Te osoby powinny jeść borówki. Oto jakie korzyści z tego płyną
ANTYOKSYDACJA
Największą zaletą borówek jest działanie antyoksydacyjne, czyli?
Neutralizowanie wolnych rodników przez antyoksydanty. Dzięki temu borówka spowalnia szkodliwe procesy utleniania, chroniąc komórki organizmu. To przekłada się na opóźnienie starzenia się organizmu i skóry, a także wpływa korzystnie na zdrowie, chroniąc przed stanami zapalnymi.
WZMOCNIENIE WZROKU
Organem najbardziej narażonym na działanie wolnych rodników, poprzez światło niebieskie jest właśnie siatkówka oka, dlatego borówka ma zbawienny wpływ na wzrok. Wzmacnia krążenie w gałce ocznej, tym samym poprawiając ukrwienie siatkówki. Po długotrwałym zajadaniu borówki mogą poprawiać widzenie w ciemności, ostrość widzenia, a także wspomagać schorzenia, np. zwyrodnienie plamki żółtej.
BOGACTWO WITAMIN
1. Źródło witaminy C - antyoksydacja organizmu i wsparcie odporności.
2. Duża zawartość wit. z grupy B - pozytywny wpływ na układ nerwowy i metabolizm.
3. Bogactwo witamin E i K - działanie przeciwutleniające i pełniące ważną rolę w przepływie i krzepnięciu krwi oraz zdrowych kościach.