Źródło białka w diecie nie ma znaczenia, jeśli chodzi o budowanie mięśni
- Od dawna panowało przekonanie, a wręcz dogmat, że białka pochodzenia zwierzęcego są lepsze, szczególnie w kontekście budowy mięśni - mówi prof. Nicholas Burd z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign. To przekonanie miało naukowe podstawy: gdy wcześniej analizowano próbki mięśni po jednorazowym posiłku, odkryto, że posiłek zawierający białko zwierzęce silniej pobudzał syntezę białek mięśniowych niż posiłek wegański - wyjaśnia prof. Burd.
Jednak pomiary po pojedynczym posiłku mogą nie odzwierciedlać efektów długotrwałego spożywania zbilansowanej diety wegańskiej.
Teraz postanowiono sprawdzić, czy regularne spożywanie zróżnicowanej diety wegańskiej lub mięsnej opartej na pełnowartościowych produktach wpływa na tempo syntezy białek mięśniowych w czasie. Eksperci chcieli też przetestować hipotezę, że umiarkowana podaż białka - w zakresie 1,1-1,2 g/kg masy ciała dziennie - powinna być równomiernie rozłożona w ciągu dnia, aby wspierać maksymalny rozwój mięśni.
W nowym badaniu zrekrutowano 40 zdrowych, aktywnych fizycznie osób. Uczestnicy przeszli 7-dniową "dietę adaptacyjną", która miała ujednolicić ich stan odżywienia przed rozpoczęciem właściwego eksperymentu. Następnie zostali losowo przydzieleni do diety wegańskiej lub zawierającej wszystkie produkty. Około 70 proc. białka w tej drugiej diecie pochodziło ze źródeł zwierzęcych: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, nabiału, jaj. Dieta wegańska została odpowiednio zbilansowana pod względem aminokwasów, tak aby uczestnicy otrzymywali pełnowartościowe białko.
Obie grupy zostały dalej podzielone: część uczestników spożywała podobną ilość białka w trzech głównych posiłkach, a część - w pięciu posiłkach dziennie, z większym udziałem białka wieczorem.
Wszyscy wykonywali ćwiczenia siłowe co trzy dni w laboratorium. Dodatkowo nosili akcelerometry, które monitorowały ich aktywność fizyczną poza laboratorium.
Codziennie uczestnicy pili tzw. "ciężką wodę", oznaczoną deuterem - stabilnym izotopem wodoru. Atomy deuteru wymieniały się z atomami wodoru w aminokwasach, co pozwalało śledzić ich wbudowywanie w tkankę mięśniową. Biopsje tkanki mięśniowej z nogi pobrano na początku i na końcu badania.
Nie odnotowano żadnych różnic w tempie syntezy białek mięśniowych między grupami dietetycznymi. Rozkład spożycia białka w ciągu dnia nie miał wpływu na tempo budowy mięśni. - Dopóki dostarczasz wystarczająco dużo wysokiej jakości białka z pożywienia, to naprawdę nie ma większego znaczenia, skąd ono pochodzi - wnioskuje prof. Burd.
Na podstawie:
Omnivorous? Vegan? Makes no difference to muscle building after weight training, study finds