Drobiarstwo na miarę XXI wieku: mniej amoniaku, więcej omega-3

Współczesny konsument coraz częściej zwraca uwagę nie tylko na jakość i smak produktów, ale również na sposób ich wytwarzania. Liczy się dobrostan zwierząt, wpływ na środowisko oraz etyka produkcji. To nie chwilowy trend, lecz trwała zmiana, która wpływa na cały sektor rolniczy i spożywczy.
Drobiarstwo na miarę XXI wieku: mniej amoniaku, więcej omega-3Drobiarstwo na miarę XXI wieku: mniej amoniaku, więcej omega-3
Źródło zdjęć: © fot.AgroNews
Agata Molenda

Środowisko w centrum uwagi producentów

Według badania Ekobarometr 2024 przeprowadzonego przez SW Research, aż 61% Polaków wskazuje, że to właśnie producenci żywności najczęściej odwołują się do kwestii środowiskowych w swoich kampaniach marketingowych. Jednocześnie rośnie świadomość konsumencka – konsumenci coraz częściej oczekują rzeczywistych działań, nie tylko deklaracji.

Projekt z realnymi efektami: mniej amoniaku, lepsze warunki

Na te oczekiwania odpowiada projekt realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) we współpracy z Instytutem Zootechniki – PIB w Balicach. Jego celem była redukcja emisji gazów cieplarnianych i poprawa jakości produkcji drobiarskiej.

Rafał Maserak KOMENTUJE przemowę Kaczorowskiej. "Tutaj liczy się też SYMPATIA WIDZÓW" (WIDEO)

Efekty projektu są imponujące:

  • Redukcja emisji amoniaku o 71% w hodowli kurcząt rzeźnych,
  • Redukcja emisji o 58% w hodowli kur niosek.

To nie tylko ulga dla środowiska i okolicznych mieszkańców – mówi Jolanta Ciechomska, koordynatorka projektu z ramienia UPEMI. – Niższy poziom amoniaku to lepsze warunki dla ptaków, a co za tym idzie – lepsza jakość mięsa i jaj.

Nowoczesna infrastruktura i lepsze zarządzanie

Kluczowe znaczenie miała modernizacja kurników, m.in. poprzez:

  • instalację wydajnej wentylacji i filtrów,
  • wykorzystanie pomp ciepła i paneli fotowoltaicznych,
  • zmianę systemu ściółkowego oraz
  • wprowadzenie zbilansowanej paszy bogatej w składniki prozdrowotne.

Korzyści dla konsumenta: zdrowie i smak

Dzięki tym zmianom wzrosła zawartość kwasów omega-3 w mięsie o 27%, poprawiła się struktura mięsa, a żółtka jaj zyskały intensywniejsze wybarwienie. To konkretne efekty zmian technologicznych, które przekładają się na wartość odżywczą i atrakcyjność produktów.

Lider innowacji w Europie

Polska branża drobiarska od lat przoduje w Europie pod względem wielkości produkcji i eksportu – podkreśla Jolanta Ciechomska. – Dziś udowadniamy, że potrafimy również wyznaczać kierunki rozwoju technologicznego w zgodzie z wymaganiami środowiskowymi i społecznymi.

Produkcja przyszłości

Zakończenie projektu „Redukcja GHG w chowie drobiu i jaj” to nie tylko sukces technologiczny i środowiskowy. To początek nowego etapu w hodowli drobiu – etapu, w którym efektywność, jakość i zrównoważenie nie są już sprzeczne, lecz współistnieją jako filary nowoczesnego rolnictwa.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Pustelnik: Podczas mszy złodziej włamał się na plebanię i splądrował cały budynek. Straty są duże
Pustelnik: Podczas mszy złodziej włamał się na plebanię i splądrował cały budynek. Straty są duże
Legnica: Uwaga - zmiany w komunikacji miejskiej 1 i 2 listopada. Sprawdź zmieniony rozkład jazdy autobusów
Legnica: Uwaga - zmiany w komunikacji miejskiej 1 i 2 listopada. Sprawdź zmieniony rozkład jazdy autobusów
Radzymin Podlaski: Tragedia. Nie żyje 17-latek. Policjanci zatrzymali jego brata
Radzymin Podlaski: Tragedia. Nie żyje 17-latek. Policjanci zatrzymali jego brata
Kraków: Najwyższe możliwe stawki podatku od nieruchomości? "Gnębienie przedsiębiorców przez miasto"
Kraków: Najwyższe możliwe stawki podatku od nieruchomości? "Gnębienie przedsiębiorców przez miasto"
Kraków: uczniowie wystartowali w Biegu Orląt Obrońców Lwowa 1918. Bieg ma ważne przesłanie
Kraków: uczniowie wystartowali w Biegu Orląt Obrońców Lwowa 1918. Bieg ma ważne przesłanie
Bydgoszcz: Konferencja "Udar - Nowy Początek". Eksperci i pacjenci spotkali się na debacie
Bydgoszcz: Konferencja "Udar - Nowy Początek". Eksperci i pacjenci spotkali się na debacie
Musisz to wiedzieć korzystając z Internetu! To darmowa nowość
Musisz to wiedzieć korzystając z Internetu! To darmowa nowość
Grudziądz: Tak było podczas Targów Pracy. Zorganizowano je w Ochotniczym Hufcu Pracy w Grudziądzu. Mamy zdjęcia
Grudziądz: Tak było podczas Targów Pracy. Zorganizowano je w Ochotniczym Hufcu Pracy w Grudziądzu. Mamy zdjęcia
Jemiołów: Jedna z dwóch wież przeszła do historii. Obiekt był nieużywany, został wysadzony w powietrze
Jemiołów: Jedna z dwóch wież przeszła do historii. Obiekt był nieużywany, został wysadzony w powietrze
Finanse po kobiecemu. To naprawdę powstrzymuje Polki przed inwestowaniem
Finanse po kobiecemu. To naprawdę powstrzymuje Polki przed inwestowaniem
Kalisz: Uczniowie otrzymali stypendia Jana Pawła II
Kalisz: Uczniowie otrzymali stypendia Jana Pawła II
Sieradz: Pożar budynku administracji w Zakładzie Karnym - sprawna i skuteczna akcja strażaków
Sieradz: Pożar budynku administracji w Zakładzie Karnym - sprawna i skuteczna akcja strażaków