Stewia. Popularny słodzik pomaga niszczyć komórki rakowe
- Globalnie wskaźniki zachorowalności i śmiertelności z powodu raka trzustki nadal rosną, a pięcioletni wskaźnik przeżycia wynosi mniej niż 10 proc. - mówi prof. Narandalai Danshiitsoodol, współautor badań. - Rak trzustki jest wysoce inwazyjny i podatny na przerzuty, wykazując znaczną oporność na dotychczasowe metody leczenia, takie jak operacje, radioterapia czy chemioterapia. Dlatego istnieje pilna potrzeba znalezienia nowych i skutecznych związków przeciwnowotworowych, zwłaszcza pochodzących z roślin leczniczych - dodaje.
Wcześniejsze badania innych zespołów wykazały, że ekstrakt z liści stewii ma potencjał jako lek przeciwnowotworowy, jednak, jak zaznacza Danshiitsoodol, izolowanie i stosowanie konkretnych bioaktywnych składników chroniących przed komórkami nowotworowymi było dotąd trudne. Fermentacja z użyciem bakterii może jednak strukturalnie zmienić ekstrakt i wytworzyć bioaktywne metabolity - związki wpływające na organizmy żywe.
- Aby zwiększyć skuteczność farmakologiczną naturalnych ekstraktów roślinnych, coraz częściej stosuje się mikrobową biotransformację jako skuteczną strategię mówi prof. Masanori Sugiyama, również współautor badań.
W laboratorium wyizolowano i oceniono właściwości zdrowotne ponad 1300 szczepów bakterii kwasu mlekowego pochodzących z owoców, warzyw, kwiatów i roślin leczniczych. -Porównaliśmy ekstrakty sfermentowane i niesfermentowane, by zidentyfikować kluczowe związki wzmacniające bioaktywność, co może przyczynić się do skuteczności ziołolecznictwa w profilaktyce i terapii nowotworów - wyjaśnia prof. Sugiyama.
Sfermentowano ekstrakt z liści stewii z pochodzącym z roślin szczepem Lactobacillus plantarum SN13T (FSLE) i porównano jego wpływ na komórki raka trzustki (PANC-1) oraz zdrowe komórki nerkowe ludzkiego zarodka (HEK-293) z wpływem niesfermentowanego ekstraktu.
- Nasze wyniki wskazują, że FSLE wykazuje znacznie większą cytotoksyczność niż niesfermentowany ekstrakt w tych samych stężeniach, co sugeruje, że proces fermentacji zwiększa bioaktywność ekstraktu. Co istotne, FSLE wykazał niższą toksyczność wobec komórek HEK-293, przy minimalnym zahamowaniu wzrostu, nawet przy najwyższym testowanym stężeniu - wskazuje prof. Sugiyama.
- Dalsze analizy wykazały, że aktywnym związkiem przeciwnowotworowym jest metylowy ester kwasu chlorogenowego (CAME). Po fermentacji stężenie kwasu chlorogenowego w ekstrakcie spadło sześciokrotnie, co wskazuje na transformację mikrobiologiczną - tłumaczy prof. Danshiitsoodol. Ta transformacja mikrobiologiczna była prawdopodobnie wynikiem działania specyficznych enzymów obecnych w użytym szczepie bakterii. Nasze dane pokazują, że CAME wykazuje silniejsze działanie toksyczne wobec komórek oraz efekt wywołujący śmierć komórek w przypadku komórek PANC-1, w porównaniu do samego kwasu chlorogenowego - dodaje.
W kolejnych testach eksperci chcą sprawdzić możliwość zastosowania probiotyków jako naturalnych środków przeciwnowotworowych.
Na podstawie:
Stevia leaf extract has potential as anticancer treatment, researchers find