Ciasto anielskie siostry Anastazji. Deser, który zrobi wrażenie na gościach
Chcesz podać deser, który zrobi wrażenie na gościach? Ciasto anielskie siostry Anastazji nie tylko wygląda elegancko, ale też smakuje jak z najlepszej cukierni. Choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to efekt i zadowolenie na twarzach gości jest warte tego wysiłku. Zrób dzień wcześniej, żeby nabrało smaku, a wszyscy będą rozanieleni.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | AnSyvanych/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gabriela Fedyk
Ciasto anielskie siostry Anastazji – przepis
Czas przygotowania: ok. 2,5-3 godziny (w tym studzenie i składanie ciasta)
Liczba porcji: 16-20
Stopień trudności: średni/trudny
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szklanka białego cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa orzechowa:
- 1 kostka masła,
- 1/2 litra mleka,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 2-3 łyżki cukru kryształu,
- 5-6 łyżek mielonych orzechów,
- 2-3 łyżki spirytusu.
Masa kokosowa:
- 2 kostki masła,
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki słodkiego mleka,
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 szklanka mleka.
Poncz:
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody,
- sok z 3 cytryn,
- 2 łyżki cukru kryształu.
Jak zrobić ciasto anielskie siostry Anastazji?
- Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie żółtka. Delikatnie połącz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Surowe ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich przełóż do formy i piecz oddzielnie w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza, aż biszkopt się zarumieni.
- Przygotuj masę orzechową. Ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru. Masło utrzyj na puszysto, a następnie stopniowo dodawaj przestudzony budyń, mielone orzechy i spirytus. Gotową masę podziel na cztery części.
- Teraz czas na masę kokosową. Zagotuj 1 szklankę mleka i zalej nim wiórki kokosowe. W osobnej misce ubij na parze jaja z cukrem, stopniowo dolewając gorące słodkie mleko, ale nie zagotowuj. Ciągle ubijaj, aż masa zgęstnieje. Przestudź, nie przerywając ubijania. Masło utrzyj na puszysto, dodaj do niego wystudzoną masę jajeczną i zaparzony kokos. Masę podziel na dwie części.
- Wymieszaj wszystkie składniki na poncz.
- Przełóż ciasto. Na desce ułóż pierwszy blat biszkoptowy i nasącz go ponczem. Rozsmaruj na nim cienką warstwę masy orzechowej, a następnie wyłóż połowę masy kokosowej, równomiernie ją rozprowadzając.
- Na pierwszą warstwę połóż drugi blat biszkoptowy. Posmaruj go cienko masą orzechową z obu stron – zarówno od spodu, jak i na górze, pamiętając też o nasączeniu go ponczem. Wyłóż resztę masy kokosowej i delikatnie wyrównaj.
- Na koniec ułóż trzeci blat biszkoptowy – jego spodnią stronę również posmaruj masą orzechową, dzięki czemu dobrze połączy się z masą kokosową pod spodem. Nasącz go ponczem, a wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i posyp obficie wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Smacznego!