Marnowanie żywności. AI pomoże w ograniczaniu strat?

Już 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Problem marnowania jedzenia wciąż pozostaje ogromny - w Unii Europejskiej co roku trafia do kosza aż 88 mln ton żywności. Eksperci wskazują, że firmy mogą znacząco ograniczyć straty, wykorzystując sztuczną inteligencję do precyzyjnego planowania produkcji i łańcuchów dostaw.
ai, earth, day, environment, technology, sustainability, robot, seedling, sprout, hand, plant, future, innovation, ecology, nature, conservation, eco-friendly, growth, soil, leaf, robotic arm, artificial, intelligence, automation, planet, protect, save, climate, change, global, warming, renewable, resource, development, agriculture, horticulture, bioengineering, csr, business, industry, digital transformation, hope, life, care, nurture, garden, spring, roboticsfot. Adobe Stock/ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Oliwia Marciszewska

Według raportu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności), średnio 20 proc. rocznej produkcji żywności w UE jest marnowana. W przeliczeniu na mieszkańca oznacza to 173 kg wyrzucanej żywności rocznie. Największe straty powstają w gospodarstwach domowych (53 proc.), przetwórstwie (19 proc.) i handlu (5 proc.).

W Polsce marnotrawstwo żywności szacuje się na 4,8 mln ton rocznie, z czego 60 proc. przypada na gospodarstwa domowe, 16 proc. na przemysł spożywczy, a 7 proc. na handel.

Afera wokół posła Konfederacji. Czarzasty: Mam dwa przesłania do posła Berkowicza

Zmiana przyzwyczajeń konsumentów to długofalowe wyzwanie, ale biznes może działać od razu.

AI w służbie ograniczania strat

- Firmy są w stanie stosunkowo szybko ograniczyć marnotrawstwo dzięki lepszemu planowaniu popytu na swoje produkty i usługi oraz dzięki optymalizacji łańcuchów dostaw - mówi Maciej Kowalik, współtwórca Dature, systemu opartego na AI do predykcji popytu. - Wykorzystanie sztucznej inteligencji pozwala zwiększyć trafność prognoz nawet o 65 proc. w porównaniu do "tradycyjnych" metod opartych o wyliczenie średniej. Oznacza to znaczny wzrost jakości posiadanej przez firmy wiedzy, a to - przy odpowiednim wykorzystaniu jej w łańcuchu dostaw - może przełożyć się na ograniczenia marnotrawstwa żywności. Odnosi się to zarówno do surowców, półproduktów, jak i wyrobów gotowych oraz towarów trzymanych w magazynach i na półkach sklepowych - dodaje.

Przykłady z rynku pokazują realne efekty takich działań. Pacific Coast Food Waste Commitment (PCFWC), inicjatywa dużych amerykańskich sieci handlowych, zredukowała marnotrawstwo żywności o ok. 15 proc. na sklep dzięki pilotażowym wdrożeniom systemów AI.

Jak działa AI w ograniczaniu strat?

- Poza technologią kluczem do sukcesu jest oczywiście człowiek, który uczy się wykorzystywać nowe narzędzia. W planowaniu popytu i optymalizacji zapasów model jest w stanie przeanalizować dane wewnętrzne firmy, skrzyżować je z danymi zewnętrznymi, np. pogodowymi, samemu dopasować najlepszą w danej sytuacji metodę statystyczną i matematyczną i wykonać bardziej trafną prognozę. To pozwala podjąć decyzje, które w praktyce ograniczają sytuacje, w których w łańcuchu dostaw znajdują się produkty o dużym ryzyku zestarzenia się na półkach - tłumaczy Kowalik.

Na świecie nie brakuje przykładów zastosowania AI w tym obszarze. System "Eden" stworzony przez Walmart monitoruje świeżość produktów i optymalizuje łańcuch dostaw z wykorzystaniem uczenia maszynowego.

Ekonomia i ekologia idą w parze

Unia Europejska w strategii "Od pola do stołu" planuje zmniejszenie marnotrawstwa żywności o połowę do 2030 r. Każde euro zainwestowane w ograniczenie strat żywności może przynieść 14 euro dodatkowego zysku dla firm, co pokazuje wymiar ekonomiczny działań.

Nie mniej istotny jest aspekt ekologiczny: Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa podaje, że produkcja żywności, która jest marnowana, odpowiada nawet za 8 proc. globalnej emisji CO₂.

Światowy Dzień Żywności przypomina, że problem marnowania żywności wciąż jest ogromny. Firmy, które wykorzystają AI do precyzyjnego prognozowania popytu i optymalizacji łańcucha dostaw, mogą nie tylko ograniczyć straty, ale również zwiększyć zyski i poprawić wyniki środowiskowe.

- Nasze doświadczenia ze współpracy z podmiotami z branży spożywczej pokazują, że jakość prognozy przekłada się na obniżenie strat z tytułu odpisów (utylizacji) surowców i wyrobów gotowych, obniżenie kosztów oraz poprawę wyników przedsiębiorstwa - podsumowuje Kowalik.

Światowy Dzień Żywności to okazja, by nie tylko uświadamiać problem marnotrawstwa, ale też pokazać, że nowoczesne technologie, w tym AI, mogą stanowić realne narzędzie zmiany.

Wybrane dla Ciebie
Poznań: Znamy przyczynę śmierci zwierząt z zoo. Są wyniki sekcji zwłok słonicy Kingi i młodej żyrafy Vespy
Poznań: Znamy przyczynę śmierci zwierząt z zoo. Są wyniki sekcji zwłok słonicy Kingi i młodej żyrafy Vespy
Cena kukurydzy mokrej 2025: Wzrosty, ale też duże różnice w skupach
Cena kukurydzy mokrej 2025: Wzrosty, ale też duże różnice w skupach
Warszawa: ZDM pochwalił się sukcesem
Warszawa: ZDM pochwalił się sukcesem
Wszystkich Świętych coraz droższe. Tyle kosztuje sprzątanie grobu
Wszystkich Świętych coraz droższe. Tyle kosztuje sprzątanie grobu
Stargard: Nowy Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych
Stargard: Nowy Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych
Radom: Polska Noc Kabaretowa 2025. Na scenie Kabaret Skeczów Męczących, Smile, Nowaki i inni. Ostatnie bilety w sprzedaży
Radom: Polska Noc Kabaretowa 2025. Na scenie Kabaret Skeczów Męczących, Smile, Nowaki i inni. Ostatnie bilety w sprzedaży
Nie tylko miedź. KGHM szykuje się na globalną grę z własnym planem
Nie tylko miedź. KGHM szykuje się na globalną grę z własnym planem
Łódź: Cukierkowy Szlak na Halloween. Prawie 50 lokali na Piotrkowskiej i w Manufakturze rozdaje słodycze, dekoruje lokale i szykuje atrakcje
Łódź: Cukierkowy Szlak na Halloween. Prawie 50 lokali na Piotrkowskiej i w Manufakturze rozdaje słodycze, dekoruje lokale i szykuje atrakcje
Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem
Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem
Katowice: Skrajnie zaniedbane psy. Na podłodze szkło i odchody
Katowice: Skrajnie zaniedbane psy. Na podłodze szkło i odchody
Wielkopolska: UOKiK ukarał kilkanaście firm za zatory płatnicze
Wielkopolska: UOKiK ukarał kilkanaście firm za zatory płatnicze
Solec Kujawski: Wypadek na drodze Toruń–Bydgoszcz. Kierowcy w korku
Solec Kujawski: Wypadek na drodze Toruń–Bydgoszcz. Kierowcy w korku