Boskie orzeźwienie na upalne dni. Letni serniczek na zimno z truskawkami to hit wakacji
Lekki, kremowy i pełen owoców – ten serniczek na zimno z truskawkami to idealny deser na ciepłe dni. Waniliowy twaróg, delikatna śmietanka i świeże truskawki to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Ten deser nie tylko smakuje jak lato, ale też tak wygląda. Idealny na weekend lub rodzinne spotkanie.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | olvas/Getty Images
Gabriela Fedyk
Serniczek na zimno z truskawkami – przepis
Czas przygotowania: ok. 30-40 minut + 3-4 godziny chłodzenia (najlepiej całą noc)
Liczba porcji: 10-12 porcji (z tortownicy o średnicy 26 cm)
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),
- 100 g biszkoptów (mała paczka),
- 600 g świeżych truskawek,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
- 2 łyżki żelatyny spożywczej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 150 g śmietanki 30% lub 36%,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych do masy serowej (opcjonalnie).
Jak zrobić serniczek na zimno z truskawkami?
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając o 50 ml mniej wody niż zwykle. Przelej ją do osobnego naczynia i odstaw do wystudzenia.
- Truskawki opłucz, usuń szypułki i osusz. Połowę truskawek przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Przygotuj spód. Dno tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia i zepnij obręcz – papier powinien lekko wystawać. Ułóż ciasno warstwę biszkoptów.
- W rondelku zagotuj mleko, zdejmij z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Teraz czas na masę serową. W dużej misce połącz twaróg, śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy. Możesz też dodać wiórki kokosowe – nadadzą masie tropikalnego aromatu.
- Do ciepłej żelatyny dodawaj stopniowo po łyżce masy serowej i mieszaj rózgą. Dodaj kolejne 2 łyżki, wymieszaj i powtórz to jeszcze dwa razy. Gdy masa się zahartuje, wlej ją do reszty sera i dokładnie wymieszaj.
- Do masy serowej dodaj pokrojone truskawki (ok. 2/3 porcji) i delikatnie wymieszaj. Przełóż wszystko na spód z biszkoptów i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na 30 minut, by masa zaczęła tężeć.
- Na lekko stężały serniczek wyłóż pozostałe truskawki, lekko je wciskając. Całość zalej wystudzoną galaretką i schładzaj w lodówce do całkowitego stężenia (ok. 2–3 godziny, a najlepiej przez całą noc). Ten serniczek pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Możesz go udekorować listkami mięty lub oprószyć wiórkami kokosowymi tuż przed podaniem. Smacznego!