Drobiarstwo na miarę XXI wieku: mniej amoniaku, więcej omega-3

Współczesny konsument coraz częściej zwraca uwagę nie tylko na jakość i smak produktów, ale również na sposób ich wytwarzania. Liczy się dobrostan zwierząt, wpływ na środowisko oraz etyka produkcji. To nie chwilowy trend, lecz trwała zmiana, która wpływa na cały sektor rolniczy i spożywczy.
Drobiarstwo na miarę XXI wieku: mniej amoniaku, więcej omega-3Drobiarstwo na miarę XXI wieku: mniej amoniaku, więcej omega-3
Źródło zdjęć: © fot.AgroNews
Agata Molenda

Środowisko w centrum uwagi producentów

Według badania Ekobarometr 2024 przeprowadzonego przez SW Research, aż 61% Polaków wskazuje, że to właśnie producenci żywności najczęściej odwołują się do kwestii środowiskowych w swoich kampaniach marketingowych. Jednocześnie rośnie świadomość konsumencka – konsumenci coraz częściej oczekują rzeczywistych działań, nie tylko deklaracji.

Projekt z realnymi efektami: mniej amoniaku, lepsze warunki

Na te oczekiwania odpowiada projekt realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) we współpracy z Instytutem Zootechniki – PIB w Balicach. Jego celem była redukcja emisji gazów cieplarnianych i poprawa jakości produkcji drobiarskiej.

Efekty projektu są imponujące:

  • Redukcja emisji amoniaku o 71% w hodowli kurcząt rzeźnych,
  • Redukcja emisji o 58% w hodowli kur niosek.

To nie tylko ulga dla środowiska i okolicznych mieszkańców – mówi Jolanta Ciechomska, koordynatorka projektu z ramienia UPEMI. – Niższy poziom amoniaku to lepsze warunki dla ptaków, a co za tym idzie – lepsza jakość mięsa i jaj.

Nowoczesna infrastruktura i lepsze zarządzanie

Kluczowe znaczenie miała modernizacja kurników, m.in. poprzez:

  • instalację wydajnej wentylacji i filtrów,
  • wykorzystanie pomp ciepła i paneli fotowoltaicznych,
  • zmianę systemu ściółkowego oraz
  • wprowadzenie zbilansowanej paszy bogatej w składniki prozdrowotne.

Korzyści dla konsumenta: zdrowie i smak

Dzięki tym zmianom wzrosła zawartość kwasów omega-3 w mięsie o 27%, poprawiła się struktura mięsa, a żółtka jaj zyskały intensywniejsze wybarwienie. To konkretne efekty zmian technologicznych, które przekładają się na wartość odżywczą i atrakcyjność produktów.

Lider innowacji w Europie

Polska branża drobiarska od lat przoduje w Europie pod względem wielkości produkcji i eksportu – podkreśla Jolanta Ciechomska. – Dziś udowadniamy, że potrafimy również wyznaczać kierunki rozwoju technologicznego w zgodzie z wymaganiami środowiskowymi i społecznymi.

Produkcja przyszłości

Zakończenie projektu „Redukcja GHG w chowie drobiu i jaj” to nie tylko sukces technologiczny i środowiskowy. To początek nowego etapu w hodowli drobiu – etapu, w którym efektywność, jakość i zrównoważenie nie są już sprzeczne, lecz współistnieją jako filary nowoczesnego rolnictwa.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Częstochowa świętuje. 161 nowych strażaków PSP po uroczystej promocji
Częstochowa świętuje. 161 nowych strażaków PSP po uroczystej promocji
U podnóża Tatr zrobiło się fioletowo. Niebawem będzie podobnie na Hali Gąsienicowej
U podnóża Tatr zrobiło się fioletowo. Niebawem będzie podobnie na Hali Gąsienicowej
Zabiła miliony. Jak cholera zmieniła oblicze XIX wieku
Zabiła miliony. Jak cholera zmieniła oblicze XIX wieku
Egzaminy ósmoklasistów z Radomska. Jak poradzili sobie uczniowie?
Egzaminy ósmoklasistów z Radomska. Jak poradzili sobie uczniowie?
Głogów. Zebrali podpisy pod referendum w sprawie nielegalnych migrantów. Teraz czekają na decyzję starosty i rady powiatu
Głogów. Zebrali podpisy pod referendum w sprawie nielegalnych migrantów. Teraz czekają na decyzję starosty i rady powiatu
14-latek na hulajnodze zderzył się z autem. Chłopak jechał po alkoholu
14-latek na hulajnodze zderzył się z autem. Chłopak jechał po alkoholu
Próbowała podmienić butelkę z kranówką na flaszkę alkoholu. Sprytny plan kobiety przejrzeli kasjerzy
Próbowała podmienić butelkę z kranówką na flaszkę alkoholu. Sprytny plan kobiety przejrzeli kasjerzy
Nalewka z lipy dobra na odporność i kaszel. Zobacz tradycyjny przepis
Nalewka z lipy dobra na odporność i kaszel. Zobacz tradycyjny przepis
Ludzie-pająki na Rynku Głównym w Krakowie. Zapowiada się widowisko
Ludzie-pająki na Rynku Głównym w Krakowie. Zapowiada się widowisko
Ruszył remont drogi wokół pomnika Jędrusiów w Tarnobrzegu
Ruszył remont drogi wokół pomnika Jędrusiów w Tarnobrzegu
Nocny spacer po Szczecinku. Tak miasto i park wyglądają po zmroku [GALERIA]
Nocny spacer po Szczecinku. Tak miasto i park wyglądają po zmroku [GALERIA]
W Skępem znaleziono dwa ciała. Policja zatrzymała w tej sprawie podejrzanych
W Skępem znaleziono dwa ciała. Policja zatrzymała w tej sprawie podejrzanych