18 czerwca - Międzynarodowy Dzień Sushi. Tu w Radomiu zjesz najlepsze
Historia sushi
Pierwsza pisemna wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się w 718 roku. Miejsce powstania i droga tej potrawy od prapoczątków do dziś są różnie objaśniane, ale najczęściej przyjmuje się, że najwcześniejsze formy sushi powstały na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Tamtejsi mieszkańcy umieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem, który w wyniku fermentacji stawał się kwaśny i był wyrzucany przed spożyciem ryb. Pozwalało to na dłuższe utrzymanie świeżości ryb bez ich schładzania. Ta metoda konserwacji stała się popularna również w wielu regionach Chin i następnie dotarła stamtąd do Japonii.
Z biegiem wieków koncepcja sushi została spopularyzowana wraz z rozpowszechnianiem się buddyzmu. Japończycy zaczęli sporządzać sushi jako kompletne danie, jedząc sfermentowany ryż razem z konserwowaną rybą, częściowo surową, częściowo sfermentowaną. Ta kombinacja jest znana jako najstarsza forma tej potrawy o nazwie nare-zushi. Sushi zaczęło być znane nie jako sposób konserwowania jedzenia, ale jako prawdziwe danie. Ten nowy proces utrwalał się w okresie Muromachi (1336–1573), a w okresie Azuchi-Momoyama (1573–1603), po raz pierwszy stworzono namanari-sushi (niesfermentowane, niemarynowane w solance nare-zushi).
W XVIII wieku pojawił się w Japonii inny rodzaj sushi o nazwie haya-zushi. Ryż nie był już używany do fermentacji, ale marynowany w occie. Dodawano do niego ryby, warzywa, przyprawy i sosy, podobnie jak to się dzieje dzisiaj.
Dlaczego warto jeść sushi?
Podstawą sushi są owoce morza oraz ryby. Jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D i witamin z grupy B, a także fosforu. Wodorosty nori używane do zawijania to bogate źródło witamin, minerałów, białka, węglowodanów oraz jodu, niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy.
18 czerwca Międzynarodowy Dzień Sushi. Gdzie najlepsze sushi w Radomiu?
18 czerwca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sushi. Specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy ranking radomskich lokali w których serwują najlepsze sushi. Prezentujemy tylko radomskie lokale z oceną od 4.0 (w skali do 5.0) oraz z liczbą opinii powyżej 100.