Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem

Gęś pieczona jest tradycyjnym daniem podawanym w dniu świętego Marcina, czyli 11 listopada. W Polsce gęsi są wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. To święto rozpoczyna też sezon na gęsinę. Gęś pieczona z kaszą to znakomite danie na rodzinny obiad. Zobacz tradycyjny przepis na pieczoną gęś.
Gęś pieczona na 11 listopadaUpieczona gęś świetnie smakuje podawana z sosem pieczeniowym i kluskami śląskimi.
Źródło zdjęć: © 123rf.com | ccat82/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Tradycyjnie gęś pieczona faszerowana jest kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Można też spotkać przepisy sięgające po kaszę jaglaną przygotowywaną z prosa albo średniej wielkości kaszę jęczmienną. Każda z nich powinna być ugotowana i wymieszana z warzywami i podrobami. Stare przepisy nie szczędziły na dodatku gęsiego smalcu, który był nośnikiem wyrazistego smaku.

Wielki problem Rakowa. Kiedy powstanie stadion?

Upieczona gęś świetnie smakuje podawana z sosem pieczeniowym i kluskami śląskimi.
Upieczona gęś świetnie smakuje podawana z sosem pieczeniowym i kluskami śląskimi. © 123rf.com | ccat82/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne

Gęś pieczona z kaszą - przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 4 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 gęś o wadze około 1,5 kg,
  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 300 g gęsich podrobów z wątróbką,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pieczoną gęś?

Przygotowanie:

  1. Gęś należy umyć, osuszyć, rozciąć i wyluzować z kości. Następnie trzeba dokładnie natrzeć ją solą i pieprzem.
  2. Podroby, kości wyjęte z gęsi i namoczone wcześniej grzyby zalać 1,5 l gorącej wody i gotować przez 15 minut.
  3. Kolejnym krokiem jest dorzucenie oczyszczonych warzyw i gotowanie ich przez 30 minut.
  4. Kaszę gryczaną niepaloną trzeba wymieszać z jajkiem i wysuszyć, rozcierając grudki. Wywar trzeba odcedzić i odparować do momentu uzyskania 600 ml płynu.
  5. Podroby należy oddzielić od mięsa i drobno posiekać z grzybami. Oba składniki trzeba dodać do wywaru i dodać masło z majerankiem.
  6. Następnie należy przyprawić wywar solą i pieprzem, a także dodać wcześniej wysuszoną kaszę.
  7. Taki farsz należy przykryć i umieścić na 45 minut w nagrzanym piekarniku do 150° Celsjusza.
  8. Nadzienie do pieczonej gęsi należy wystudzić i faszerować nim oczyszczoną gęś. Miejsce nadziewania należy zaszyć sznurkiem wędliniarskim. Gotową gęś należy umieścić w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
  9. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości gęsi. Gęś o wadze 1,5 kg powinna być pieczona przez 1 godzinę od czasu do czasu polewana tłuszczem. Należy przyjąć zasadę, że na każde 500 g mięsa trzeba piec je o 20 minut dłużej w temperaturze 175° Celsjusza.

Dlaczego gęsina popularna jest 11 listopada?

Według legendy święty Marcin nie chciał zostać biskupem i miał schować się przed sygnatariuszami papieskimi w szopie z gęsiami. Niestety duchownego zdradziły gęsi, które zaczęły hałasować na widok intruza. Drugim argumentem jest obserwowanie zmian zachodzących w naturze. W listopadzie gęsi były najtłustsze, aby mieć ciepło na zimę. Właśnie w listopadzie i grudniu trwa na nie sezon i można kupić świeżą gęsinę. Poza pieczoną gęsią warto wypróbować zupę z brukwi na gęsinie popularną na Kaszubach.

Przyprawy do gęsi

Tradycyjnie pieczona gęś przyprawiana jest majerankiem. Szczególnie warto dodać suszony majeranek, gdy do wnętrza gęsi wkładamy ćwiartki jabłek. Poza tym do pieczonej gęsi pasuje:

  • suszony koperek,
  • suszona natka pietruszki,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

Z czym podawać pieczoną gęś?

Pieczoną gęś polecamy podawać z surówką z czerwonej kapusty, kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Można także zrobić domowe frytki z batatów albo przygotować tradycyjne kopytka.

Wybrane dla Ciebie
Bydgoszcz: Przejazd tramwajem szlakiem tramwajowych inwestycji. Zobaczcie zdjęcia
Bydgoszcz: Przejazd tramwajem szlakiem tramwajowych inwestycji. Zobaczcie zdjęcia
Aleksandrów Kujawski: Ślubowanie pierwszoklasistów 2025 w Szkole Podstawowej nr 1. Zdjęcia, wideo
Aleksandrów Kujawski: Ślubowanie pierwszoklasistów 2025 w Szkole Podstawowej nr 1. Zdjęcia, wideo
Warszawa: Mieszkańcy mają dość starych wyświetlaczy na Żoliborzu
Warszawa: Mieszkańcy mają dość starych wyświetlaczy na Żoliborzu
Sulechów: Narkotyki ujawnione w samochodzie i garażu. 35-latek aresztowany
Sulechów: Narkotyki ujawnione w samochodzie i garażu. 35-latek aresztowany
Puławy: Zgłosił kolizję, trafił do więzienia
Puławy: Zgłosił kolizję, trafił do więzienia
Dzierżoniów: policja przejęła nielegalny alkohol
Dzierżoniów: policja przejęła nielegalny alkohol
Skąpe: Kierował mimo posiadania zakazu, bo partnerka musiała uspokoić dziecko
Skąpe: Kierował mimo posiadania zakazu, bo partnerka musiała uspokoić dziecko
Siedlce: „Wyścig słoni” na A2 na celowniku siedleckiej drogówki
Siedlce: „Wyścig słoni” na A2 na celowniku siedleckiej drogówki
Poznań: Nowa przestrzeń dla potrzebujących. Jadłodajnia Elżbietańskiego Centrum Pomocy Ubogim w nowej odsłonie
Poznań: Nowa przestrzeń dla potrzebujących. Jadłodajnia Elżbietańskiego Centrum Pomocy Ubogim w nowej odsłonie
Warszawa: Kierujący Audi wjechał w auto nauki jazdy, które parkowało. Instruktor trafił do szpitala
Warszawa: Kierujący Audi wjechał w auto nauki jazdy, które parkowało. Instruktor trafił do szpitala
Gdynia: Dzień Wszystkich Świętych. Zmiany w organizacji ruchu. Jak dojechać na cmentarz?
Gdynia: Dzień Wszystkich Świętych. Zmiany w organizacji ruchu. Jak dojechać na cmentarz?
Słupsk: Zwycięzcy Budżetu Obywatelskiego 2026! Znamy LISTĘ PROJEKTÓW!
Słupsk: Zwycięzcy Budżetu Obywatelskiego 2026! Znamy LISTĘ PROJEKTÓW!