WAŻNE
TERAZ

Nie mogło być inaczej. Cezary Kulesza nadal prezesem PZPN

Coś złego dzieje się w fast foodach w Polsce

W ostatnich miesiącach sieci fast food w Polsce odnotowały spadki w liczbie odwiedzających. W pizzeriach ruch zmniejszył się o 0,1 proc., a w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka o 2,9 proc. Te dane, pochodzące z raportu firmy Proxi.cloud oraz platformy UCE RESEARCH, budzą pytania o przyszłość sektora w nadchodzącym sezonie letnim. – Chłodniejszy niż rok wcześniej kwiecień oraz delikatnie zimniejszy maj mogły zniechęcać klientów do odwiedzin sieci fast food – komentuje Weronika Piekarska, współautorka raportu.
zapiekanki z Krakowazapiekanki z Krakowa
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Picasa
Maciej Badowski

Spadki w liczbie klientów

W maju liczba unikalnych klientów w pizzeriach spadła o 4,3 proc., a w lokalach z kanapkami i daniami z kurczaka o 4,9 proc. To mniejsze spadki niż w kwietniu, kiedy wyniosły odpowiednio 7,7 proc. i 8,5 proc.

Chłodniejszy niż rok wcześniej kwiecień oraz delikatnie zimniejszy maj mogły zniechęcać klientów do odwiedzin sieci fast food. Pogoda, jako jeden z decydujących czynników sezonowych, mogła więc ograniczyć ruch w restauracjach, zwłaszcza w lokalach nastawionych na konsumpcję na miejscu. W wakacje sytuację całego sektora mogą poprawić zapowiadane fale upałów, które prawdopodobnie zachęcą konsumentów do stołowania się poza domem. Zyskać mogą szczególnie przydrożne restauracje szybkiej obsługi, nastwione na ruch turystyczny – komentuje Weronika Piekarska, współautorka raportu z Proxi.cloud.

Wpływ pogody na ruch w restauracjach

Prognozowane fale upałów mogą wpłynąć na zwiększenie ruchu w restauracjach, szczególnie tych przydrożnych, które są nastawione na obsługę turystów. Jednakże, jak zauważa Mateusz Chołuj, pogoda nie jest jedynym czynnikiem, który decyduje o sukcesie w branży fast food.

– Od dłuższego czasu widać malejącą, a często praktycznie nieistniejącą, przewagę cenową restauracji szybkiej obsługi nad pozostałą częścią rynku gastronomicznego. Nadchodzący sezon na pewno wymusi na sieciach fast food jeszcze sprawniejsze zarządzanie ceną – podkreśla Mateusz Chołuj, drugi ze współautorów raportu z Proxi.cloud.

Rywalizacja o Klienta w Sezonie Wakacyjnym

Sezon wakacyjny to czas wzmożonej rywalizacji o klienta. W ubiegłym roku w okresie od czerwca do sierpnia przeważały spadki rdr. w liczbie odwiedzających. W pizzeriach spadki wyniosły odpowiednio 4,2 proc. w czerwcu, 10,9 proc. w lipcu i 15,6 proc. w sierpniu.

– Gdyby powtórzył się ubiegłoroczny scenariusz spadków, szczególnie dotkliwy dla pizzerii, sieci mogłyby stanąć przed wyzwaniem utrzymania ruchu. W takiej sytuacji kluczowe mogłoby być aktywne przyciąganie klientów, np. poprzez promocje i oferty sezonowe. Wakacje to czas wzmożonej rywalizacji o konsumenta, dlatego odpowiednio dopasowane działania marketingowe pomogą złagodzić ewentualne spadki. W sezonie letnim, w czasach wszechobecnej drożyzny, kluczowe będzie pokazanie klientowi, że odwiedzanie danej restauracji jest bardziej opłacalne niż konkurencyjnego lokalu – zauważa Piekarska.

Zmiany w Zachowaniach Konsumentów

Zmiany w liczbie unikalnych klientów mogą być wynikiem zmiany przyzwyczajeń kulinarnych oraz wzrostu popularności zamawiania jedzenia na dowóz.

– Wyższy spadek liczby unikalnych klientów niż ruchu świadczy o rezygnacji części konsumentów z korzystania z tego typu placówek. Spowodowane to może być zmianą przyzwyczajeń kulinarnych, wzrostem cen czy inną strukturą promocyjną oferowaną przez poszczególne sieci. Znaczenie może mieć również wzrost popularności zamawiania jedzenia na dowóz. Widoczne jest też zróżnicowanie spadków tzw. unique users w kwietniu, kiedy były one wyższe niż w maju – dodaje Mateusz Nowak, współautor raportu z Proxi.cloud.

Stabilność czasu wizyt

Średni czas wizyty w lokalach fast food również uległ zmianie. W maju średni czas przebywania w pizzeriach wyniósł 21:48, a w lokalach z kanapkami i daniami z kurczaka 21:30.

– Niewielkie zmiany w średnim czasie trwania wizyty sugerują, że klienci wypracowali stały model zachowania w lokalach fast food. Spędzają tam zazwyczaj od 21 do 23 minut. Taka stabilność może być korzystna dla sieci, ponieważ ułatwia planowanie rotacji stolików, pracy zespołu i obsługi. W wakacje klienci mogą nieco przedłużać wizyty, szczególnie w lokalach z klimatyzacją i miejscem do odpoczynku. Jednak ogólny model konsumpcji raczej nie ulegnie dużym zmianom – podsumowuje Piekarska.

Opis metody analitycznej/badawczejRaport został opracowany przez firmę technologiczną Proxi.cloud i platformę analityczno-badawczą UCE RESEARCH w oparciu o dane z lat 2023-2025. Przeanalizowano zachowania użytkowników odwiedzających restauracje typu fast food z kwietnia i maja br. i ub.r. oraz z czerwca, lipca i sierpnia 2024 r. i 2023 r. Dane podzielono na dwa formaty – lokale z kanapkami i daniami z kurczaka oraz pizzerie. Próbę badawczą w ujęciu średniomiesięcznym stanowiła grupa 1,5 mln użytkowników.

Wybrane dla Ciebie

IV liga małopolska nadal będzie miała 19 drużyn. Zgłoszony nowy zespół
IV liga małopolska nadal będzie miała 19 drużyn. Zgłoszony nowy zespół
Niepokojący trend na rynku coraz silniejszy. Ubędzie duża grupa osób
Niepokojący trend na rynku coraz silniejszy. Ubędzie duża grupa osób
Miód z koksowni? W Bytomiu powstała pasieka przemysłowa. To część ekologicznej przemiany zakładu
Miód z koksowni? W Bytomiu powstała pasieka przemysłowa. To część ekologicznej przemiany zakładu
Wałbrzych. Na Białym Kamieniu rozdano wyprawki szkolne. Setki zeszytów, piórników, przybory szkolne, plecaki
Wałbrzych. Na Białym Kamieniu rozdano wyprawki szkolne. Setki zeszytów, piórników, przybory szkolne, plecaki
Policjanci, strażacy i psy ratownicze poszukiwali 6-letniej dziewczynki w okolicach ul. Nadbrzeżnej w Nowym Sączu
Policjanci, strażacy i psy ratownicze poszukiwali 6-letniej dziewczynki w okolicach ul. Nadbrzeżnej w Nowym Sączu
Terroryzuje kierowców na A4. Policja milczy, bo "potrzebuje czasu na analizę"
Terroryzuje kierowców na A4. Policja milczy, bo "potrzebuje czasu na analizę"
Włókniarz Częstochowa przekazuje złe wieści o stanie zdrowia swoich zawodników
Włókniarz Częstochowa przekazuje złe wieści o stanie zdrowia swoich zawodników
Nowa atrakcja w śląskim ZOO. Kładka nad Kotliną Dinozaurów już otwarta
Nowa atrakcja w śląskim ZOO. Kładka nad Kotliną Dinozaurów już otwarta
Będzie brakujące przejście dla pieszych. Inwestycja pod Koninem
Będzie brakujące przejście dla pieszych. Inwestycja pod Koninem
Konin: Od 7 do 13 lipca mieszkańcy Gosławic bez ciepłej wody
Konin: Od 7 do 13 lipca mieszkańcy Gosławic bez ciepłej wody
Pijany kierowca potrącił matkę i córkę. 31-letni obywatel Białorusi czeka na zarzuty
Pijany kierowca potrącił matkę i córkę. 31-letni obywatel Białorusi czeka na zarzuty
Jak przechowywać koperek? Te proste triki gwarantują świeżość na długo. Pożegnaj się ze zwiędłymi ziołami
Jak przechowywać koperek? Te proste triki gwarantują świeżość na długo. Pożegnaj się ze zwiędłymi ziołami