Biologiczna ochrona ogórka pod osłonami. Czy to się opłaca?
Czy ochrona biologiczna ogórków uprawianych w szklarniach i tunelach foliowych się opłaca? A produkty biologiczne mogą konkurować skutecznością i stanowić alternatywę dla środków chemicznych? Warto sięgnąć po biologiczne metody ochrony roślin czy nie warto? Odpowiadamy.
Ochrona biologiczna ogórka — czy to się opłaca?
Coraz bardziej restrykcyjne regulacje prawne, skutkujące wycofaniem wielu substancji aktywnych i środków ochrony roślin sprawiają, że producenci szukają alternatywnych rozwiązań. Plantatorzy uprawiający ogórki pod osłonami mają do dyspozycji szeroki asortyment produktów i rozwiązań do biologicznej ochrony roślin przed szkodnikami. Preparaty biologiczne już od wielu lat są z powodzeniem stosowane przez polskich ogrodników. Zaś ich skuteczność jest potwierdzona w praktyce. Zaś w przypadku wiodących na rynku firm skuteczność produktów często jest również udokumentowana przez niezależne badania.
Najważniejsze zasady biologicznej ochrony warzyw
W przypadku stosowania ochrony biologicznej ogórka czy innych warzyw uprawianych pod osłonami kluczową kwestią jest utrzymanie czystości w obiekcie uprawowym po zakończeniu sezonu. Bowiem dobrze przeprowadzona dezynfekcja pozwala ograniczyć liczbę szkodników w kolejnym sezonie uprawowym. Zaś w trakcie sezonu uprawy niezwykle ważną rolę odgrywa monitoring. Pierwsze lustracje warto wdrożyć już na etapie rozsady. W tym roku w wielu obiektach wyzwaniem były ziemiórki. W szybkim zasygnalizowaniu obecności tych szkodników pomagają tablice lepowe.
Szeroki asortyment rozwiązań do biologicznej ochrony
W uprawie ogórka pod osłonami największe zagrożenie stanowią ziemiórki, przędziorki, mączliki i wciornastki. Każdy z tych szkodników ma swojego naturalnego wroga. Zaś, co niezwykle istotne — w przeciwieństwie do środków ochrony chemicznej — szkodniki nie mogą się uodpornić na swojego biologicznego wroga. Pożyteczne organizmy działają selektywnie, ale bardzo skutecznie. Można je łączyć w różnych konfiguracjach, w wielu przypadkach również ze środkami chemicznymi.
Biologiczne zwalczanie przędziorków w uprawie ogórka
Powszechnie występujące w uprawie przędziorki — chmielowiec i szklarniowy — nakłuwają i wysysają sok komórkowy z liści. Może to bardzo szybko doprowadzić do defoliacji rośliny. W przypadku przędziorków dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie produktów z dobroczynkiem kalifornijskim (Neoseiulus californicus). Firma Koppert rekomenduje zastosowanie opatentowanych saszetek z tym pożytecznym entomofagiem. Są one bardzo wygodne w aplikacji, a ponadto świetnie sprawdzają się zarówno jako działanie prewencyjne, jak i doraźne.
Zaś dodatkowo w ogniskach występowania tego szkodnika można zastosować produkt sypki zawierający dobroczynka kalifornijskiego. Zawarte w nim drapieżne roztocza aktywnie poszukują przędziorków przemieszczając się po roślinie. Po namierzeniu ofiary, drapieżca przebija ją aparatem gębowym i wysysa jej zawartość. Tym samym przerywa cykl życiowy szkodnika.
Ochrona biologiczna ogórka przed mączlikiem
Poważnym szkodnikiem, który również błyskawicznie się namnaża, jest mączlik. Dlatego po stwierdzeniu jego obecności w obiekcie należy jak najszybciej wprowadzić kompleksowe rozwiązania biologiczne. W zwalczaniu mączlików na plantacji ogórka można wykorzystać:
- biologiczny środek ochrony roślin NoFly, zawierający zarodniki grzyba Paecilomyces fumosoroseus szczep FE9901. Porażony zarodnikami szkodnik przestaje żerować w zaledwie 10 godzin po aplikacji, a jego śmierć następuje w ciągu 72 godzin;
- pasożytnicze błonkówki (produkty Enermix, En-Strip, Ercal), które żerują na larwach mączlika;
- drapieżne roztocza Amblyseius swirskii (w postaci sypkiej lub w saszetkach), które szybko zdziesiątkują jaja i larwy mączlika. A ponadto pomogą również w zwalczaniu wciornastków, gdyż żywią się młodymi larwami różnych gatunków tego szkodnika.
Czy warto postawić na ochronę biologiczną warzyw pod osłonami?
Doświadczenia polskich producentów warzyw szklarniowych i pod osłonami potwierdzają, że produkty i środki biologicznej ochrony bardzo dobrze radzą sobie z narastającą presją szkodników w uprawie ogórka. Dlatego są coraz częściej wybierane jako skuteczna alternatywa chemicznych środków ochrony roślin.
Ochrona biologiczna powoli staje się standardem w produkcji szklarniowej warzyw, w tym m.in. ogórków. Przy czym istotne jest zrozumienie, że celem nie jest całkowita eliminacja szkodników w uprawie. Tylko utrzymanie ich liczebności na niskim poziomie, nie zagrażającym plonom. Niewątpliwym atutem ochrony biologicznej jest brak chemicznych pozostałości. Dzięki temu konsumenci chętniej sięgają po warzywa chronione biologicznie.
Źródło: www.koppert.pl
Czy warto stosować biologiczną ochronę ogórków pod osłonami?
Często zadawane pytania (FAQ): Biologiczna ochrona ogórka pod osłonami. Czy to się opłaca?
Tak, biologiczna ochrona ogórków staje się coraz bardziej popularna i skuteczna. Pomaga zredukować szkodniki, a dzięki temu zwiększa plony i jakość warzyw.
Jakie są najważniejsze zasady biologicznej ochrony ogórków?
Kluczowe jest utrzymanie czystości w obiekcie uprawowym, dezynfekcja po sezonie i regularne monitoring obecności szkodników. Obserwacje należy prowadzić również na etapie rozsady.
Jakie szkodniki najczęściej atakują ogórki pod osłonami?
Najczęściej występującymi szkodnikami są ziemiórki, przędziorki, mączliki i wciornastki. Każdy z nich ma swojego naturalnego wroga, co ułatwia ich biologiczne zwalczanie.
Czy środków biologicznych można używać razem z chemicznymi?
Tak, środki biologiczne można łączyć z chemicznymi w różnych konfiguracjach, co pozwala na bardziej kompleksowe podejście do ochrony roślin.
Jak szybko można zauważyć efekty stosowania biologicznej ochrony?
Efekty są zazwyczaj widoczne w krótkim czasie. Na przykład, niektóre produkty działają w ciągu 10 godzin, a śmierć szkodnika następuje w ciągu 72 godzin po aplikacji.