Do kawy upiecz placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji. Tajemnica tkwi w odpowiednim tłuszczu. Zrobisz go w trymiga
W tym artykule:
Placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji – przepis na ciasto ucierane
Liczba porcji: na 16 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 250 g margaryny,
- 6 jaj,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g cukru kryształu,
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 500-600 g pokrojonego rabarbaru,
- 3 łyżki cukru kryształu.
Kruszonka:
- 250 g mąki pszennej,
- 130 g masła,
- 100 g cukru kryształu.
Jak zrobić placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
- Na początku margarynę utrzyj z cukrem, dodaj stopniowo po jednym żółtku, następnie mąkę pszenną wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
- Białka ubij na sztywną pianę, a na końcu delikatnie wmieszaj białka do ciasta.
- Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, posyp bułką tartą.
- Rabarbar wymieszaj z cukrem, odsącz powstały syrop i równomiernie rozłóż rabarbar na cieście z bułką tartą.
- Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i posyp nią wierzch placka.
- Placek wiejskie z rabarbarem siostry Anastazji piecz w 180°C przez 50-55 minut.
- Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Dodatki do placka wiejskiego siostry Anastazji
Czasami przełamuję smak placka wiejskiego z rabarbarem dodaniem pokrojonych w kostkę jabłek, albo truskawek. Możesz wymieniać owoce zgodnie z sezonowym kalendarzem. W szczególności sprawdzi się agrest, śliwki i wiśnie. Do kruszonki możesz dodać też szczyptę cynamonu, która podkreśli smak i aromat rabarbaru.
Domowy placek wiejski z rabarbarem znakomicie pasuje do gorącego kubka herbaty lub filiżanki kawy. Zazwyczaj podaję go też z gałką lodów waniliowych. Wtedy wygląda elegancko i jak z najlepszej restauracji. Możesz podawać go na spotkania z koleżankami, imieniny, urodziny lub imprezy rodzinne. Przygotowany na margarynie będzie przypominał ciasto pieczone przez babcie. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.