Chrupiące placki z młodych ziemniaków. Podaj je z sosem koperkowym
Wiele osób uważa, że z młodych ziemniaków nie da się zrobić ani placków ziemniaczanych, ani ruskich pierogów. Sekret tkwi w tym, że stare ziemniaki zawierają więcej skrobi, a mniej wody. Dzięki temu „ciasto” łatwej się klei i jest bardziej zwarte. O ile w przypadku pierogów rzeczywiście lepiej nie ryzykować, to z powodzeniem można się pokusić o wyśmienite placki z młodych ziemniaków. Będą bardzo smaczne i delikatne. Nie rozpadną się, jeśli dobrze odciśniemy wodę i dodamy nieco więcej mąki. Dodatkowo młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ponieważ ich skórka jest delikatna. Dzięki niej podczas smażenia placki nabierają niezwykłej chrupkości. Do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków polecam pyszny i prosty do zrobienia sos koperkowy. Całość jest bardzo łatwa do przygotowania i stanowi wspaniałą propozycję na letni obiad.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Na sos koperkowy do placków:
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz.
Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
- Ziemniaki dokładnie wyszorowałam za pomocą szczotki. Nie obierałam ich.
- Pokroiłam ziemniaki na mniejsze kawałki i wrzuciłam do naczynia blendera. Posiekałam je drobno za pomocą końcówki do szatkowania. Możesz także tradycyjnie zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki.
- Masę ziemniaczaną dokładnie odcisnęłam dłońmi, żeby wyciekła woda.
- Następnie dodałam do ziemniaków oba rodzaje mąki, jajko i przyprawy.
- Na patelni rozgrzałam olej.
- Za pomocą łyżki kładłam placki na rozgrzanym oleju. Smażyłam na złoto.
- Przygotowałam szybki sos z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Składniki wymieszałam.
- Placki z młodych ziemniaków podawałam z sosem koperkowym.