Te warzywa i owoce mają najwyższy indeks glikemiczny. Uważaj, jeśli masz nadwagę lub cukrzycę
Indeks glikemiczny - czym jest?
Indeks glikemiczny to skala, która ocenia, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru, co może być problematyczne dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy starają się schudnąć.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to głównie te bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Należą do nich biały chleb, słodycze, napoje gazowane oraz niektóre rodzaje owoców. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak insulinooporność czy nadwaga.
Takie produkty mają najwyższy indeks glikemiczny
Oto lista popularnych produktów zbożowych, owoców oraz warzyw o bardzo wysokim IG. Ogranicz ich spożycie, jeżeli masz nadwagę lub cukrzycę:
Dieta przy cukrzycy
Dla osób z cukrzycą i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi, kluczowe jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty te powodują wolniejsze i stabilniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi.
Oto lista produktów o niskim IG, które warto włączyć do diety:
- Awokado (IG 10)
- Agrest (IG 15)
- Wiśnie (IG 22)
- Maliny (IG 25)
- Sałata (IG 10)
- Kapusta (IG 15)
- Ogórek (IG 15)
- Cukinia (IG 15)
- Kasza jęczmienna (IG 25)
- Kasza gryczana (IG 45)
- Chleb z otrębami (IG 44)
Wysokość indeksu niektórych produktów można także obniżyć odpowiednio je przygotowując. Na przykład ziemniaki charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym (60-65). Jednak po ugotowaniu ich indeks rośnie do około 90. Czy cukrzycy powinni zrezygnować z gotowanych ziemniaków? Niekoniecznie! Jeśli chcesz obniżyć IG gotowanych ziemniaków zjedz je z dodatkiem zdrowego tłuszczu np. oliwy oraz chudego mięsa.