Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i ogórkiem. Lekka i pełna witamin
Zielona surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i ogórkiem to smaczny dodatek do obiadu. Zrobisz ją w mniej niż kwadrans bez żadnego wysiłku. Jest chrupiąca, lekka i zachwyci smakiem całą rodzinę. Możesz podawać ją do mięs czy pierogów, chociaż jest tak smaczna, że najchętniej wyjadłoby się ją od razu z salaterki.
Jeśli lubisz surówki z kapusty pekińskiej, koniecznie wypróbuj przepis na tę zieloną surówkę. Oprócz pekinki dodaję do niej ogórka oraz koperek. Robię też ekspresowy i pyszny dressing z majonezu i jogurtu. Doprawiam go sokiem z cytryny, który idealnie pasuje do warzyw. W kilka chwil masz gotową wyśmienitą surówkę do obiadu. Taka zielona surówka z kapusty pekińskiej i ogórka idealnie pasuje do różnych mięs: piersi z kurczaka, roladek, kotletów schabowych i mielonych. Możesz ją także podać do pierogów. Lekka i smaczna surówka z pekinki będzie idealnym uzupełnieniem rodzinnego obiadu.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i ogórkiem
Czas przygotowania: 10 minut.
Porcja: 4 osoby.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 1 mały ogórek wąż,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- koperek,
- sól, pieprz do smaku.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?
- Kapustę umyj i poszatkuj.
- Ogórka umyj i pokrój w półplasterki. Nie musisz go obierać.
- Koperek posiekaj.
- Warzywa z koperkiem wymieszaj w misce.
- Osobno wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Sos wlej do warzyw i wymieszaj. Gotowe!