Były znane już 100 lat temu. Łatwo upieczesz te francuskie ciasteczka

Magdalenki to delikatne francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Proponuję przepis na wypieki o klasycznym cytrynowym smaku. Ciasto na magdalenki doprawiam sokiem i otartą skórką z cytryny. Zawsze podaję je do filiżanki gorącego espresso, choć sprawdzą się także do kubka parującej herbaty. Poznaj przepis na apetyczne magdalenki, które odmienią rodzinny podwieczorek.
Magdalenki zaskakują prostotą i smakiemMagdalenki zaskakują prostotą i smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Daniluk

Magdalenki – przepis oryginalny na francuskie ciastka

Liczba porcji: 18-20 sztuk.

Czas przygotowania: 1 godzina + minimum 1 godzina chłodzenia w lodówce.

Rosjanie nad Bałtykiem. Ten samolot przechwycili polscy piloci

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 80 g cukru kryształu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 1 sparzona cytryna (skórka i wyciśnięty sok),
  • 60 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Jak zrobić magdalenki?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem w misie robota kuchennego na jasną puszystą masę.
  2. W drugiej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli wraz z otartą skórką z cytryny.
  3. W garnuszku roztop masło razem z mlekiem i ostudź. Wlej lekko ciepły płyn do masy jajecznej, wymieszaj i wlej sok z cytryny.
  4. Następnie mokre składniki wlej powoli do suchych i cały czas mieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  5. Możesz także zrobić ciasto na magdalenki wieczorem, schładzać w lodówce całą noc i upiec rano.
  6. Następnie tuż przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 190°C. Metalowe foremki do magdalenek natrzyj masłem i oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. Jeśli korzystasz z silikonowych foremek, możesz pominąć ten krok.
  7. Do każdego wgłębienia w foremce w kształcie muszelki włóż czubatą łyżkę ciasta. Polecam za każdym razem zanurzać ją w wodzie, aby łatwiej odchodziło ciasto od łyżki.
  8. Magdalenki piecz przez 6 minut w temperaturze 190°C, następnie wyłącz piekarnik na minutę (aby powstało charakterystyczne wgłębienie), zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 6-8 minut, aż się zarumieni.
  9. Upieczone magdalenki przełóż od razu na metalową kratkę do wystygnięcia.
  10. Magdalenki przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub polać lukrem i posypać posiekanymi orzeszkami.

Magdalenki pistacjowe i nie tylko

Podążając za modą na wszystko, co z pistacjami, polecam ci zrobić magdalenki pistacjowe. Pożądany smak ciasteczek uzyskasz w najprostszy sposób, wypełniając ciasto w foremce kremem pistacjowym, a następnie piekąc zgodnie z przepisem. Ponadto możesz rozpuścić białą czekoladę z pastą z pistacji i po upieczeniu ozdobić wypiek. Jednak nie tylko pistacje wiodą teraz prym, w sezonie na maliny zachęcam cię do wetknięcia w ciasto sezonowych owoców i naszprycowanie ich kremem cytrynowym typu lemon curd. Takie słodkości z pewnością skradną serce nie jednego łasucha.

Co więcej, klasyczne magdalenki możesz nadziać nutellą, rozpuszczoną czekoladą lub kremem waniliowym.

Przepis na magdalenki – inspiracje do deseru

Magdalenki z tego przepisu są puszyste, leciutkie, idealnie słodko-kwaśne pachnące naturalnie cytryną. Inspiracją do ich zrobienia była książka „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo opublikowana w 2013 roku przez Wydawnictwo Albatros. Jednak warto wiedzieć, że magdalenki stały się najbardziej rozpoznawalne wśród czytelników powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta, gdy kęs wypieku przenosił myślami bohatera do czasów dzieciństwa. W Polsce magdalenki wypiekane są od ponad 100 lat, więc mogły je wypiekać nawet pokolenie naszych prababć. Dowodem na to jest umieszczenie przepisu na słodki wypiek w książce „Uniwersalna książka kucharska” z 1913 roku Marii Ochorowicz — Monatowej.

Niech te magdalenki staną się dla ciebie bazą do dalszych eksperymentów i własnych innowacji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Konin: Cukierki z igłami rozdawane na Halloween
Konin: Cukierki z igłami rozdawane na Halloween
Pierwsze recenzje Europa Universalis 5 są bardzo dobre
Pierwsze recenzje Europa Universalis 5 są bardzo dobre
Warszawa: Ten cmentarz ma 143 hektary i około 180 tysięcy grobów
Warszawa: Ten cmentarz ma 143 hektary i około 180 tysięcy grobów
Łęczyca: Odwiedziliśmy stary cmentarz ewangelicko-augsburski
Łęczyca: Odwiedziliśmy stary cmentarz ewangelicko-augsburski
Radomyśl Wielki: Kompletnie pijani rodzice zajmowali się dwójką dzieci
Radomyśl Wielki: Kompletnie pijani rodzice zajmowali się dwójką dzieci
Lublin: Kierowca nie zauważył ograniczenia i staranował bramownicę
Lublin: Kierowca nie zauważył ograniczenia i staranował bramownicę
Oświęcim: Tworzyli historię sportu. Dzisiaj ich groby znajdują się na cmentarzu komunalnym. Kibice: - dziękujemy za wszystko!
Oświęcim: Tworzyli historię sportu. Dzisiaj ich groby znajdują się na cmentarzu komunalnym. Kibice: - dziękujemy za wszystko!
Tarnów: Znane osoby z regionu, które odeszły w mijającym roku
Tarnów: Znane osoby z regionu, które odeszły w mijającym roku
Koszalin: Trwa akcja "Znicz". Policja czuwa nad bezpieczeństwem
Koszalin: Trwa akcja "Znicz". Policja czuwa nad bezpieczeństwem
Kraków: Miasto ma mieć most Sióstr Norbertanek. Jest już projekt
Kraków: Miasto ma mieć most Sióstr Norbertanek. Jest już projekt
Otyń: Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Otyńskiej skończyło 20 lat
Otyń: Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Otyńskiej skończyło 20 lat
Stara Rawa: Pięknie udekorowane groby na cmentarzu
Stara Rawa: Pięknie udekorowane groby na cmentarzu