Jakie ciasto na 1 listopada? Duszek czy tradycyjna szarlotka?
Słodkie tradycje na 1 listopada - jakie ciasto przygotować na Wszystkich Świętych?
1 listopada to dzień zadumy, wspomnień i rodzinnych spotkań. Choć nie jest to święto kojarzone z biesiadowaniem, w wielu domach po powrocie z cmentarza rodzina zasiada do stołu na posiłek, kawę i coś słodkiego. W tym dniu najlepiej sprawdzają się ulubione wypieki, które każdy zna i kocha - szarlotka pachnąca cynamonem, delikatny sernik... Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć rodzinę wyjątkowym deserem, który nawiąże do symboliki Wszystkich Świętych - jak migdałowy "duszek".
Pytała Polki, czy inwestują. Oto co wyszło z badań
Sernik z rosą - klasyka z nutą magii
To ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Na jego powierzchni, po wystygnięciu, pojawiają się charakterystyczne kropelki - tytułowa "rosa".
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru
- jajko i żółtko
- 80 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj. Wyłóż nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki śmietanki 30%
- ½ szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 jajka i 4 żółtka
- opakowanie cukru wanilinowego
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- szklanka rodzynek
Rodzynki zalej wrzątkiem, a następnie osusz i obtocz w mące. Wszystkie pozostałe składniki masy dokładnie zmiksuj, dodaj rodzynki i wylej na przygotowany spód. Piecz w 180°C przez godzinę.
Na wierzch ubij pianę z 4 białek i 4 łyżek cukru, rozsmaruj ją na gorącym serniku, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Gdy ciasto przestygnie, pojawią się na nim złociste kropelki rosy - znak, że deser się udał.
3-bit bez pieczenia - ekspresowy deser, który zawsze wychodzi
Jeśli nie masz czasu na pieczenie, postaw na sprawdzony przepis, który pokochali wszyscy łasuchy. To połączenie kruchego herbatnika, słodkiej masy budyniowej, toffi i lekkiej śmietany.
Składniki:
- 4 paczki herbatników maślanych
- 4-5 łyżek masy toffi
- 2 budynie waniliowe
- ¾ l mleka
- pół kostki miękkiego masła
- 200 ml śmietany 30-36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- mleko do nasączenia
Przygotowanie:
Ugotuj budyń na mleku i odstaw do przestygnięcia. Dodaj miękkie masło, zmiksuj. Na blasze ułóż warstwę herbatników, posmaruj toffi, przykryj kolejną warstwą ciastek, a następnie rozsmaruj budyń. Na wierzch połóż trzecią warstwę herbatników i wyłóż ubitą śmietanę z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Całość posyp startą czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Szarlotka według Magdy Gessler - smak domu
Nic tak nie kojarzy się z jesienią i rodzinnym ciepłem jak zapach pieczonych jabłek. Wersja Magdy Gessler to hołd dla tradycji.
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- szklanka cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, soli i połowy cukru zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części - większą i mniejszą - i schłódź w lodówce przez godzinę. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem i cynamonem, a następnie podduś. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód tortownicy, podpiecz 15 minut w 180°C. Posyp bułką tartą, wyłóż jabłka i zetrzyj resztę ciasta na wierzch. Piecz kolejne 40 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Duszek - migdałowe ciasto na Wszystkich Świętych
Subtelne, pachnące cytryną i ozdobione lukrem - to ciasto wygląda niezwykle elegancko i doskonale wpisuje się w klimat świątecznego stołu.
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- skórka z jednej cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, a następnie cytrynową skórkę. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, na końcu wsyp zmielone migdały. Wylej ciasto do natłuszczonej tortownicy i piecz ok. 60 minut w 190°C. Gdy wystygnie, polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Ciasto marchewkowe - jesienna klasyka w najlepszym wydaniu
To prosty wypiek, który zawsze się udaje. Pachnie cynamonem, jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka orzechów włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej - jajka, olej, cukier i wanilię. Wymieszaj obie masy, dodaj marchewkę i orzechy. Piecz w 180°C przez 45-50 minut. Po wystudzeniu możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.