Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona
Osoby, które jedzą więcej ultraprzetworzonej żywności, mają większe prawdopodobieństwo występowania wczesnych oznak choroby Parkinsona w porównaniu do osób, które jedzą takich produktów bardzo mało.
Naukowcy poszukiwali oznak tzw. prodromalnej postaci choroby Parkinsona, czyli jej najwcześniejszego stadium, gdy rozpoczyna się neurodegeneracja, ale charakterystyczne objawy choroby - takie jak drżenie, problemy z równowagą czy spowolnienie ruchowe - jeszcze się nie pojawiły. Te wczesne symptomy mogą występować na wiele lat, a nawet dekad, przed ujawnieniem się klasycznych objawów.
- Zdrowa dieta ma ogromne znaczenie, ponieważ wiąże się z niższym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych, a wybory żywieniowe, których dokonujemy dziś, mogą znacząco wpłynąć na zdrowie naszego mózgu w przyszłości - mówi dr Xiang Gao z Instytutu Żywienia Uniwersytetu Fudan w Szanghaju. - Coraz więcej dowodów wskazuje, że dieta może mieć wpływ na rozwój choroby Parkinsona. Nasze badania pokazują, że nadmierne ilości przetworzonych artykułów, takich jak słodzone napoje gazowane czy paczkowane przekąski, może przyspieszać pojawienie się wczesnych objawów choroby Parkinsona - dodaje.
W badaniu wzięły udział prawie 43 tys. osób w średnim wieku 48 lat, które na początku badania nie miały zdiagnozowanej choroby Parkinsona. Uczestnicy byli obserwowani przez okres nawet 26 lat. Regularnie przechodzili badania lekarskie i wypełniali kwestionariusze zdrowotne. Na tej podstawie oceniano, czy występują u nich wczesne oznaki choroby Parkinsona, takie jak: zaburzenia snu REM, zaparcia, objawy depresyjne, bóle ciała, upośledzone rozpoznawanie kolorów, nadmierna senność w ciągu dnia oraz osłabienie węchu.
Co dwa do czterech lat uczestnicy prowadzili dzienniki żywieniowe, w których opisywali, co jedli i jak często.
Naukowcy analizowali spożycie różnych typów ultraprzetworzonej żywności, m.in. sosów, past i przypraw; paczkowanych słodyczy; przekąsek i deserów; napojów słodzonych cukrem lub sztucznie; produktów pochodzenia zwierzęcego; jogurtów i deserów mlecznych; a także słonych przekąsek w opakowaniach. Jedna porcja była równa np. jednej puszce napoju gazowanego, 28 gramom chipsów, jednemu kawałkowi ciasta pakowanego, jednemu hot dogowi lub jednej łyżce ketchupu.
Na podstawie tych danych obliczono średnie dzienne spożycie ultraprzetworzonej żywności przez każdego uczestnika. Następnie podzielono uczestników na pięć grup. Grupa z najwyższym spożyciem jadła średnio 11 lub więcej porcji ultraprzetworzonej żywności dziennie. Grupa z najniższym spożyciem - mniej niż trzy porcje dziennie.
Po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, aktywność fizyczna i palenie papierosów, stwierdzono, że osoby serwujące sobie 11 lub więcej porcji ultraprzetworzonej żywności dziennie miały 2,5 raza większe prawdopodobieństwo występowania trzech lub więcej wczesnych oznak choroby Parkinsona w porównaniu do osób jedzących mniej niż trzy porcje dziennie.
Zauważono również, że większe ilości ultraprzetworzonej żywności wiązały się z wyższym ryzykiem występowania niemal wszystkich objawów z wyjątkiem zaparć.
- Ograniczenie spożycia przetworzonej żywności i wybieranie pełnowartościowych produktów może być dobrą strategią wspierania zdrowia mózgu - mówi dr Gao. - Potrzeba jednak więcej badań, aby potwierdzić nasze odkrycia i ustalić, czy ograniczenie przetworzonej żywności rzeczywiście może spowalniać najwcześniejsze objawy choroby Parkinsona - dodaje.
Na podstawie:
Eating ultra processed foods may speed up early signs of Parkinson's disease