Chwyć za truskawki. Upiecz puszyste muffiny i poczuj smak lata
Puszyste muffiny z truskawkami można wziąć na rodzinny piknik, podawać zamiast ciasta imieninowego albo zjeść w ramach wakacyjnego podwieczorku. Truskawki będą świetnie smakować w towarzystwie szczypty kardamonu albo cynamonu. Po upieczeniu babeczki można ozdobić listkami mięty lub bazylii. Zobacz przepis na proste muffiny z truskawkami dla sezonowych łasuchów.
Muffiny z truskawki – przepis na deser
Liczba porcji: na 10-12 muffinek.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g masła,
- 150 ml maślanki,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 200 g truskawek,
- 50 g płatków migdałowych.
Jak zrobić domowe muffiny z truskawkami?
Sposób przygotowania:
- Truskawki trzeba umyć i pokroić na ćwiartki. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza.
- Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej. Masło należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
- Formę na muffiny trzeba wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Do szerokiej miski trzeba wlać maślankę, przestudzone masło i jajka. Całość trzeba wymieszać przy pomocy metalowej rózgi.
- W drugiej misce należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
- Następnie mokre składniki należy dodać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
- Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone truskawki. A wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Masę należy przelać do papilotek na 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
Dekoracja do muffinek z truskawkami
Puszyste muffinki z truskawkami świetnie wyglądają udekorowane polewą z białej czekolady, albo z ułożonymi na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Można także ozdobić babeczki tradycyjną kruszonką albo przyrządzić wypiek z niespodzianką, czyli babeczki z truskawkami i budyniem.