Wyższy BMI oznacza słabszą reakcję na suplementy z witaminą D
Naukowcy ze szpitala Brigham and Women's Hospital odkryli nowe dowody wskazujące, że metabolizm witaminy D może przebiegać inaczej u osób z wysokim BMI.
Wcześniej wykazano, że suplementacja witaminą D przynosiła pozytywne efekty zdrowotne tylko u osób z BMI poniżej 25. Sugeruje to, że przy wyższej masie ciała zachodzą inne procesy metaboliczne, które osłabiają działanie witaminy D.
Jaką partią będzie KO? Zdecydowana odpowiedź premiera
Witamina D odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych, m.in. wchłanianiu wapnia i magnezu. Częściowo wytwarzana jest w organizmie pod wpływem światła słonecznego, ale jej niedobory często uzupełnia się suplementami. Liczne badania sugerują, że witamina D może mieć wpływ na rozwój raka, chorób sercowo-naczyniowych oraz autoimmunologicznych.
W nowym badaniu wzięło udział niemal 26 tys. mieszkańców USA: mężczyzn powyżej 50. roku życia i kobiet powyżej 55. roku życia, bez wcześniejszych chorób nowotworowych ani sercowo-naczyniowych. Choć ogółem nie wykazano znaczącego wpływu witaminy D na zapobieganie tym chorobom, zauważono wyraźną zależność między BMI a ryzykiem raka, śmiertelnością nowotworową i występowaniem chorób autoimmunologicznych.
W nowej analizie naukowcy skupili się na tej korelacji. Zbadano próbki krwi od ponad 16 tysięcy uczestników pobrane przed rozpoczęciem suplementacji oraz od blisko 3 tysięcy po dwóch latach. Mierzono poziomy całkowitej i wolnej witaminy D, jej metabolitów, wapnia oraz parathormonu - hormonu regulującego gospodarkę wapniowo-witaminową.
Wyniki pokazały, że suplementacja zwiększała poziomy markerów związanych z metabolizmem witaminy D u wszystkich uczestników, jednak wzrost ten był znacznie mniejszy u osób z wyższym BMI. Po dwóch latach zaobserwowano wyraźnie "stłumioną" odpowiedź na witaminę D w tej grupie, co może tłumaczyć mniejszą skuteczność suplementacji u osób otyłych.
Autorzy badania podkreślają, że odkrycie to może pomóc zrozumieć, dlaczego witamina D przynosi wyraźne korzyści (np. 30-40-procentową redukcję ryzyka raka i chorób autoimmunologicznych) tylko u osób z niższym BMI. Sugerują, że konieczne może być bardziej spersonalizowane dawkowanie witaminy D oraz dalsze badania nad jej działaniem z uwzględnieniem wskaźnika masy ciała.
Na podstawie:
Vitamin D's Impact on Health: New Study Suggests Body Weight Matters