Chrupiące placki z młodych ziemniaków. Podaj je z sosem koperkowym

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują wybornie na lekki obiad. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą perfekcyjnie. Zrób do nich wyśmienity sos koperkowy, a zyskasz apetyczny posiłek. Wyjaśniamy, jak zrobić apetyczne placki z młodych ziemniaków.
xChrupiące i złociste placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują wybornie. Zdjęcie ilustracyjne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Patryk Michalski
K. Głogowska, A. Daniluk

Wiele osób uważa, że z młodych ziemniaków nie da się zrobić ani placków ziemniaczanych, ani ruskich pierogów. Sekret tkwi w tym, że stare ziemniaki zawierają więcej skrobi, a mniej wody. Dzięki temu „ciasto” łatwej się klei i jest bardziej zwarte. O ile w przypadku pierogów rzeczywiście lepiej nie ryzykować, to z powodzeniem można się pokusić o wyśmienite placki z młodych ziemniaków. Będą bardzo smaczne i delikatne. Nie rozpadną się, jeśli dobrze odciśniemy wodę i dodamy nieco więcej mąki. Dodatkowo młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ponieważ ich skórka jest delikatna. Dzięki niej podczas smażenia placki nabierają niezwykłej chrupkości. Do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków polecam pyszny i prosty do zrobienia sos koperkowy. Całość jest bardzo łatwa do przygotowania i stanowi wspaniałą propozycję na letni obiad.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Tak wyglądały chrzciny syna Daniela Martyniuka (WIDEO)

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Na sos koperkowy do placków:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam za pomocą szczotki. Nie obierałam ich.
  2. Pokroiłam ziemniaki na mniejsze kawałki i wrzuciłam do naczynia blendera. Posiekałam je drobno za pomocą końcówki do szatkowania. Możesz także tradycyjnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki.
  3. Masę ziemniaczaną dokładnie odcisnęłam dłońmi, żeby wyciekła woda.
  4. Następnie dodałam do ziemniaków oba rodzaje mąki, jajko i przyprawy.
  5. Na patelni rozgrzałam olej.
  6. Za pomocą łyżki kładłam placki na rozgrzanym oleju. Smażyłam na złoto.
  7. Przygotowałam szybki sos z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Składniki wymieszałam.
  8. Placki z młodych ziemniaków podawałam z sosem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie
Córka prezydenta. Romans, który zszokował Amerykę
Córka prezydenta. Romans, który zszokował Amerykę
Sopot: Już po raz 15. kwestują dla hospicjum
Sopot: Już po raz 15. kwestują dla hospicjum
Wrocław: Rodzice podzieleni w kwestii Halloween
Wrocław: Rodzice podzieleni w kwestii Halloween
Toruń: Szykowany luksus kosztem kierowców? Utrudnienia na starówce
Toruń: Szykowany luksus kosztem kierowców? Utrudnienia na starówce
Trzebinia: Śmiertelny wypadek. Samochód dostawczy cofając potrącił pieszego. Wszczęto śledztwo
Trzebinia: Śmiertelny wypadek. Samochód dostawczy cofając potrącił pieszego. Wszczęto śledztwo
Lubuskie: Nowi policjanci właśnie złożyli przysięgę
Lubuskie: Nowi policjanci właśnie złożyli przysięgę
Zapomniana przez historię. Wraz z mężem zmieniła naukę
Zapomniana przez historię. Wraz z mężem zmieniła naukę
Bal wszystkich świętych a Halloween — można się cieszyć a nie bać
Bal wszystkich świętych a Halloween — można się cieszyć a nie bać
Radom: Ruszyła budowa osiedla. Mają powstać 32 domy jednorodzinne
Radom: Ruszyła budowa osiedla. Mają powstać 32 domy jednorodzinne
Jakie ciasto na 1 listopada? Duszek czy tradycyjna szarlotka?
Jakie ciasto na 1 listopada? Duszek czy tradycyjna szarlotka?
Kozienice: Ślubowanie uczniów w Publicznych Szkołach Podstawowych
Kozienice: Ślubowanie uczniów w Publicznych Szkołach Podstawowych
Lublin: Kierowcy w nerwach. Na ul. Strzembosza końca korka nie widać
Lublin: Kierowcy w nerwach. Na ul. Strzembosza końca korka nie widać