WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Bób po bretońsku. Ciesz się letnim smakiem w 40 minut

Zapomnij na chwilę o klasycznej fasolce po bretońsku – czas na jej letnie, sezonowe wcielenie. Bób po bretońsku to aromatyczne danie jednogarnkowe z bobem, sosem pomidorowym i dobrą kiełbasą. Wszystko doprawione czosnkiem, ziołami i przyprawami, które tworzą wyrazisty, domowy smak. Podaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem i ciesz się obłędnym obiadem, który robi się praktycznie sam. Ten przepis to prawdziwa perełka sezonu.

beans with smoked sausages on white dishBób po bretońsku to jednogarnkowy obiad idealny na lato.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | nataliaspb/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk

Bób po bretońsku – przepis na sycące danie jednogarnkowe Czas przygotowania: ok. 40 minut Liczba porcji: 4 Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g bobu,
  • 300 g kiełbasy (np. śląskiej lub zwyczajnej),
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2/3 szklanki wrzątku,
  • 2 i 1/2 szklanki wody (do gotowania bobu),
  • 1 kopiata łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • mielona słodka papryka,
  • majeranek,
  • mielony kminek,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • pietruszka (opcjonalnie)

Jak zrobić bób po bretońsku?

  1. Najpierw ugotuj bób. Do garnka wlej 2 i 1/2 szklanki wody, dodaj sól i cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć bób i gotuj przez około 10 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź go i przestudź. Jeśli łupinki są delikatne, możesz zostawić bób w skórkach. Starszy bób obierz.
  2. W tym czasie pokrój cebulę, kiełbasę i przygotuj czosnek do przeciśnięcia przez praskę. Przygotuj przyprawy.
  3. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażaj razem, żeby kiełbasa się zarumieniła. Pod koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze chwilkę, aż zacznie pachnieć.
  5. Wlej 2/3 szklanki wrzątku, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez 5 minut.
  6. Teraz dodaj ugotowany wcześniej bób, a po około 2 minutach wlej passatę pomidorową i koncentrat. Dopraw wszystko solą, słodką papryką, szczyptą mielonego kminku i majerankiem. Całość gotuj jeszcze przez 5-10 minut na małym ogniu, żeby smaki się przegryzły.
  7. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Jeśli masz natkę pietruszki, posiekaj ją i dodaj tuż przed podaniem – pięknie podkreśli smak dania i doda mu świeżości. Smacznego!

Z czym podać bób po bretońsku?

To danie jest pyszne samo w sobie, ale jeśli chcesz je wzbogacić lub sprawić, żeby było jeszcze bardziej sycące, podaj je z pieczywem. To może być kromka świeżego chleba na zakwasie, chrupiąca bułka pszenna albo grzanki czosnkowe (polecam z patelni!). Oczywiście możesz zjeść bób po bretońsku z ziemniakami – sprawdzą się i młode ziemniaczki z koperkiem, kremowe purée ziemniaczane z masłem, jak i pieczone ziemniaki z ziołami.

Do bobu po bretońsku pasują też rozmaite rodzaje kaszy czy ryżu. Ja lubię go z paloną kaszą gryczaną. Jeżeli to nie twój smak, spróbuj kaszę bulgur lub pęczak. Smakuje mi też z ryżem jaśminowym i basmati, a jak chcę się poczuć bardziej zdrowo, to gotuję ryż brązowy.

Jeśli wolisz makaron zamiast ryżu, to ugotuj np. świderki albo rurki – dobrze „zbiorą” sos. Dodaj jeszcze zielony akcent i zrób np. sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych albo podaj z ogórkami kiszonymi.

Wybrane dla Ciebie

Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Iłża: Tragiczny wypadek. Nie żyje pasażer ciągnika rolniczego
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Malbork: Urzędnicy będą mieli "strefę wyciszeń"
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Pomorskie: Gdzie płacą najwięcej. Zarobki w regionie pod lupą
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Krotoszyn: Dzienny Dom Senior+ zaprasza na zajęcia
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Wróżewy: Festyn rodzinny. Atrakcji nie brakowało
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Radymno: Chował coś pod krzakiem. W słoiku był mefedron
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Trzebinia: Warsztaty pieczenia chleba w Manufakturze
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię