Były znane już 100 lat temu. Łatwo upieczesz te francuskie ciasteczka
Magdalenki – przepis oryginalny na francuskie ciastka
Liczba porcji: 18-20 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina + minimum 1 godzina chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 jajka,
- 80 g cukru kryształu,
- 200 g mąki pszennej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 1 sparzona cytryna (skórka i wyciśnięty sok),
- 60 ml mleka,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Jak zrobić magdalenki?
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem w misie robota kuchennego na jasną puszystą masę.
- W drugiej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli wraz z otartą skórką z cytryny.
- W garnuszku roztop masło razem z mlekiem i ostudź. Wlej lekko ciepły płyn do masy jajecznej, wymieszaj i wlej sok z cytryny.
- Następnie mokre składniki wlej powoli do suchych i cały czas mieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Możesz także zrobić ciasto na magdalenki wieczorem, schładzać w lodówce całą noc i upiec rano.
- Następnie tuż przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 190°C. Metalowe foremki do magdalenek natrzyj masłem i oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. Jeśli korzystasz z silikonowych foremek, możesz pominąć ten krok.
- Do każdego wgłębienia w foremce w kształcie muszelki włóż czubatą łyżkę ciasta. Polecam za każdym razem zanurzać ją w wodzie, aby łatwiej odchodziło ciasto od łyżki.
- Magdalenki piecz przez 6 minut w temperaturze 190°C, następnie wyłącz piekarnik na minutę (aby powstało charakterystyczne wgłębienie), zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 6-8 minut, aż się zarumieni.
- Upieczone magdalenki przełóż od razu na metalową kratkę do wystygnięcia.
- Magdalenki przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub polać lukrem i posypać posiekanymi orzeszkami.
Magdalenki pistacjowe i nie tylko
Podążając za modą na wszystko, co z pistacjami, polecam ci zrobić magdalenki pistacjowe. Pożądany smak ciasteczek uzyskasz w najprostszy sposób, wypełniając ciasto w foremce kremem pistacjowym, a następnie piekąc zgodnie z przepisem. Ponadto możesz rozpuścić białą czekoladę z pastą z pistacji i po upieczeniu ozdobić wypiek. Jednak nie tylko pistacje wiodą teraz prym, w sezonie na maliny zachęcam cię do wetknięcia w ciasto sezonowych owoców i naszprycowanie ich kremem cytrynowym typu lemon curd. Takie słodkości z pewnością skradną serce nie jednego łasucha.
Co więcej, klasyczne magdalenki możesz nadziać nutellą, rozpuszczoną czekoladą lub kremem waniliowym.
Przepis na magdalenki – inspiracje do deseru
Magdalenki z tego przepisu są puszyste, leciutkie, idealnie słodko-kwaśne pachnące naturalnie cytryną. Inspiracją do ich zrobienia była książka „Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo opublikowana w 2013 roku przez Wydawnictwo Albatros. Jednak warto wiedzieć, że magdalenki stały się najbardziej rozpoznawalne wśród czytelników powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Marcela Prousta, gdy kęs wypieku przenosił myślami bohatera do czasów dzieciństwa. W Polsce magdalenki wypiekane są od ponad 100 lat, więc mogły je wypiekać nawet pokolenie naszych prababć. Dowodem na to jest umieszczenie przepisu na słodki wypiek w książce „Uniwersalna książka kucharska” z 1913 roku Marii Ochorowicz — Monatowej.
Niech te magdalenki staną się dla ciebie bazą do dalszych eksperymentów i własnych innowacji. Smacznego!