Zjesz, jak zdążysz. Tak wygląda codzienność wielu pracowników
Przepracowanie to codzienność polskich biur
Z raportu "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2025/26" wynika, że znaczna część pracowników funkcjonuje w warunkach utrudniających dbanie o zdrowie.
39 proc. respondentów pracuje więcej niż 40 godzin tygodniowo, a 35 proc. często odczuwa silny stres. To właśnie w grupie osób gorzej oceniających swój stan zdrowia ponad połowa doświadcza wysokiego poziomu napięcia psychicznego.
Była 14:30 w Zakopanem. Ludzie aż się zatrzymywali i nagrywali
Skutkiem są problemy z regeneracją, wybory żywieniowe "pod presją" oraz pogarszający się dobrostan - co odzwierciedlają kolejne dane raportu.
Pośpiech zamiast regularnych posiłków
Choć większość pracowników wie, jak wygląda zdrowy sposób odżywiania, wdrożenie tych zasad w praktyce bywa trudne.
Z danych raportu:
- 72 proc. deklaruje chęć regularnego jedzenia,
- 78 proc. chciałoby jeść bez pośpiechu,
- ale 44 proc. twierdzi, że ma zbyt wiele obowiązków, by zadbać o swoje żywienie.
Te uwarunkowania widać w zachowaniach. Aż 36 proc. pracowników często pracuje z uczuciem głodu, a w grupie najmłodszych pracowników (18-25 lat) skala zjawiska jest największa - doświadcza go połowa badanych.
Deklaracje kontra rzeczywistość
Większość pracowników ocenia swój stan zdrowia pozytywnie (57 proc.), ale dane żywieniowe wskazują na duże rozbieżności między deklaracjami a codziennością.
W raporcie czytamy, że 55 proc. pracowników uważa, że odżywia się zdrowo, ale jednocześnie ponad 75 proc. osiąga niski wynik w indeksie zdrowej diety.
Problemem jest nieplanowanie posiłków. Nawet 54 proc. badanych wybiera "cokolwiek", gdy poczuje głód. Do tego dochodzą szkodliwe nawyki:
- zbyt obfite porcje - 46 proc.,
- monotonna dieta - 45 proc.,
- podjadanie słodyczy - 21 proc.,
- regularne fast foody i dania instant - 35 proc. przynajmniej raz w tygodniu.
Nadwaga powszechnym problemem w firmach
Raport pokazuje, że 47 proc. pracowników ma nadwagę lub otyłość.
Znacznie częściej dotyczy to mężczyzn (56 proc.) niż kobiet (37 proc.). Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, dietetyczka kliniczna i kierowniczka Działu Dietetycznego w Better Workplace, podkreśla:
Rzeczywistość okazuje się być jeszcze gorsza, niż sugerują nasze badania. Dane NFZ wskazują, że realna skala problemu w populacji Polaków jest znacznie wyższa, a różnice między rezultatami wynikają z błędów deklaratywnych - respondenci często zaniżają swoją masę ciała.
Wsparcie od pracodawcy
Ponad połowa respondentów (54 proc.) deklaruje, że dla ich zdrowego odżywiania ważne jest wsparcie pracodawcy. Potrzeba ta jest szczególnie widoczna wśród kobiet - 67 proc. z nich oczekuje takiego wsparcia, w porównaniu do 52 proc. mężczyzn.
Tymczasem, według raportu, tylko co trzeci pracownik ma poczucie, że jego firma faktycznie dba o żywienie zespołu.
Rozwiązania są potrzebne tu i teraz. Dobrym ruchem są programy żywieniowe, dostęp do świeżego jedzenia w pracy, wydłużenie przerw na posiłek, posiłki integracyjne, zmiany w menu restauracji pracowniczych i maszyn vendingowych czy dostęp do porad specjalistów. Historie naszych klientów pokazują, że stworzenie miejsca pracy wspierającego pracowników w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych jest możliwe - komentuje Magdalena Kartasińska-Kwaśnik.