na ten temat powinna być większa.