Jakie ciasto na 1 listopada? Duszek czy tradycyjna szarlotka?

Jakie ciasto przygotować na 1 listopada? Tak naprawdę to każde, które lubimy - my sami i nasza rodzina. Zwykle stawiamy na sprawdzone klasyki - szarlotkę, sernik, ciasto marchewkowe czy nawet zwykłe drożdżowe z kruszonką. Można pokusić się o przygotowanie czegoś specjalnego - jak na przykład deseru nawiązującego do dnia Wszystkich Świętych. Takim ciastem jest duszek. Oto kilka inspiracji i sprawdzonych przepisów.
Wirtualna Polska
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | FOT. TOMASZ HO£OD / POLSKAPRESSE
Magdalena Jach
  • Wirtualna Polska
  • Wirtualna Polska
  • Sernik z malinami
  • Wirtualna Polska
[1/4] Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | JOANNA URBANIEC / POLSKAPRESSE

Słodkie tradycje na 1 listopada - jakie ciasto przygotować na Wszystkich Świętych?

1 listopada to dzień zadumy, wspomnień i rodzinnych spotkań. Choć nie jest to święto kojarzone z biesiadowaniem, w wielu domach po powrocie z cmentarza rodzina zasiada do stołu na posiłek, kawę i coś słodkiego. W tym dniu najlepiej sprawdzają się ulubione wypieki, które każdy zna i kocha - szarlotka pachnąca cynamonem, delikatny sernik... Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć rodzinę wyjątkowym deserem, który nawiąże do symboliki Wszystkich Świętych - jak migdałowy "duszek".

Pytała Polki, czy inwestują. Oto co wyszło z badań

Sernik z rosą - klasyka z nutą magii

To ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Na jego powierzchni, po wystygnięciu, pojawiają się charakterystyczne kropelki - tytułowa "rosa".

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • jajko i żółtko
  • 80 g masła

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj. Wyłóż nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 jajka i 4 żółtka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka rodzynek

Rodzynki zalej wrzątkiem, a następnie osusz i obtocz w mące. Wszystkie pozostałe składniki masy dokładnie zmiksuj, dodaj rodzynki i wylej na przygotowany spód. Piecz w 180°C przez godzinę.

Na wierzch ubij pianę z 4 białek i 4 łyżek cukru, rozsmaruj ją na gorącym serniku, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Gdy ciasto przestygnie, pojawią się na nim złociste kropelki rosy - znak, że deser się udał.

3-bit bez pieczenia - ekspresowy deser, który zawsze wychodzi

Jeśli nie masz czasu na pieczenie, postaw na sprawdzony przepis, który pokochali wszyscy łasuchy. To połączenie kruchego herbatnika, słodkiej masy budyniowej, toffi i lekkiej śmietany.

Składniki:

  • 4 paczki herbatników maślanych
  • 4-5 łyżek masy toffi
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ l mleka
  • pół kostki miękkiego masła
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • mleko do nasączenia

Przygotowanie:
Ugotuj budyń na mleku i odstaw do przestygnięcia. Dodaj miękkie masło, zmiksuj. Na blasze ułóż warstwę herbatników, posmaruj toffi, przykryj kolejną warstwą ciastek, a następnie rozsmaruj budyń. Na wierzch połóż trzecią warstwę herbatników i wyłóż ubitą śmietanę z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Całość posyp startą czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

Szarlotka według Magdy Gessler - smak domu

Nic tak nie kojarzy się z jesienią i rodzinnym ciepłem jak zapach pieczonych jabłek. Wersja Magdy Gessler to hołd dla tradycji.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, soli i połowy cukru zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części - większą i mniejszą - i schłódź w lodówce przez godzinę. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem i cynamonem, a następnie podduś. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód tortownicy, podpiecz 15 minut w 180°C. Posyp bułką tartą, wyłóż jabłka i zetrzyj resztę ciasta na wierzch. Piecz kolejne 40 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Duszek - migdałowe ciasto na Wszystkich Świętych

Subtelne, pachnące cytryną i ozdobione lukrem - to ciasto wygląda niezwykle elegancko i doskonale wpisuje się w klimat świątecznego stołu.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, a następnie cytrynową skórkę. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, na końcu wsyp zmielone migdały. Wylej ciasto do natłuszczonej tortownicy i piecz ok. 60 minut w 190°C. Gdy wystygnie, polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Ciasto marchewkowe - jesienna klasyka w najlepszym wydaniu

To prosty wypiek, który zawsze się udaje. Pachnie cynamonem, jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka orzechów włoskich (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej - jajka, olej, cukier i wanilię. Wymieszaj obie masy, dodaj marchewkę i orzechy. Piecz w 180°C przez 45-50 minut. Po wystudzeniu możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Gniezno: Noc Świętych z Carlo Acutisem. To pierwszy święty z generacji Milenialsów
Gniezno: Noc Świętych z Carlo Acutisem. To pierwszy święty z generacji Milenialsów
Sosnowiec: Upiorne Halloween! "Straszne stwory" bawiły się na największej imprezie w Zagłębiu
Sosnowiec: Upiorne Halloween! "Straszne stwory" bawiły się na największej imprezie w Zagłębiu
Radomsko: Policyjna akcja "Wszystkich Świętych"
Radomsko: Policyjna akcja "Wszystkich Świętych"
Złotniki Kujawskie: Groźny wypadek na DK 25. Zderzyły się dwa auta, trzy osoby poszkodowane, w akcji LPR
Złotniki Kujawskie: Groźny wypadek na DK 25. Zderzyły się dwa auta, trzy osoby poszkodowane, w akcji LPR
Bydgoszcz: Halloweenowy zlot Bydgoskich Klasyków. Zobacz motoryzacyjne perełki w strasznym wydaniu
Bydgoszcz: Halloweenowy zlot Bydgoskich Klasyków. Zobacz motoryzacyjne perełki w strasznym wydaniu
Łódź: Halloween 2025. Upiorna parada przeszła ulicą Piotrkowską
Łódź: Halloween 2025. Upiorna parada przeszła ulicą Piotrkowską
Szczecin: Sedina Apartamenty przy Odrze na finiszu
Szczecin: Sedina Apartamenty przy Odrze na finiszu
Nowa Wieś: 40-latek jechał na zakazie, w aucie miał narkotyki i wagę
Nowa Wieś: 40-latek jechał na zakazie, w aucie miał narkotyki i wagę
Powiat ełcki: Zaginęli Marcin i Jan Borowik. Trwają poszukiwania
Powiat ełcki: Zaginęli Marcin i Jan Borowik. Trwają poszukiwania
Zagórzany: niezwykła piramida w Małopolsce zaskakuje turystów
Zagórzany: niezwykła piramida w Małopolsce zaskakuje turystów
Bydgoszcz: Halloweenowa Masa Krytyczna przejechała ulicami miasta
Bydgoszcz: Halloweenowa Masa Krytyczna przejechała ulicami miasta
Zduńska Wola: Zbierają na odnowę zabytkowych nagrobków. To 13. kwesta
Zduńska Wola: Zbierają na odnowę zabytkowych nagrobków. To 13. kwesta