Dynia wraca na stragany. Sprawdziliśmy, co najbardziej się opłaca
Dynia nie tylko cieszy oko, może być smaczna. Uprawia się jej coraz więcej
Dynie będą jeszcze dojrzewać, prawdziwy wysyp rozpocznie się w październiku, jednak już teraz część odmian jest dostępna w sprzedaży. W Stanach Zjednoczonych warzywo króluje w Halloween, w Polsce przez całą jesień. Boom rośnie, dynie widać jako ozdoby tarasów, salonów, bazę dań w restauracyjnych menu, a także pomysł na biznes. Farmy dyń to miejsca chętnie odwiedzane przez rodziny czy wycieczki szkolne. Nie brakuje również smakoszy pestek z dyni.
Jak pisaliśmy wcześniej na Strefie Agro, w tym sezonie rolnicy uprawiają dynię na powierzchni ponad 10,5 tys. hektarów, a to 2 razy więcej niż w 2020 roku, gdy zajmowała 5 tys. ha. Wzrost dotyczy także dyni oleistej z 2,5 tys. ha 5 lat temu, do 9,6 tys. ha obecnie.
Czytaj więcej: Polacy pokochali dynię. Zaskakujące, jak urosła powierzchnia uprawy i co z niej robimy
Warto wiedzieć, że choć zwyczajowo umieszczamy dynie w kategorii warzyw, to pod kątem botanicznym stanowią owoce. Co więcej, nazywa się je... jagodami. Najszersze zastosowanie ma miąższ, niektórzy eksperymentują też z nasionami.
Te odmiany wybierają Polacy. Można kupić jadalne lub ozdobne
W Polsce najpopularniejsza jest dynia zwyczajna, sporych rozmiarów, intensywnie pomarańczowa, z gąszczem nasion. Idealnie nadaje się do sosów i zup. Wyróżnia się także japońską Hokkaido, jest mała, jej barwa także jest pomarańczowa. Miąższ ma zbitą konsystencję, dzięki czemu wiele gospodyń wybiera tę odmianę do przetworów i ciast. Na straganach coraz częściej widać oryginalne dynie, m.in. piżmowe, wyglądające jak gruszki, zielone Muscat de Provence, czy szaro-niebieskie Nelsony. Ciekawą dekoracją jest też typ ozdobny - baby boo.
Ile dziś kosztuje dynia? Warto ją jeść, póki jest sezon
Czy dynia jest droga? W obliczu czasem sporych podwyżek za warzywa sytuacja wydaje się być stabilna. Na starcie sezonu w hurcie trzeba zapłacić ok. 2-3 zł/kg w zależności od typu. Podobnie było rok temu.
- Podaż dyń rośnie sukcesywnie i równolegle spadają ceny - wskazuje nam Maciej Kmera z rynku hurtowego w Broniszach.
Najczęściej cenę dyni wylicza się za kilogram, zdarzają się jednak oferty za sztukę. Na straganach za zwyczajną sprzedawcy chcą minimum 5 zł/kg, drożej Hokkaido, tu cena może być nawet dwukrotnie wyższa, w zależności od regionu. W jednym z marketów pierwsza wyceniana jest na niecałe 4 zł/kg, druga sprzedawana na sztuki - niecałe 6 zł. Droższa jest np. odmiana Nelson czy makaronowa, ok. 5 zł/kg.
Można też dokonać zakupu bezpośrednio od rolnika, niekiedy wychodzi taniej. Oto kilka ofert właścicieli gospodarstw:
- Świętokrzyskie. Dynia Hokkaido z ekologicznej uprawy, 3 zł/kg, w hurcie do negocjacji.
- Kujawsko-Pomorskie. Dynia zwyczajna 3 zł/kg, ozdobne od 4 do 7 zł/kg.
- Mazowieckie. Pierwsze dynie w tym sezonie, ceny od 4 zł/kg.
- Kujawsko-Pomorskie. Dynia zwyczajna jadalna, 2 zł/kg.
- Podlaskie. Ekologiczna dynia jadalna, 2,5 zł/kg.
- Wielkopolskie. Dynie różne rozmiary i kształty, od 1 zł/kg.
- Śląskie. Sprzedam dynie, 5 zł/kg.